Αϋπνία: Πού οφείλεται η διαταραχή του ύπνου σας;

Η αϋπνία, είναι μια διαταραχή ύπνου, που έχουν βιώσει οι περισσότεροι άνθρωποι, σε διάφορες φάσεις της ζωής τους. Οι άνθρωποι με αϋπνία, δυσκολεύονται να κοιμηθούν, βιώνουν στρες και αισθήματα έντασης και νευρικότητας, γεγονός που τους οδηγεί στην επόμενη μέρα κουρασμένους και και πεσμένους, δημιουργώντας δυσκολίες στην καθημερινότητα τους, την προσωπική αλλά και επαγγελματική τους ζωή. Υπάρχουν δύο τύποι αϋπνίας, η πρωτοπαθής (δεν οφείλεται σε κάποια άλλη ασθένεια ή διαταραχή) και η δευτεροπαθής (οφείλεται σε κάποια άλλη ασθένεια ή διαταραχή).

Αϋπνία: Συμπτώματα

  • Δυσκολία χαλάρωσης
  • Διακοπή του ύπνου
  • Πολύ πρωινό ξύπνημα
  • Αίσθημα κούρασης το πρωί
  • Υπνηλία μέσα στη μέρα
  • Νευρικότητα, κατάθλιψη, άγχος
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Πονοκέφαλος
  • Γαστρεντερικές διαταραχές

Αϋπνία: Αίτια

  1. Στρες και άγχος
    Αγχώδεις διαταραχές, αλλά και καθημερινό στρες, σχετικά με υποχρεώσεις, οικογενειακά και οικονομικά ζητήματα, κ.α.
  2. Κατάθλιψη και άλλες ψυχολογικές διαταραχές
    Τόσο η κατάθλιψη, όσο και άλλες διαταραχές, συνδέονται άμεσα τόσο με την αϋπνία, όσο και με την υπερβολική κατανάλωση ύπνου.
  3. Υποκείμενη ασθένεια
    Ο χρόνιος πόνος, οι δυσκολίες στην αναπνοή, η συχνουρία, συμβάλλουν στην εκδήλωση της αϋπνίας. Παθήσεις που έχουν συνδεθεί με την αϋπνία είναι η αρθρίτιδα, ο καρκίνος, η καρδιακή ανεπάρκεια, η πνευμονοπάθεια, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οι διαταραχές του θυρεοειδούς, το εγκεφαλικό επεισόδιο, το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ.
  4. Αλλαγές στο περιβάλλον και στην ρουτίνα
    Οι αλλαγές στο καθημερινό πρόγραμμα μπορεί να απορρυθμίσουν το βιολογικό ρολόι του οργανισμού, δυσκολεύοντας τον ύπνο.
  5. Κακές συνήθειες στον ύπνο
    Μερικές από αυτές τις συνήθειες είναι το ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου, οι δραστηριότητες που προκαλούν διέγερση τη νύχτα, το ακατάλληλο περιβάλλον ύπνου.
  6. Φαρμακευτική αγωγή
    Όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα φάρμακα για την καρδιά, την αρτηριακή πίεση, τις αλλεργίες, οι διεγέρτες και τα κορτικοστεροειδή. Επίσης, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως συνδυασμοί παυσίπονων, αποσυμφορητικά, και συμπληρώματα αδυνατίσματος ενδέχεται να περιέχουν καφεΐνη και άλλες διεγερτικές ουσίες.
  7. Καφεΐνη, νικοτίνη, αλκοόλ
    Ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά και άλλα καφεϊνούχα ροφήματα έχουν διεγερτική δράση. Η νικοτίνη αποτελεί επίσης διεγερτική ουσία. Το αλκοόλ έχει κατασταλτική δράση και προωθεί τη χαλάρωση, όμως δεν επιτρέπει στον οργανισμό να περάσει στα βαθύτερα στάδια του ύπνου και συχνά προκαλεί διακοπές στον ύπνο, κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  8. Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού πριν τον ύπνο
    Ένα μεγάλο γεύμα το βράδυ προκαλεί δυσφορία και δυσκολεύει τον ύπνο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει καούρα ή παλινδρόμηση οξέων, παράγοντες που επίσης συμβάλλουν στην αϋπνία.

Εάν πάσχετε από έντονες και συνεχείς αϋπνίες, απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, ώστε να σας οδηγήσει στην κατάλληλη, για την περίπτωσή σας και τον τύπο αϋπνίας σας, θεραπεία.