Αν ταλαιπωρείστε από συστηματική νυκτουρία, δηλαδή από αναγκαστική διακοπή του ύπνου- πάνω από μία φορά- για επιτακτική ούρηση στη διάρκεια της νύχτας, τότε καλά θα κάνετε να αρχίσετε να μετράτε την πίεσή σας.
Μπορεί να νομίζετε ότι οι νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα οφείλονται στον προστάτη, ή την ακράτεια που έρχεται με την ηλικία, ή στα πολλά υγρά που ήπιατε πριν πέσετε στο κρεβάτι, εντούτοις η υπέρταση είναι ακόμη μία πιθανή αιτιολογία που θα πρέπει να πάρετε πολύ σοβαρά.
Όσο πιο πολλές οι επισκέψεις στην τουαλέτα, τόσο υψηλότερη και η πίεση
Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας ιαπωνικής επιστημονικής μελέτης, η νυκτουρία μπορεί να αποτελεί σαφή ένδειξη υψηλής αρτηριακής πίεσης. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρα Σατόσι Κόνο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης Σεντάι, ανέλυσαν στοιχεία για 3.750 άτομα σχετικά με την αρτηριακή τους πίεση και τη νυκτουρία. Υπερτασικοί θεωρήθηκαν όσοι είχαν πίεση πάνω από 140/90 mmHg.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν, λοιπόν, σαφή συσχέτιση ανάμεσα στη νυκτουρία και την υπέρταση, ενώ όσο συχνότερα πήγαινε κανείς να ουρήσει στη διάρκεια της νύχτας, τόσο πιο αυξημένος ήταν ο κίνδυνος υπέρτασης.
Λιγότερο αλάτι, χαμηλότερη πίεση, λιγότερη νυκτουρία
Σύμφωνα με τον Δρα Κόνο, η αφύπνιση τη νύχτα για ούρηση συνδέεται με αύξηση, κατά 40%, της πιθανότητας υπέρτασης.
«Η σχέση νυκτουρίας – υπέρτασης μπορεί να επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, η κατανάλωση αλατιού και το γενετικό υπόβαθρο» πρόσθεσε.
Παλαιότερη ιαπωνική μελέτη είχε δείξει ότι η μεγάλη κατανάλωση αλατιού αυξάνει τις πιθανότητες νυκτουρίας. Ο μέσος Ιάπωνας καταναλώνει περίπου δέκα γραμμάρια αλατιού τη μέρα, ποσότητα υπερδιπλάσια από τον κατά κεφαλήν μέσο όρο παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει περισσότερο από υπέρταση, αλλά και νυκτουρία.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η νυκτουρία μπορεί να αποτελεί ένδειξη και για άλλα προβλήματα υγείας, πέρα από την υπέρταση, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του Διαβήτη.