Νυχτερινή ούρηση: Τι κρύβει η επίσκεψη στην τουαλέτα

Αν ταλαιπωρείστε από συστηματική νυκτουρία, δηλαδή από αναγκαστική διακοπή του ύπνου- πάνω από μία φορά- για επιτακτική ούρηση στη διάρκεια της νύχτας, τότε καλά θα κάνετε να αρχίσετε να μετράτε την πίεσή σας.

Μπορεί να νομίζετε ότι οι νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα οφείλονται στον προστάτη, ή την ακράτεια που έρχεται με την ηλικία, ή στα πολλά υγρά που ήπιατε πριν πέσετε στο κρεβάτι, εντούτοις η υπέρταση είναι ακόμη μία πιθανή αιτιολογία που θα πρέπει να πάρετε πολύ σοβαρά.

Όσο πιο πολλές οι επισκέψεις στην τουαλέτα, τόσο υψηλότερη και η πίεση

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας ιαπωνικής επιστημονικής μελέτης, η νυκτουρία μπορεί να αποτελεί σαφή ένδειξη υψηλής αρτηριακής πίεσης. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρα Σατόσι Κόνο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης Σεντάι, ανέλυσαν στοιχεία για 3.750 άτομα σχετικά με την αρτηριακή τους πίεση και τη νυκτουρία. Υπερτασικοί θεωρήθηκαν όσοι είχαν πίεση πάνω από 140/90 mmHg.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, λοιπόν, σαφή συσχέτιση ανάμεσα στη νυκτουρία και την υπέρταση, ενώ όσο συχνότερα πήγαινε κανείς να ουρήσει στη διάρκεια της νύχτας, τόσο πιο αυξημένος ήταν ο κίνδυνος υπέρτασης.

Λιγότερο αλάτι, χαμηλότερη πίεση, λιγότερη νυκτουρία

Σύμφωνα με τον Δρα Κόνο, η αφύπνιση τη νύχτα για ούρηση συνδέεται με αύξηση, κατά 40%, της πιθανότητας υπέρτασης.

«Η σχέση νυκτουρίας – υπέρτασης μπορεί να επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, η  κατανάλωση αλατιού και το γενετικό υπόβαθρο» πρόσθεσε.

Παλαιότερη ιαπωνική μελέτη είχε δείξει ότι η μεγάλη κατανάλωση αλατιού αυξάνει τις πιθανότητες νυκτουρίας. Ο μέσος Ιάπωνας καταναλώνει περίπου δέκα γραμμάρια αλατιού τη μέρα, ποσότητα υπερδιπλάσια από τον κατά κεφαλήν μέσο όρο παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει περισσότερο από υπέρταση, αλλά και νυκτουρία.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η νυκτουρία μπορεί να αποτελεί ένδειξη και για άλλα προβλήματα υγείας, πέρα από την υπέρταση, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του Διαβήτη.

Υπερδραστήρια κύστη: Τα συμπτώματα

Επιτακτική ούρηση

Αυτό σημαίνει ότι εμφανίζεται μία ξαφνική έντονη επιθυμία για ούρηση, που δεν μπορεί να ανασταλεί και αναγκάζει την/τον ασθενή να πάει αμέσως στην τουαλέτα.

Συχνουρία

Η/ο ασθενής πάει συχνά στην τουαλέτα για ούρηση, πάνω από επτά φορές την ημέρα. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτές είναι πολύ περισσότερες.

Νυκτουρία

Η/ο ασθενής ξυπνά το βράδυ από την ανάγκη να πάει για ούρηση.

Η επείγουσα αναγκαστική ούρηση

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια επιτακτικού τύπου, δηλαδή ανεπιθύμητη απώλεια ούρων, στην οποία η/ο ασθενής δεν προλαβαίνει να φτάσει στην τουαλέτα.

Υπερδραστήρια κύστη: Πόσο συχνό είναι το σύνδρομο

Σε δύο μεγάλες μελέτες, διαπιστώθηκε ότι περίπου 1 στους 8 ενήλικες ανέφεραν κάποια από τα συμπτώματα της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης. Τα συμπτώματα ποικίλλουν στη σοβαρότητά τους. Περίπου 1 στους 3 ανθρώπους με υπερδραστήρια κύστη αναφέρουν και κάποια επεισόδια ακράτειας επιτακτικού τύπου. Αν και το σύνδρομο της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης είναι εξίσου συχνό σε γυναίκες και άντρες, η ακράτεια ούρων είναι συχνότερη στις γυναίκες.

Υπερδραστήρια κύστη: Τι την προκαλεί

Ο μηχανισμός δημιουργίας του συνδρόμου δεν είναι πλήρως κατανοητός. Ο μυς της ουροδόχου κύστης φαίνεται να γίνεται υπερευαίσθητος στην παρουσία ούρων και συσπάται έντονα, ακόμη και όταν η κύστη δεν είναι καλά γεμάτη με ούρα. Κανονικά, ο μυς της ουροδόχου κύστης (εξωστήρας) είναι χαλαρός, σε όλη τη χρονική διάρκεια όπου η κύστη γεμίζει με ούρα. Δεδομένου ότι η κύστη διατείνεται σταδιακά, μας δίνει μία πρώτη αίσθηση επιθυμίας για ούρηση, όταν είναι μισογεμάτη. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ελέγξουν αρκετά εύκολα αυτό το αίσθημα για κάποιο χρονικό διάστημα, μέχρι να πάνε να ουρήσουν.

Ωστόσο, σε άτομα με υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη, ο μυς της ουροδόχου κύστης φαίνεται να δίνει λάθος μηνύματα στον εγκέφαλο. Η κύστη συσπάται πολύ νωρίς, χωρίς να είναι γεμάτη και παρά τη θέληση του ασθενή. Αυτό η/ο ασθενής το αισθάνεται ως μία επείγουσα ανάγκη για ούρηση, που είναι χαρακτηριστική του συνδρόμου υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης. Νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στην αντίληψη ή στο φιλτράρισμα και στην αναχαίτιση του αισθήματος πληρότητας της κύστης από τον εγκέφαλο, που οδηγεί στην αδυναμία ελέγχου της ούρησης. Αυτό συμβαδίζει με την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου με την πρόοδο της ηλικίας. Επίσης, τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν σε περιόδους στρες και από τη διατροφή (τσάι, καφές, αναψυκτικά τύπου κόλα, οινόπνευμα).

Σε κάποιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης παρουσιάζονται ως επιπλοκή κάποιων ασθενειών, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, νόσος του Πάρκινσον ή ύστερα από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, όπως σε βλάβη της σπονδυλικής στήλης. Στις περιπτώσεις αυτές, διακόπτεται η φυσιολογική επικοινωνία των νεύρων της κύστης με τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, που ελέγχουν την ούρηση, με αποτέλεσμα να προκύπτει υπερδραστηριότητα της κύστης νευρογενούς αιτιολογίας. Επίσης, παρόμοια συμπτώματα μπορεί να προκύψουν σε ουρολοίμωξη, σε λιθίαση ή στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν χαρακτηρίζεται ως σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης, καθώς η αιτία είναι γνωστή.

Υπερδραστήρια κύστη: Ποια είναι η θεραπεία

Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές, όπως:

  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής
  • Επανεκπαίδευση της ουροδόχου κύστης – ασκήσεις του πυελικού εδάφους
  • Φαρμακευτική αγωγή
  • Χειρουργική θεραπεία
  • Θεραπεία με νευροδιέγερση ή με Botox