Αυτά είναι τα ΔΥΟ βασικά λάθη που κάνετε όταν πίνετε αλκοόλ

Χριστούγεννα και τα γιορτινά τραπέζια έχουν πάρει «φωτιά». Είναι ο καιρός και η διάθεση που απαιτούν και ένα ποτηράκι αλκοόλ παραπάνω, με μέτρο όμως. Εάν δεν υπάρξει μέτρο, ξεκινά το hangover.

Έντονος πονοκέφαλος, κόπωση, ναυτία και αφυδάτωση, είναι μερικές από τις παρενέργειες που μας θυμίζουν ότι το παρακάναμε το προηγούμενο βράδυ.

Σύμφωνα με την γιατρό Anita Raja, με έδρα το Μπέρμιγχαμ, μπορείτε να αποφύγετε το hangover κάνοντας ορισμένα πράγματα πριν και μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

H Dr. Raja εξηγεί: «Το hangover είναι δυσάρεστο και μπορεί να σας προκαλέσει πονοκεφάλους, ζάλη, ναυτία, κούραση και αφυδάτωση. Κύριος ένοχος γι’ αυτά τα συμπτώματα είναι η αλκοόλη (αιθανόλη) η οποία μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε μια χημική ουσία που ονομάζεται ακεταλδεΰδη».

Σύμφωνα με την ειδικό, δύο είναι τα βασικά λάθη που κάνουν οι άνθρωποι πριν πιουν.

Το πρώτο είναι ότι πίνουν με άδειο στομάχι και το δεύτερο ότι δεν πίνουν αρκετό νερό.

Η Dr Raja τονίζει: «Ποτέ μην βγαίνετε έξω για να πιείτε με άδειο στομάχι. Είναι σημαντικό να φάτε κάτι ελαφρύ πριν βγείτε έξω, όχι όμως πικάντικο, καθώς μπορεί να βλάψει περαιτέρω το βλεννογόνο του στομάχου».

Η γιατρός συνιστά να τρώτε ένα γιαούρτι πριν την κατανάλωση αλκοόλ, το οποίο αποτελεί «εξαιρετική επένδυση για το στομάχι».

Δεύτερον, λέει η Dr Raja, πρέπει να πίνετε άφθονο νερό πριν και κατά την κατανάλωση αλκοόλ.

Οι ειδικοί προτρέπουν να πίνουμε 6-8 ποτήρια νερού την ημέρα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να μην νιώθουμε αφυδατωμένοι την επόμενη μέρα.

Λάβετε υπόψη ότι μπορεί να χρειαστούν έως και 24 ώρες για να συνέλθετε από το hangover.

Το NHS συνιστά να μην πίνετε περισσότερες από 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα σε τακτική βάση.

Αυτό ισοδυναμεί με έξι ποτήρια μπίρας ή 10 μικρά ποτήρια κρασιού.

Να θυμάστε τέλος ότι η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να γίνει επιβλαβής για την υγεία σας.

Πόσο κακό είναι να πίνουμε αλκοόλ κάθε ημέρα

Στις καλοκαιρινές μας διακοπές οι περισσότεροι καταναλώνουμε αλκοόλ σχεδόν κάθε μέρα. Ακόμα κι αυτοί, που γενικά δεν είναι του αλκοόλ, το βρίσκουν μια ευχάριστη συνήθεια, ένα χαλαρωτικό treat για το τέλος μιας δύσκολης ημέρας.

Και ναι, το αλκοόλ έχει αυτή τη μαγική ιδιότητα να σε κάνει να χαλαρώνεις, να αποφορτίζεσαι και να νιώθεις καλύτερα. Και ναι, κανείς μας δεν σκέφτεται ότι μπορεί να είναι κακό για την υγεία. Γιατί πολύ απλά είναι ένα αθώο, τόσο δα μικρούλι ποτάκι.

Ωστόσο, το αλκοόλ είναι αλκοόλ και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην  υγεία σου, και πόσο μάλλον αν είναι σε καθημερινή βάση.

Η αλήθεια

Υπήρχε μια παροιμία που έλεγε ότι «ένα κρασάκι την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα», ή ότι ένα ποτήρι κρασί κάνει καλό στην καρδιά και άλλα τέτοια.

Τώρα όμως, με τα νέα δεδομένα της επιστήμης, ήρθε η ώρα να δεις την αλήθεια κατάματα και να καταλάβεις ότι όλα αυτά ήταν λόγια υπεράσπισης αυτού του μικρού και φαινομενικά αθώου ποτηριού.

