Εμμηνόπαυση: Αρχικά συμπτώματα – Έτσι θα το καταλάβετε

Τα σημάδια στο σώμα μας που δείχνουν πως μπαίνετε στη φάση της εμμηνόπαυσης.

Τα παρακάτω ερωτήματα θα σας δώσουν μια ιδέα του είδους των συμπτωμάτων που ενδέχεται ν’ αντιμετωπίσετε,  χωρίς αυτό να σημαίνει ότι  θα  τ’ αντιμετωπίσετε οπωσδήποτε.

Όπως παρατηρεί ο κ. Κωνσταντίνος Αργυράκης, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης, «…όσα περισσότερα «ναι» πείτε σ’ αυτά τα ερωτήματα, τόσο περισσότερο  θα έχετε να ωφεληθείτε από κάποια θεραπευτική αγωγή. Αν αρχίσετε να  παρατηρείτε κάποια από αυτά τα συμπτώματα, μην ανησυχήσετε. Η κλιμακτήριος είναι ένα φυσιολογικό στάδιο στη ζωή της γυναίκας.

Αν τα συμπτώματα σας είναι ενοχλητικά, αποταθείτε σε γιατρό. Καθώς θα διαβάζετε αυτά τα ερωτήματα, να θυμάστε ότι σε πολλές γυναίκες τα συμπτώματα είναι ήπια ή απουσιάζουν εντελώς.

1.Παρατηρήσατε κάποια αλλαγή στην περίοδο σας ;

Στα 2-3 χρόνια που προηγούνται της εμμηνόπαυσης, οι τέσσερις στις πέντε γυναίκες παρατηρούν αλλαγές στη συχνότητα, τη διάρκεια ή την κανονικότητα της περιόδου τους. Συνήθως οι αλλαγές αυτές είναι η πρώτη ένδειξη ότι η εμμηνόπαυση πλησιάζει.

2.Εχετε εξάψεις ;

Οι εξάψεις μερικές φορές συνοδεύονται από αναψοκοκκινίσματα και εφιδρώσεις που συνήθως ξεκινούν από το στήθος και απλώνονται στο λαιμό και στο πρόσωπο. Υπάρχουν διαφορές από γυναίκα σε γυναίκα. Περίπου το 70% των γυναικών που περνούν την κλιμακτήριο έχουν εξάψεις, που μερικές φορές παρατείνονται για αρκετά χρόνια.

3.Ιδρώνετε την νύχτα ;

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι σύνηθες σύμπτωμα και μπορεί να είναι τόσο έντονες ώστε χρειάζεται ν’αλλάζετε σεντόνια και νυχτικά ;

4.Εχετε ξηρότητα ή ερεθισμό στον κόλπο ;

Τα μειωμένα  επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να προκαλέσουν λέπτυνση των κολπικών τοιχωμάτων. Ο κόλπος μπορεί να μικρύνει, να στενέψει να γίνει ξηρότερος, να’χει φαγούρα και να’ναι πιο επιρρεπείς στις μολύνσε.

5.Έχετε ίλιγγους και ταχυπαλμίες ;

Οι ίλιγγοι, οι πονοκέφαλοι κι οι ταχυπαλμίες είναι αποτέλεσμα των αλλαγών στην κυκλοφορία του αίματος και τους καρδιακούς παλμούς.

6.Έχετε προβλήματα κατά την ούρηση ;

Η οιστρογονοπενία μπορεί  να επηρεάσει την κύστη και την ουρήθρα,προκαλώντας πόνο κατά την ούρηση, συχνουρία και ακράτεια ούρων.

7.Αισθάνεστε κατάθλιψη χωρίς λόγο ;

Μερικές γυναίκες αισθάνονται κατάθλιψη ή ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση τους.  Αυτό ενδέχεται να οφείλεται εν μέρει, σε οιστρογονοπενία, μπορεί όμως να είναι συναισθηματική αντίδραση απέναντι στην αλλαγή των συνθηκών.

8.Νιώθετε πιο ανήσυχη και ευερέθιστη ;

Ψυχολογικής φύσεως συμπτώματα, όπως ανησυχία ,ευερεθιστότητα, έλλειψη συγκέντρωσης  και απώλεια εμπιστοσύνης, ενδέχεται να οφείλονται σ’ένα συνδυασμό παραγόντων όπως η διακύμανση των ορμονικών επιπέδων, ή κόπωση  και το στρες.

9.Εχετε χάσει το ενδιαφέρον για το σεξ ;

Μπορεί να διστάζετε να έχετε σεξουαλική επαφή αν αυτό είναι επώδυνο  λόγω των κολπικών αλλαγών. Η σεξουαλική ορμή μπορεί να μειωθεί για άλλους λόγους στους οποίους περιλαμβάνονται οι ορμονικές μεταβολές, η κόπωση και η πιθανή αλλαγή αισθημάτων για τον σύντροφο σας.

