Όγκος στο κεφάλι: Διάγνωση και αντιμετώπιση

Καλοήθεις ή Κακοήθεις …. Η πρώτη ερώτηση που γεννάτε σε όποιον ακούει την λέξη όγκος στο κεφάλι .Υπάρχουν περισσότεροι από 35 κύρια είδη όγκων του εγκεφάλου – μερικοί είναι καλοήθεις (όχι καρκίνος) και μερικοί είναι κακοήθεις (καρκίνος). Και τα δύο είδη μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η πιο κοινή θεραπευτική αγωγή για καλοήθεις και κακοήθεις όγκους είναι η χειρουργική επέμβαση, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθούν και κάποιες άλλες θεραπείες όπως ραδιοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Οι θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνες τους ή σε συνδυασμό.

Στόχος της θεραπείας είναι η αφαίρεση του όγκου, η επιβράδυνση της ανάπτυξής του, ή η ανακούφιση των συμπτωμάτων με τη συρρίκνωση του όγκου και του οποιοδήποτε πρηξίματος.

Δεν έχει τόση σημασία αν είναι καλοήθεις ή κακοήθεις. Ένας όγκος εγκεφάλου, μπορεί να είναι καλοήθης αλλά η εντόπισή του να προκαλεί σοβαρότατα συμπτώματα και να θέτει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του πάσχοντος. Συνεπώς, και οι κακοήθεις, αλλά και οι καλοήθεις όγκοι χρειάζονται σχεδόν πάντα αντιμετώπιση.

Όγκος στο κεφάλι: Πιθανά συμπτώματα

  • Πονοκέφαλος
  • Εμετός / Ζαλάδα / Ναυτία
  • Θόλωση της όρασης η διπλοτυπία
  • Μούδιασμα των άκρων ( χέρια η πόδια)
  • Αδυναμία των άκρων (χέρια η πόδια)
  • Δυσκολία στο περπάτημα
  • Δυσκολία στην ομιλία
  • Αλλαγές η αλλοιώσεις στην προσωπικότητα
  • Σύγχυση
  • Επιληπτικές κρίσεις
  • Ενδοκρινικές διαταραχές
  • Ένδον-κρανιακή πίεση (με πιθανή υπνηλία)
  • Μερική η ολική απώλεια μνήμης
  • Έλλειψη συντονισμού

Προσοχή! Εάν εμφανίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε όγκο στο κεφάλι. Θα πρέπει, όμως, η κατάσταση να διερευνηθεί από ειδικό

Όγκος στο κεφάλι: Διάγνωση

 Η διάγνωση ενός εγκεφαλικού όγκου γίνεται με τις απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η Αξονική και η μαγνητική τομογραφία.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, εμφανίζεται «κάτι» σε μία μαγνητική τομογραφία αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι όγκος εγκεφάλου ή όχι. Ένα απόστημα, μία εστία πολλαπλής σκλήρυνσης  ένα έμφρακτο εγκεφάλου, μπορεί να εμφανίζονται απεικονιστικά σαν όγκος.

Στην περίπτωση αυτή, ειδικές ακολουθίες της μαγνητικής τομογραφίας όπως η φασματοσκοπία, μπορούν να δώσουν ενδείξεις (αλλά όχι με βεβαιότητα 100%) για τη φύση του μορφώματος που απεικονίζεται.
Η χειρουργική επέμβαση, εκτός των άλλων, έχει σαν στόχο και τη λήψη υλικού για βιοψία. Η βιοψία, δίνει με 100% βεβαιότητα τη διάγνωση. Αν δεν θέλει κανείς να προχωρήσει σε κρανιοτομία και πλήρη αφαίρεση του όγκου, υπάρχει η εναλλακτική λύση της στερεοστατικής βιοψίας .

Αιματολογικές εξετάσεις που να δίνουν ενδείξεις ότι υπάρχει όγκος στο κεφάλι δεν υπάρχουν. Σε κάποιες εξετάσεις οι μετρήσεις μπορεί να αλλάζουν σε περιπτώσεις  όγκου στο κεφάλι αλλά οι ίδιες ενδείξεις μπορεί να αλλάζουν και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

Όγκος στο κεφάλι και κληρονομικότητα

Στην πλειοψηφία τους, οι όγκοι εγκεφάλου είναι σποραδικά περιστατικά και δεν σχετίζονται με κληρονομικότητα εκτός από πολύ σπάνιες μορφές όγκου εγκεφάλου όπως πχ στο σύνδρομο Recklinghausen, που έχουν γονιδιακή βάση .

