Parabens: Για ποιες γυναίκες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι μια κατηγορία χημικών ουσιών που αποτελούν συστατικό πολλών δημοφιλών προϊόντων περιποίησης μαλλιών, έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο του μαστού.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τακτικά προϊόντα μαλλιών που τα φρεσκάρουν για την επόμενη μέρα, μια ρουτίνα που μπορεί να αποβεί θανατηφόρα, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι οι χημικές ουσίες που ονομάζονται parabens, οι οποίες περιέχονται σε προϊόντα περιποίησης μαλλιών και προσωπικής φροντίδας, έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες αφρικανικής καταγωγής.

Η μελέτη ανέλυσε γυναίκες αφρικανικής καταγωγής κάτω των 40 ετών, οι οποίες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φυλετική ομάδα ή εθνότητα.

Ερευνητές στο Εθνικό Ιατρικό Κέντρο City of Hope στο Λος Άντζελες ανακάλυψαν ότι τα parabens αύξησαν την ανάπτυξη μιας σειράς καρκινικών κυττάρων γυναικών αφρικανικής καταγωγής, κάτι που δεν συνέβη στις γυναίκες της λευκής φυλής.

Επισημάνθηκε ότι η χημική ουσία αύξησε την έκφραση των γονιδίων που συνδέονται με τη δράση των ορμονών και στις δύο κυτταρικές σειρές.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα parabens ευνοούν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων του μαστού, με την μεγαλύτερη επίδραση να εντοπίζεται στις γυναίκες αφρικανικής καταγωγής.

Ο Δρ. Lindsey Treviño, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε: «Ένας λόγος για τον υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού μπορεί να είναι η έκθεση σε επιβλαβείς χημικές ουσίες που ονομάζονται ενδοκρινικοί διαταρράκτες και βρίσκονται σε προϊόντα περιποίησης μαλλιών και άλλα είδη προσωπικής περιποίησης. Αυτές οι χημικές ουσίες μιμούνται τις επιδράσεις των ορμονών στο σώμα».

Τα parabens είναι χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα και χρησιμοποιούνται συνήθως ως συντηρητικά στα προϊόντα για τα μαλλιά.

Τα parabens «αναγκάζουν τα καρκινικά κύτταρα του μαστού να αναπτύσσονται, να εισβάλλουν, να εξαπλώνονται και να εκφράζουν γονίδια που συνδέονται με τον καρκίνο και τη δράση των ορμονών».

Έρευνα που αναζητούσε προϊόντα που δεν περιέχουν parabens και επιβλαβείς χημικές ουσίες, διαπίστωσε ότι τα προϊόντα χωρίς parabens που διατίθενται στο εμπόριο για τις γυναίκες αφρικανικής καταγωγής είναι λιγότερα.

«Οι γυναίκες αφρικανικής καταγωγής είναι πιο πιθανό να αγοράσουν και να χρησιμοποιήσουν προϊόντα μαλλιών με αυτούς τους τύπους χημικών ουσιών, αλλά δεν έχουμε πολλά δεδομένα για το πώς τα parabens μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις συγκεκριμένες γυναίκες», είπε ο Treviño.

«Αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες αφρικανικής καταγωγής δεν λαμβάνουν μέρος στις περισσότερες έρευνες που εξετάζουν αυτή τη σύνδεση. Επίσης, μελέτες για τη σύνδεση έχουν χρησιμοποιήσει μόνο γραμμές καρκινικών κυττάρων από λευκές γυναίκες».

Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι ενώ η μελέτη επικεντρώθηκε σε μαύρες γυναίκες, τα ευρήματα «μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν όλες τις γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού».

Σύμφωνα με την οργάνωση Cancer Research UK: «Τα parabens δεν προκαλούν καρκίνο στους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού. Μικρές μελέτες σε αρουραίους διαπίστωσαν ότι τα paraben μπορεί να δρουν όπως τα οιστρογόνα, τα οποία συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού. Δεν υπάρχουν όμως επαρκή στοιχεία που να συνδέουν τα parabens με τον καρκίνο του μαστού στους ανθρώπους».

Καρκίνος του μαστού: Δώδεκα βήματα για την πρόληψη

Παρά τα αλματώδη βήματα στον τομέα της υγείας, ο καρκίνος του μαστού εξακολουθεί να παραμένει ο πιο κοινός καρκίνος στις γυναίκες.

Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό, είναι ότι η επίπτωση του καρκίνου του μαστού στις νέες γυναίκες αναμένεται να διπλασιαστεί παγκοσμίως μέχρι το 2040.

