Τα παιδιά επέστρεψαν εδώ και 20 μέρες στο σχολείο και οι γονείς αγχώνονται! Δεν είναι μόνο το διάβασμα και τα μαθήματα που τους κάνουν να έχουν ταχυπαλμία, αλλά και το κολατσιό που θα πρέπει να φτιάχνουν για να δίνουν στα παιδιά τους.
Εμείς σας παρουσιάζουμε 15 πρακτικές ιδέες για παιδικά σνακ την ώρα του διαλείμματος. Για να μην μείνει ούτε ψίχουλο στην τσάντα.
Αλμυρές επιλογές:
1. Πιτσάκια με σφολιάτα ή με ψωμί του τοστ. Έχοντας ως βάση ψωμί του τοστ ή σφολιατάκια η αγαπημένη πίτσα γίνεται πανεύκολα και είναι το ίδιο πεντανόστιμη. Για να φτιάξουμε τα ατομικά πιτσάκια χρησιμοποιούμε υλικά που έχουμε στο ψυγείο και που αρέσουν στο παιδί.
2. Σάντουιτς με τορτίγια ή αράβικη πίτα. Εύκολη εκτέλεση και ταυτόχρονα ένας αέρας διαφορετικός στο κλασικό σάντουιτς. Ετοιμάζουμε βάζοντας μέσα λαχανικά, μαλακό τυρί και βραστή γαλοπούλα ή άλλα φρέσκα υλικά της επιλογής του παιδιού. Οι τορτίγιες και η αράβικη πίτα συνδυάζονται γενικά με άπειρους τρόπους.
3. Κριτσίνια ή καλαμπογκοφρέτες ή κράκερς με τυράκια σε συσκευασία, όπως τα τυράκια Tirotrella Kerrygold ή Mini Babybel.
4. Τυρόπιτα ή σπανακόπιτα είτε σπιτική, όταν προλαβαίνουμε, είτε από το φούρνο της γειτονιάς μας. Αντίστοιχα και το ελιόψωμο ή το τυρόψωμο είναι μια ασφαλής και χορταστική λύση.
5. Χάμπουργκερ με μπιφτέκι λαχανικών. Φτιάχνουμε τα μπιφτέκια λαχανικών τρίβοντας πατάτα, κολοκυθάκι, καρότο, λίγο κρεμμύδι & ψωμί. Τα πλάθουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε στην γκριλιέρα. Προσθέτουμε, τέλος, τυρί και λίγη σάλτσα ντομάτα.
6. Αυγόφετες με την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς. Τις προτείνουμε όμως σκέτες, όταν πρόκειται να μπουν στην τσάντα ως κολατσιό. Χωρίς δηλαδή το μέλι ή τη ζάχαρη, που πασπαλίζουμε συνήθως, για να μην λερωθούν τα παιδιά.
7. Κουλούρι γεμιστό με τυρί κρέμα. Αντί να το αφήσουμε το κουλούρι σκέτο, μπορούμε να το ανοίξουμε και να το γεμίσουμε με απολαυστικό τυρί κρέμα. Έτσι διαφοροποιούμαστε από τις ίδιες και τις ίδιες γεύσεις που κάνουν το παιδί να βαριέται.
Οι “γρήγορες” επιλογές:
8. Ξηροί καρποί. Ένα εύκολο σνακ που δεν απαιτεί προετοιμασία, άρα ιδανικό για τις δύσκολες μέρες όταν δεν υπάρχει χρόνος. Σε ένα σακουλάκι μπορούμε να συνδυάσουμε μια χούφτα ανάλατα αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια μαζί με αποξηραμένα φρούτα, όπως σταφίδες και δαμάσκηνα.
