Μυοσκελετικοί πόνοι: Γιατί χειροτερεύουν με το κρύο

Ο κακός καιρός και οι βροχές φαίνεται ότι επηρεάζουν αρνητικά τις αρθρώσεις.

Όλοι μας, λίγο-πολύ, παραπονούμαστε ότι κάθε χειμώνα το σώμα μας «βγάζει» παλιά προβλήματα, κυρίως πόνους στις αρθρώσεις, μετατραυματικές αρθρίτιδες ή ενοχλήσεις σε κάποιο παλιό κάταγμα. Πώς, όμως, τοποθετείται η Επιστήμη; Μπορεί πράγματι να συσχετίζονται η υγρασία και οι διάφορες μυοσκελετικές παθήσεις;

Αν και δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των επιστημόνων, εντούτοις πιστεύεται ότι η αλλαγή της Βαρομετρικής Πίεσης είναι μια πιθανή εξήγηση, γιατί επηρεάζει τα σώματα των ανθρώπων. Η βαρομετρική πίεση, όταν μειώνεται, προκαλεί μείωση της πίεσης του αέρα και αυτό έχει σαν πιθανό αποτέλεσμα τη διαστολή των ιστών του ανθρώπινου σώματος. Έτσι επηρεάζει τους νευροϋποδοχείς των ιστών, προκαλώντας φλεγμονή και πόνο».

Μυοσκελετικοί πόνοι: Πώς θα ανακουφιστείτε από πρήξιμο και πόνους

Η επιστήμη της Ιατρικής και της Αποκατάστασης τοποθετείται ξεκάθαρα, πάντως, θεωρώντας ότι η ανακούφιση από τον πόνο κατά τις αλλαγές του καιρού είναι εφικτή, με τους εξής τρόπους:

  • Χρήση φαρμακευτικής αγωγής. Ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο πόνος στις αρθρώσεις ή ο πονοκέφαλος, οι ασθενείς θα πρέπει να επισκεφτούν τον γιατρό τους, για να δημιουργήσουν ένα σχέδιο θεραπείας, κατά τη διάρκεια της αλλαγής του καιρού.
  • Συμβουλευτείτε τον φυσικοθεραπευτή σας, ο οποίος θα σας προτείνει διάφορες κατευθύνσεις, για καλή προθέρμανση. Όπως διατάσεις εντός σπιτιού, στατικό jogging (πριν βγείτε για τρέξιμο), θερμαντικές κρέμες και θερμοφόρες που μπορούν να χαλαρώσουν τις δύσκαμπτες αρθρώσεις.
  • Μειώστε το οίδημα  (πρήξιμο). Η ζέστη βοηθά τη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις, αλλά όχι απαραίτητα και την μείωση του οιδήματος. Για παράδειγμα, αν οι κακές καιρικές συνθήκες επιδεινώνουν την αρθρίτιδα στα χέρια, δοκιμάστε να φοράτε ειδικά γάντια, σχεδιασμένα για τον ύπνο τη νύχτα. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τη χρήση παντελονιών ή πουκαμίσων.
  • Ζεστό περιβάλλον-ντύσιμο. Ντυθείτε σε στρώσεις (layering), κρατήστε το σπίτι σας θερμό, επίσης χρησιμοποιείστε στον ύπνο σας μια ηλεκτρική κουβέρτα ή ζέστα ρούχα. Εάν πάσχετε από πόνο στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και στο άνω μέρος του κορμού, μπορείτε να προφυλαχθείτε φορώντας ένα κασκόλ ή μία μπλούζα τύπου ζιβάγκο.
  • Εφαρμόστε ένα θερμό επίθεμα στις επώδυνες αρθρώσεις σας. Η θερμότητα επιτρέπει στους μύες να χαλαρώσουν, επιτυγχάνοντας, έτσι, την μείωση του πόνου.
  • Μην σταματάτε την κίνηση. Προσπαθήστε να κινητοποιήσετε τις αρθρώσεις σας για να χαλαρώσουν από οποιαδήποτε δυσκαμψία, πριν βγείτε έξω στο κρύο.