Γιατί δυστυχώς, για όλους μας, οι επιστήμονες μίλησαν και μάλιστα ήταν κατηγορηματικοί. Η κατανάλωση αλκοόλ είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τον οργανισμό σου, σε οποιαδήποτε ποσότητα. Kαι ιδιαίτερα αν είναι σε καθημερινή βάση, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.

Ο Dr. Johnston, ειδικός ιατρός για εξαρτήσεις, αποκαλύπτει ότι το αλκοόλ έχει αρνητικές επιπτώσεις, ακόμα και σε μικρή δοσολογία. Και μάλιστα είναι κατηγορηματικός στο ότι το αλκοόλ είναι μια κακιά και ανθυγιεινή συνήθεια.

Γενικά, η συχνή κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί στομαχικές διαταραχές, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και άγχος και κατάθλιψη. Επίσης, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, το αλκοόλ προκαλεί κύρωση του ήπατος, νευρολογικές διαταραχές, σεξουαλική ανικανότητα και καρδιακές νόσους.

Ακόμη, το να πίνεις καθημερινά αυξάνει τις πιθανότητες εξάρτησής σου από το αλκοόλ, που είναι μια κατάσταση ιδιαίτερα σοβαρή κι επικίνδυνη. Έτσι, κι αν ακόμα είναι ένα ποτάκι χαλάρωσης, η καθημερινή κατανάλωση μπορεί να το μετατρέψει σε μια σχέση εξάρτησης και αλκοολισμού.

Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και η ηλικία. Πρόσφατη έρευνα έδειξε, ότι η συχνή κατανάλωση αλκοόλ σε άτομα κάτω των 40, ενέχει μεγαλύτερους κινδύνους. Οι συνιστώμενες ποσότητες ημερησίως περιορίζονται σε δυο με τρεις κουταλιές της σούπας μπύρα.

Κι αν ακόμα θεωρείς ότι δεν πίνεις πολύ ή δεν πίνεις σε καθημερινή βάση, τα παραπάνω θα πρέπει να σε πείσουν ότι το αλκοόλ είναι μια κακιά συνήθεια, ιδιαίτερα επιβλαβή για τον εαυτό σου.

Μυστικά για να πιείτε αλκοόλ και να μην παχύνετε

Έξυπνα και απλά μυστικά για να πιείτε χωρίς να παχύνετε, αλλά και για να μην επιβαρύνει το αλκοόλ τον οργανισμό σας

Γνωρίστε επίσης ποιο είναι το ιδανικό ποτό, αν κάνετε δίαιτα ή απλά αν προσέχετε τη διατροφή σας

Οι γιορτές αποτελούν περίοδο χαλάρωσης, ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς που όλοι χρειαζόμαστε. Εντούτοις, για εκείνους που ακολουθούν δίαιτα, είναι γεμάτες πειρασμούς, όπως είναι η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών στις βραδινές εξόδους ή στις συγκεντρώσεις στα σπίτια. Η ισορροπημένη διατροφή που χαρακτηρίζεται από ισορροπία-μέτρο-ποικιλία, αποτελεί την ασφαλιστική δικλείδα, προκειμένου η εξόρμηση στα μπαρ να μην επηρεάσει αρνητικά τον δείκτη της ζυγαριάς μας.

Ποια είναι όμως τα βασικά σημεία στην κατανάλωση αλκοόλ, ώστε να αποφύγουμε τις νυχτερινές «κραιπάλες»; Πόσο μας παχαίνει το αλκοόλ; Ποιο ποτό έχει λιγότερες θερμίδες; Οι απαντήσεις ακολουθούν.

Το αλκοόλ παχαίνει

Το αλκοόλ θεωρείται πηγή ενέργειας αφού διασπάται από τον οργανισμό προσφέροντας 7,1 θερμίδες ανά γραμμάριο, περισσότερες από εκείνες των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων (4 θερμίδες ανά γραμμάριο) και περίπου ίσες με εκείνες του λίπους (9 θερμίδες ανά γραμμάριο). Επιπλέον, το αλκοόλ δε δημιουργεί αίσθημα κορεσμού και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση.