Όγκος στο κεφάλι: Αντιμετώπιση θεραπεία

Ο πρώτη μέθοδος αντιμετώπισής είναι η επέμβαση στον εγκέφαλο γνωστή ως νευροχειρουργική. Εάν ο όγκος του εγκεφάλου μπορεί να αφαιρεθεί εντελώς, η επέμβαση λέγεται γενική συνολική εκ τομή. Εάν ο όγκος είναι μεγάλος ή κοντά σε σημαντικά σημεία του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού, ο χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει ένα μέρος του όγκου. Αυτό λέγεται μερική εκ τομή . Η εγχείρηση μπορεί να γίνει με δύο διαφορετικούς τρόπους : Α. με ανοικτή χειρουργική επέμβαση, μια μεγάλη τομή που γίνεται στο κρανίο για να έχουν πρόσβαση στον όγκο. και Β. στερεοτακτική χειρουργική επέμβαση, γίνεται μόνο μια μικρή τομή και συνήθως χρησιμοποιείται ένας υπολογιστής για να καθοδηγήσει τον χειρούργο.

Πιθανό θα παραμείνετε στο νοσοκομείο για αρκετές ημέρες ενώ αναρρώνετε από την επέμβαση.

Η δεύτερη μέθοδος είναι η ακτινοθεραπεία Στην ακτινοθεραπεία χρησιμοποιούνται ακτίνες Χ υψηλής ενέργειας για να σκοτώσουν ή να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα. Θα πρέπει να είστε ξαπλωμένοι σε τραπέζι θεραπείας και να φοράτε μάσκα για να εξασφαλιστεί ότι η ακτινοθεραπεία στοχεύει στη σωστή περιοχή του σώματός σας. Η ίδια η θεραπεία δεν είναι επώδυνη. Η ακτινοθεραπευτική αγωγή συνήθως χορηγείται μία φορά την ημέρα, από Δευτέρα έως Παρασκευή, για αρκετές εβδομάδες. Ωστόσο, η διάρκεια της θεραπείας θα εξαρτηθεί από το μέγεθος και το είδος του όγκου.

Η Τρίτη μέθοδος είναι η Χημειοθεραπεία Στη χημειοθεραπεία χρησιμοποιούνται φάρμακα για να καταστρέψουν ή να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Μπορεί να είναι δύσκολη η αντιμετώπιση όγκων του εγκεφάλου με τη χημειοθεραπεία επειδή το σώμα έχει ένα προστατευτικό σύστημα που λέγεται φράγμα αίματος-εγκεφάλου. Αυτό προφυλάσσει τον εγκέφαλο από τις ουσίες στο αίμα, όπως μικρόβια που μπορεί να είναι επιβλαβή. Μόνο ορισμένα φάρμακα μπορούν να διαπεράσουν αυτό το φράγμα. Αν κάνετε χημειοθεραπεία, ο γιατρός σας θα σας μιλήσει για τα φάρμακα που θα σας χορηγήσουν και τον τρόπο της χορήγησής τους.

Οι θεραπείες, ειδικά η χειρουργική επέμβαση, μπορεί να αλλάξει την ομιλία, την προσωπικότητα, τη μνήμη, τις κινήσεις, την ισορροπία και το συντονισμό σας. Ο εγκέφαλος μπορεί μερικές φορές να γιατρευτεί μόνος του αλλά μπορεί επίσης να χρειαστείτε κάποια βοήθεια για να επιστρέψετε στη φυσιολογική κατάσταση ή να ελέγχετε τις αλλαγές. Αυτό ονομάζεται αποκατάσταση. Μπορεί να μην σας επιτραπεί να κάνετε μερικά πράγματα που κάνατε πριν τον όγκο, όπως η οδήγηση. Ο γιατρός σας θα σας δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που θα σας επηρεάσει ο όγκος.