Συνειδητοποιήστε, τέλος, ότι ο πόνος είναι προσωρινός. Οι αρθρώσεις σας, λ.χ. θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό, μόλις σταθεροποιηθεί ο καιρός. Το σώμα εγκλιματίζεται στην αλλαγή και το αρθρικό υγρό θα κυλίσει στις αρθρώσεις, ώστε ο ασθενής θα αισθάνεται πιο εύκαμπτος και με λιγότερο πόνο.

Λόρδωση: Συμπτώματα και ασκήσεις που θα σας ανακουφίσουν

Πώς να μάθω αν έχω λόρδωση – ένα απλό τεστ για μέσα στο σπίτι; Πώς να διορθώσω τη λόρδωση; Τι να κάνω αν πονάει η μέση μου; Μέσα από απλές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε και στο σπίτι θα μάθετε πώς να διορθώσετε την λόρδωση.

Λόρδωση: Τι είναι;

Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από μικρά οστά (σπόνδυλοι) που στοιβάζονται – μαζί με δίσκους – ο ένας πάνω στον άλλο. Μια υγιής σπονδυλική στήλη, έχει απαλές καμπύλες οι οποίες τη βοηθούν  να απορροφήσει την πίεση από την κίνηση του σώματος.

Όταν υπάρχουν ανωμαλίες της σπονδυλικής στήλης , οι φυσικές καμπυλότητες της σπονδυλικής στήλης είναι ευθυγραμμισμένες ή υπερβολικές σε ορισμένες περιοχές, όπως συμβαίνει με τη λόρδωση. Κατά τη λόρδωση οι γλουτοί προεξέχουν, οι ώμοι γέρνουν προς τα πίσω, ενώ η ραχιαία και η οσφυϊκή περιοχή σχηματίζουν μεγάλη καμπύλη.

Λόρδωση: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της λόρδωσης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Εμφανή καμπύλη και  έντονους γλουτούς
  • Μυϊκή δυστροφία
  • Πόνο στην πλάτη και δυσφορία
  • Αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου
  • Νευρομυϊκές διαταραχές

Λόρδωση: Αντιμετώπιση

Πώς αντιμετωπίζονται οι διαταραχές της καμπυλότητας της σπονδυλικής στήλης;

Σε γενικές γραμμές, η θεραπεία καθορίζεται με βάση τη σοβαρότητα και τον τύπο της διαταραχής της καμπυλότητας της σπονδυλικής στήλης. Ήπια κύρτωση της σπονδυλικής στήλης, όπως συμβαίνει με την ορθοστατική κύφωση, μπορεί να μην αντιμετωπίζεται καθόλου. Πιο σοβαρή κύρτωση της σπονδυλικής στήλης μπορεί να απαιτήσει τη χρήση ενός ειδικού στηρίγματος για την πλάτη σας ή  μπορεί να χρειαστεί να χειρουργική επέμβαση.

Η θεραπεία για την λόρδωση μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Φαρμακευτική αγωγή για την ανακούφιση από τον πόνο και το πρήξιμο
  • Άσκηση και η φυσιοθεραπεία για την αύξηση της μυϊκής δύναμης και της ευελιξίας
  • Ειδική ζώνη στήριξης
  • Η απώλεια βάρους μπορεί επίσης να σας βοηθήσει
  • Χειρουργική επέμβαση

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω μια διαταραχή καμπυλότητας της σπονδυλικής στήλης;

Ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει μια διαταραχή καμπυλότητας της σπονδυλικής στήλης με τη λήψη του οικογενειακού και ιατρικού ιστορικού, εξετάζοντας την καμπύλη της σπονδυλικής σας στήλης κατά τη διάρκεια μια φυσικής εξέτασης, και χρησιμοποιώντας απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες. Οι ακτίνες Χ δείχνουν την ύπαρξη τυχόν ανωμαλιών στα οστά της σπονδυλικής στήλης.