9. Φρούτα ή μπαστουνάκια λαχανικών. Βάζουμε στο πρόγραμμα φρούτα, ανάλογα με την εποχή. Τα φρούτα τα ψιλοκόβουμε σε κυβάκια και τα συσκευάζουμε μέσα σε ένα ποτηράκι μιας χρήσης που θα το κλείσουμε με διάφανη μεμβράνη. Ή τα αφήνουμε ολόκληρα ως έχουν. Από τα λαχανικά τα καρότα και το αγγουράκι είναι τα πιο αρεστά και τα πιο εύκολα να κοπούν σε μπαστουνάκια, για να συσκευαστούν εύκολα και πρακτικά.
Για να μην στερηθούν τα γλυκά:
10. Τορτίγια γλυκιά σαν κρέπα. Αλείφουμε με πραλίνα φουντουκιού και τυλίγουμε με μια ολόκληρη μπανάνα στη μέση. Αντί για πραλίνα θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε και το φυστικοβούτυρο!
11. Μπισκότα. Δεν υπάρχει παιδί που να μην έχει λιμπιστεί τα μπισκότα. Μπορούμε να επιλέξουμε ένα τυποποιημένο προϊόν από το ράφι του σούπερ μάρκετ, όπως για παράδειγμα τα μπισκότα τύπου πτι μπερ. Ή να ετοιμάσουμε τα δικά μας.
12. Μπάρες δημητριακών με ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα. Μια καταπληκτική επιλογή που χορταίνει και δίνει άμεσα ενέργεια. Επιλέγουμε εκείνες που έχουν ως βάση τη βρώμη ή άλλα δημητριακά ολικής. Κι αν έχουμε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας, εκτός από τις μπάρες δημητριακών που κυκλοφορούν στο εμπόριο, μπορούμε να φτιάξουμε τις δικές μας. Θα βρούμε πολλές συνταγές στο διαδίκτυο.
13. Παστέλι το δυναμωτικό. Με πρώτες ύλες το μέλι και το σουσάμι το παστέλι είναι ένα γλυκό αλλά υγιεινό σνακ για το παιδί στο σχολείο. Ποιος θα έλεγε όχι σε αυτή την ευχάριστη γλυκιά γεύση και τραγανή του υφή. Δοκιμάστε το!
14. Σταφιδόψωμο. Μια ακόμη γλυκιά και λαχταριστή λιχουδιά για το σχολικό διάλειμμα.
15. Κέικ ή τσουρεκάκι. Αυτές είναι οι πιο κλασικές επιλογές για το κολατσιό των παιδιών στο διάλειμμα, αλλά σίγουρα δεν μπορούν να λείπουν από τη λίστα μας. Αρέσουν σε όλα τα παιδιά.
Υπάρχουν όμως αυτές οι επιλογές στα σχολικά κυλικεία; Ένα παιδί που δεν έχει φροντίσει να πάρει κάτι από το σπίτι του τι μπορεί να αγοράσει από το σχολείο;
- Σάντουιτς & τοστ με τυρί (προαιρετική η προσθήκη εποχιακών λαχανικών όπως ντομάτα, μαρούλι)
- Ψωμί & απλά αρτοσκευάσματα (φρυγανιές, αρτίδια, κουλούρια, φρατζολάκια, λαγάνες, παξιμάδια)
- Σταφιδόψωμο σε ατομική συσκευασία
- Τυρόπιτα ή σπανακόπιτα
- Τυριά
- Γάλα σε ατομική συσκευασία
- Γιαούρτι «παντός τύπου» (χωρίς συνθετικές – γλυκαντικές και χρωστικές ύλες) π.χ. με φρούτα, φρυγανιές, δημητριακά, ξηρούς καρπούς
- Φρούτα εποχής, πλυμένα και τυλιγμένα σε σελοφάν
- Φυσικοί χυμοί φρούτων με περιεκτικότητα χυμού 100%
- Ξηροί καρποί (σε μικρή συσκευασία)
Πρακτικά tips για τη βελτίωση των διατροφικές επιλογών των παιδιών στο σχολείο;
- Κρατήστε τις ισορροπίες. Συμπεριλαμβάνετε κάποιο υγρό, ένα φρούτο φρέσκο ή αποξηραμένο, μία μερίδα υδατάνθρακα, μία μερίδα πρωτεΐνης και ένα γαλακτοκομικό σε κάθε γεύμα.
