Μολυσματική Τέρμινθος: Ποιες θεραπευτικές προσεγγίσεις υπάρχουν – Συμπτώματα, Αίτια, Μετάδοση

Η μολυσματική τέρμινθος (Molluscum contagiosum) είναι μια συχνή ιογενής νόσος που μολύνει το δέρμα. Αφορά άτομα όλων των ηλικιών, κυρίως όμως προσβάλλει τα παιδιά από ενός ως δέκα ετών, τους σεξουαλικά ενεργούς ενήλικες και όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Υπάρχουν τέσσερις τύποι του ιού: MCV-1, MCV-2, MCV-3 και MCV-4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV-1, ενώ ο MCV-2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.

Μολυσματική Τέρμινθος: Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζει;

Η μολυσματική τέρμινθος παρουσιάζεται ως ερεθισμός του δέρματος με μικρά σπυράκια, μεγέθους ενός με δέκα χιλιοστών που το σχήμα τους μοιάζει με μικρό ογκίδιο, ελιά ή μαργαριτάρι. Πρόκειται για λευκές, στρογγυλές, και ενίοτε γυαλιστερές βλατίδες με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα παχύρρευστο υλικό, το σωμάτιο της τερμίνθου. Πολλοί γονείς μπερδεύουν τη μολυσματική τέρμινθο με τη µυρµηγκιά ή τον σταφυλόκοκκο.

Αρχικά η μολυσματική τέρμινθος εμφανίζεται ως ένα μικρό σπυρί ελάχιστων χιλιοστών (1-10 mm) στο χρώµα του δέρµατος και είναι µαλακό στην αφή.

Στη συνέχεια µεγαλώνει και γίνεται πιο σκληρό. Μέσα σε 6-9 µήνες οι βλατίδες υποχωρούν (αυτοΐαση), μερικές φορές όμως επιµένουν για πολλά χρόνια. Κάθε σπυράκι «ζει» περίπου δύο µήνες, αλλά λόγω της εύκολης µεταδοτικότητας από το ένα σηµείο στο άλλο στο ίδιο άτοµο, η πάθηση µπορεί να διαρκέσει µέχρι και δύο χρόνια.

Η μολυσματική τέρμινθος αναπτύσσεται πολύ εύκολα σε ζεστές και υγρές περιοχές. Στα παιδιά οι βλάβες εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο, τον κορμό και τα άκρα. Η ασθένεια τείνει να είναι χειρότερη σε παιδιά με έκζεμα. Στους ενήλικες οι βλάβες εμφανίζονται βασικώς στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, στο εσωτερικό μέρος των μηρών, στην περιοχή του πρωκτού, στις μασχάλες και στην κοιλιά.

Ο ιός προσβάλλει επίσης και την περιοχή γύρω από τα μάτια (εξωτερικά από τον οφθαλμό), και μπορεί να εμφανιστεί στα χέρια ή στο πρόσωπο. Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου συνήθως δεν προκαλούν πόνο εκτός εάν μολυνθούν ή παρουσιάσουν φλεγμονή.

Συχνά μπορεί να προκαλέσουν κνησμό. Σε ένα 10% των περιπτώσεων μπορεί να εμφανιστεί έκζεμα γύρω από τις αλλοιώσεις, ενώ είναι πιθανό στο κέντρο τους να παρουσιάσουν επιπρόσθετα μια μικρή αιμορραγία. Η βλάβη πάντα όμως περιορίζεται στο ανώτερο στρώμα της επιδερμίδας.

Μολυσματική Τέρμινθος: Πώς πραγματοποιείται η μετάδοση της;

Η μολυσματική τέρμινθος μεταδίδεται με τη δερματική επαφή (συχνά μέσω σεξουαλικής επαφής) αλλά και με κοινά χρησιμοποιούμενα λευκά είδη, όπως πετσέτες, σεντόνια ή και ρούχα. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί από βρώμικο νερό και από την άμμο της παραλίας. Εμφανίζεται πιο συχνά σε παιδιά που αθλούνται σε κολυµβητήρια και γυµναστήρια αλλά και σε παιδιά που έχουν ξηρό δέρμα.

Μολυσματική Τέρμινθος: Ποιες θεραπευτικές προσεγγίσεις υπάρχουν;

Σε αρκετές περιπτώσεις η θεραπεία δεν είναι απαραίτητη, καθώς η νόσος υποχωρεί από μόνη της και δεν αφήνει ουλές – ο οργανισμός αναπτύσσει αντισώματα στον ιό.

  • Αν όμως οι κηλίδες αρχίσουν να ερεθίζονται ή να κάνουν πληγές, ο δερματολόγος μπορεί να συστήσει κάποια τοπική θεραπεία. Ορισμένες φορές η κατάσταση μπορεί να διαρκέσει ακόμη και χρόνια, κυρίως σε παιδιά με τάση για έκζεμα.
  • Η κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο είναι αποτελεσματική αλλά προκαλεί πόνο όταν εφαρμόζεται και η υπερβολική χρήση της μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές.
  • Οι χειρουργικοί χειρισμοί συνίστανται στην αφαίρεση και σύνθλιψη των βλαβών με χειρουργική λαβίδα (απόξεση) και στη συνέχεια εφαρμογή βάμματος ιωδίου, αλλά αυτή είναι μια επώδυνη διαδικασία και στα παιδιά συνήθως γίνεται με τοπική ή γενική αναισθησία.
  • Μια άλλη ιδιαίτερα αποτελεσματική θεραπεία είναι η χρήση laser CO2 με τοπική αναισθησία. Η τεχνολογία των CO2 laser αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο που βοηθά τον δερματολόγο να ορίζει επακριβώς το ποσό της ενέργειας που θα μεταδοθεί στο δέρμα από τις δέσμες του laser, ενώ του επιτρέπει να ελέγχει απόλυτα το βάθος της διείσδυσής τους σε αυτό. Έτσι, ο τρόπος αντιμετώπισης των ανωμαλιών του δέρματος έχει βελτιστοποιηθεί. Το laser CO2 καυτηριάζει στοχευμένα το σημείο της βλάβης χωρίς να επηρεάζει τον περιβάλλοντα ιστό, γεγονός που συντελεί στην γρήγορη επούλωση της περιοχής, χωρίς να αφήνει σημάδια.