10.Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ;

Η δυσκολία μπορεί να οφείλεται στις νυχτερινές εφιδρώσεις, στις εξάψεις και στα δυσάρεστα συναισθήματα.

11.Έχετε άλλα ανεξήγητα συμπτώματα ;

Οι γυναίκες που περνούν την κλιμακτήριο ενδέχεται να έχουν διάφορα άλλα συμπτώματα, μεταξυ των οποίων και πόνους στις αρθρώσεις και τους μυς.

Εμμηνόπαυση: Τι βιταμίνες πρέπει να πάρετε;

Οι βιταμίνες που μπορεί να σας βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Αν υπάρχει μια περίοδος όπου η λήψη βιταμινών είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη, αυτή είναι σίγουρα η εμμηνόπαυση, αλλά και το βραχύ διάστημα πριν από αυτήν. Πράγματι, κάποιες βιταμίνες μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να διαχειριστούν καλύτερα τα συμπτώματα της προεμμηνοπαυσιακής περιόδου και της εμμηνόπαυσης.

Ας δούμε ποιες είναι…

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη στην εμμηνόπαυση, καθώς μειώνει το στρες που εμφανίζουν πολλές γυναίκες εξαιτίας ορμονικών διαταραχών. Μία σημαντική ορμόνη είναι η κορτιζόλη γνωστή και ως ορμόνη του στρες, η οποία εκκρίνεται από τα επινεφρίδια. Το σώμα μπορεί επίσης να υποστεί οξειδωτικό στρες. Αυτό συμβαίνει όταν τα υγιή κύτταρα καταστρέφονται από τις ελεύθερες ρίζες.

Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του στρες και τη μείωση του οξειδωτικού στρες.

Κάποιες μελέτες έχουν συσχετίσει τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Ε με συμπτώματα κατάθλιψης.

Πολλά και διαφορετικά τρόφιμα, όπως τα καρύδια, οι ηλιόσποροι, το σπανάκι, το μπρόκολο, το ακτινίδιο, το μάνγκο και η ντομάτα περιέχουν βιταμίνη Ε.

Βιταμίνη D

Πρόκειται για τη βιταμίνη που δεν υπάρχει σε πολλά τρόφιμα, αλλά παράγεται στον οργανισμό με την έκθεση στο φως του ήλιου.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την καλή υγεία των οστών και οι άνθρωποι που δεν την έχουν σε επαρκή ποσοστά, ειδικά οι γυναίκες, μπορεί να αναπτύξουν οστεοπόρωση.

Για να πάρετε βιταμίνη D μέσω της διατροφής πρέπει να καταναλώνετε σολομό, τόνο, συκώτι και κρόκο αυγού, γάλα, δημητριακά και πορτοκάλια.

Πριν πάρετε συμπληρώματα βιταμίνης D πρέπει να συμβουλεύεστε γιατρό, καθώς οι παραπανίσιες ποσότητες μπορεί να σας βλάψουν.

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι επίσης απαραίτητη για το οστά, τα δόντια και τους ιστούς του δέρματος. Οι καλύτερες πηγές βιταμίνης Α είναι:

– Μουρουνέλαιο
– Αυγά
– Ενισχυμένα δημητριακά πρωινού
– Εμπλουτισμένο γάλα
– Πορτοκαλί και κίτρινα λαχανικά και καρποί
– Μπρόκολο
– Σπανάκι
– Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Ωστόσο, μια σχετικά πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης Α συνδέεται με 40% αύξηση του κινδύνου κατάγματος ισχίου μεταξύ των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Αυτός είναι ο λόγος που πριν λάβετε συμπληρώματα, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.

Βιταμίνη Β12

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, κάποιες γυναίκες παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης Β12, η οποία συνδέεται με τις αϋπνίες. Τροφές πλούσιες στη συγκεκριμένη βιταμίνη είναι το συκώτι, το σκουμπρί, οι σαρδέλες, ο σολομός, το κόκκινο κρέας και το γάλα.

Βιταμίνη Β6

Βοηθά το σώμα στην παραγωγή αντισωμάτων, συμβάλλει στην καλή λειτουργία των νεύρων, διασπά τις πρωτεΐνες και κρατά φυσιολογικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η βιταμίνη Β6 βρίσκεται στις εξής τροφές:

– Αβοκάντο
– Μπανάνες
– Όσπρια
– Βοδινό κρέας
– Χοιρινό
– Ξηροί καρποί
– Πουλερικά
– Δημητριακά ολικής αλέσεως
– Καλαμπόκι

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β6 έχουν συνδεθεί με σύγχυση, κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, πληγές στο στόμα και βλάβες των νεύρων στα χέρια και τα πόδια. Επειδή οι γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, πρέπει να προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες Β6.