- Φροντίστε τα φρούτα που βάζετε στη σχολική τσάντα να είναι σκληρά, να ξεφλουδίζονται ή να καθαρίζονται εύκολα και αν είναι δυνατό, να είναι πλυμμένα και κομμένα. Εναλλακτικά προτιμήστε αποξηραμένα φρούτα. Καλές επιλογές κολατσιού για το σχολείο είναι και οι ξηροί καρποί, τα ποπ ,κορν (ανάλατα), τα σπιτικά μικρά κέικ ή και γκοφρέτες αντί για τροφές πλούσιες σε ζάχαρη ή αλάτι.
- Εξηγείστε με απλό τρόπο στα παιδιά γιατί κάποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνονται συχνότερα από άλλες (πχ. τρόφιμα με ζάχαρη φθείρουν τα δόντια, τα φρούτα εκτός από γλυκιά γεύση έχουν και βιταμίνες ενώ τα γλυκά-σνακ δεν έχουν) ώστε να είναι πιο «προστατευμένα» απέναντι στα τυχόν μη υγιεινά τρόφιμα του κυλικείου.
- Βεβαιωθείτε ότι οι τροφές που προσφέρετε στα παιδιά σας περιλαμβάνουν ποικιλία και έχουν παρασκευαστεί με φαντασία και δημιουργικότητα.
- Δελεάστε τα, με υγιεινές επιλογές όπως για παράδειγμα σπιτικά μπισκότα με σοκολάτα και φρούτα αντί για βουτήματα εμπορίου. Μπορεί να απαιτείται περισσότερος χρόνος για την παρασκευή αλλά είναι μια διαδικασία στην οποία τα παιδιά θα συμμετέχουν και στο τέλος σίγουρα θα «γευτούν».
- Αφήστε τα παιδιά σας, να επιλέξουν τα ίδια ανάμεσα σε διάφορες υγιεινές προτάσεις (π.χ. μαύρο ή άσπρο ψωμί για σάντουιτς, πολύσπορο, αραβική πίτα ή στρογγυλά μικρά ψωμάκια (τύπου μαργαρίτα). Να δίνεται πάντα δυο επιλογές, έτσι μειώνεται η πιθανότητα να αρνηθούν εντελώς να πάρουν το σαντουιτσάκι τους μαζί τους στο σχολείο
- Δώστε σημασία στο περιτύλιγμα! Προμηθευτείετε χρωματιστές θήκες για το κολατσιό ή συσκευασίες τροφίμων εναλλακτικές του αλουμινόφυλου (π.χ. χαρτί τύπου fast-food)
- Μιλήστε στο δάσκαλο-α άν αντιμετωπίζεται μεγάλο πρόβλημα ή αν οι επιλογές του παιδιού είναι πολύ λανθασμένες. Αυτός-ή με τη σειρά του μπορεί να δημιουργήσει ένα παιχνίδι στη τάξη ή να επιβραβεύσει με κάτι το παιδί π.χ. πέντα λεπτά περισσότερο παιχνίδι αν φάει το φρούτο του. Κάτι τέτοιο είναι πιθανό να «δελεάσει» και τα υπόλοιπα παιδιά και να ζητήσουν από τους γονείς τους φρούτα για το σχολείο.
- Χρειάζεται χρόνος και υπομονή για σωστή διατροφική εκπαίδευση των παιδιών, όπως ακριβώς σημαίνει και με τη διατροφική συμπεριφορά των ενηλίκων .
- Μην απελπίζεστε! Προσπαθείστε ξανα..και ξανα…και ξανά. ‘Ερευνες δείχνουν ότι για να αγαπήσει ένα παιδί μια τροφή πρέπει να τη δοκιμάσει κατά μέσο όρο 10-12 φορές.