Επίσης, λόγω του ότι απορροφάται σχετικά γρήγορα, επιταχύνοντας έτσι τη διαδικασία πέψης, δημιουργεί γρηγορότερα το αίσθημα της πείνας. Έτσι, καλό είναι να είμαστε πάντα φαγωμένοι, πριν την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Ποια ποτά κρύβουν πολλές θερμίδες

Τα πιο δημοφιλή κοκτέιλ μπορεί να είναι γευστικά, ωστόσο κρύβουν παγίδες για την υγεία μας. Παρόλο που οι περισσότεροι τα θεωρούν ελαφριά, τα κρυμμένα συστατικά τους, (π.χ. ζάχαρη), τα ενοχοποιούν για το υψηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο.

Επίσης, η ανάμιξη 2 ή περισσοτέρων ποτών αυξάνει τις θερμίδες των κοκτέιλ, λόγω υψηλότερης περιεκτικότητας σε αλκοόλ. Έτσι, η ενεργειακή αξία των κοκτέιλ ξεπερνά τις 400 θερμίδες. Ένα ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο, αν σκεφτούμε πως η πρόσληψη 500 επιπλέον θερμίδων ημερησίως οδηγεί σε σταδιακή αύξηση του σωματικού βάρους κατά ½ κιλό την εβδομάδα.

Η ιδανική επιλογή

Η μπίρα είναι η καλύτερη επιλογή και για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, μιας και έχει τις λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά. Μην ξεχνάμε ότι οι θερμίδες ενός αλκοολούχου ποτού εξαρτώνται από την περιεκτικότητα του σε αλκοόλ. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα του σε αλκοόλ τόσο περισσότερες θερμίδες περιέχει. Πιο συγκεκριμένα, η μπίρα περιέχει 43 θερμίδες ανά 100 ml σε αντίθεση με τα υπόλοιπα σκληρά οινοπνευματώδη ποτά που δίνουν 250 θερμίδες ανά 100 ml.

Επιπλέον, η μπίρα δεν έχει συντηρητικά και μπορεί να ωφελήσει τον οργανισμό μας παρέχοντας αντιοξειδωτικά, αλλά και μία συνολικότερη ασπίδα προστασίας κατά των καρδιακών νοσημάτων. Τέλος, προκειμένου να απολαύσουμε την αγαπημένη μας μπίρα χωρίς καμία τύψη είναι σημαντικό να την συνοδεύουμε με ελαφρά πιάτα όπως μια ποικιλία τυριών ή θαλασσινά και όχι με τηγανητούς μεζέδες. Έτσι, η μπίρα δεν «προκαλεί κοιλιά», αντίθετα αποτελεί την πιο ασφαλή λύση ανάμεσα στα αλκοολούχα ποτά.

Ποτό Θερμίδες/100ml
Μπίρα με 4-5% περιεκτικότητα σε αλκοόλ 43
Επιτραπέζιο κρασί (λευκό 12% και κόκκινο με 14% περιεκτικότητα σε αλκοόλ) 84
Οινοπνευματώδη ποτά (40-50% περιεκτικότητα σε αλκοόλ) 295
Λικέρ (40-50% περιεκτικότητα σε αλκοόλ) 308

Συμβουλές για να μην σας επιβαρύνει το αλκοόλ:

  • Γεμίστε το ποτήρι μέχρι τη μέση.
  • Πίνετε αρκετό νερό μαζί με το ποτό σας. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να πίνουμε ένα ποτήρι νερό για κάθε ποτήρι αλκοόλ.
  • Μην καταναλώνετε αλκοόλ με άδειο στομάχι.
  • Μην καταναλώνετε παραπάνω από 2 ποτήρια αλκοόλ ημερησίως.
  • Εάν κάποια μέρα πιείτε παραπάνω αλκοόλ να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ για τις επόμενες 48 ώρες.
  • Για να αποφύγουν τη μέθη, οι Ρωμαίοι έπιναν ένα μικρό ποτήρι ελαιόλαδο πριν το ποτό. Εσείς αρκεστείτε σε μικρότερη ποσότητα. Πιείτε μια κ.σ. λάδι, μία ώρα προτού καταναλώσετε αλκοόλ. Παρόμοια δράση έχουν, επίσης, ένα ποτήρι γάλα.
  • Προτιμήστε την μπίρα, μιας και έχει το λιγότερο αλκοόλ, συγκριτικά με τα υπόλοιπα ποτά, αρκεί να την καταναλώνετε πάντα με μέτρο στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής (Καθημερινά συστήνεται 1 ποτήρι/240ml για τις γυναίκες και 2 ποτήρια για τους άντρες).

Δημήτρης Γρηγοράκης

Γράφει ο Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,
ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.