Παρακάτω παρατίθενται δώδεκα τρόποι και στάσεις ζωής που μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού αλλά και να βελτιώσουν το επίπεδο υγείας και ευεξίας.

  1. Να είσαι ένα θετικό παράδειγμα.

Έχεις την δύναμη να κάνεις και να υποστηρίξεις μια σημαντική αλλαγή για την υγεία σου – για τον εαυτό σου – για τα παιδιά σου, αλλά και για ανθρώπους που συναναστρέφεσαι.

  1. Καθιέρωσε καθημερινή τακτική φυσική άσκηση

Η σύγχρονη εποχή με την αύξηση των απαιτήσεων και του χρόνου εργασίας, μας οδηγεί συχνά να χαλαρώνουμε μπροστά στην τηλεόραση και να σερφάρουμε στο διαδίκτυο και περιορίζει την δυνατότητα να γυμναστούμε συχνά και τακτικά. Από έρευνες έχει φανεί ότι ακόμα και μισή ώρα περπάτημα την ημέρα βελτιώνει σημαντικά την διάθεση μας αλλά και μας κρατάει σε μια καλή σωματική κατάσταση.

  1. Ελέγχουμε το σωματικό βάρος

Η παχυσαρκία είναι μια σύγχρονη κατάσταση που έχει πάρει την έκταση της ‘’επιδημίας’’ στη σημερινή εποχή. Η παχυσαρκία αποτελεί πλέον έναν αποδεδειγμένο παράγοντα κίνδυνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ειδικά στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Η σωστή υγιεινή και η συστηματική ή και εξατομικευμένη φυσική άσκηση είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για την απόκτηση και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

  1. Μείωση ή αποφυγή καπνίσματος

Η αποφυγή βλαβερών συνηθειών, όπως το κάπνισμα, που αποδεδειγμένα σχετίζεται όχι μόνο με το καρκίνο του μαστού άλλα και με άλλες κακοήθειες όπως ο καρκίνος φάρυγγα, λάρυγγα, οισοφάγου, πνεύμονα, ουροδόχου κύστεως κ.α μας προφυλάσσει σε σημαντικό βαθμό από την ανάπτυξη αυτών των νεοπλασιών .

  1. Διατηρούμε μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή με ιδιαίτερη έμφαση στη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

Διαλέγουμε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, χόρτα, ελαιόλαδο, σπόρους, ψάρια, πουλερικά σε καθημερινή βάση, και με ιδιαίτερη προτίμηση στα σπιτικά φαγητά (όσο είναι δυνατόν από βιολογικά προϊόντα). Περιορίζομε την κατανάλωση ζάχαρής , αμύλου, αλκοόλ και κεκορεσμένων λιπαρών οξέων.

  1. Διαχείριση του στρες σε συνδυασμό με καλό/ποιοτικό ύπνο

Η συναισθηματική φόρτιση και το καθημερινό στρες επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής και συμβάλουν δυνητικά στην απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε αρκετό χρόνο ύπνου σε φυσιολογικούς βιορυθμούς, έτσι ώστε σε κυτταρικό επίπεδο να γίνουν η απαραίτητες διορθωτικές και επανορθωτικές διεργασίες που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

  1. Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψιν μας την εγκυμοσύνη νωρίτερα

Εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, είναι προτιμότερο να ξεκινήσεις οικογένεια νωρίτερα πάρα αργότερα, λαμβάνοντας υπόψιν μια πιθανή εγκυμοσύνη πριν την ηλικία των 35.

  1. Θηλάζουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Είναι γεγονός ότι λίγες γυναίκες θηλάζουν πάνω από 6 μήνες. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο παρατεταμένος χρόνος θηλασμού μπορεί να αποτελέσει έναν προστατευτικό παράγοντα. Ο θηλασμός μειώνει το κίνδυνο του καρκίνου του μαστού επειδή τα κύτταρα του μαστού γίνονται πιο ώριμα,. Παράλληλα, μαζί με την εγκυμοσύνη δημιουργούνται γενετικές τροποποιήσεις οι όποιες προστατεύουν από την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού.

  1. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις θεραπεία αποκατάστασης με ορμόνες

Είναι προτιμότερο να περιορίζουμε την έκθεση του οργανισμού μας σε επιπλέον ορμόνες, όπως οιστρογόνα και προγεστερόνη. Εάν δεν μπορούμε να τα αποφεύγουμε, τουλάχιστον τις περιορίζουμε χρονικά.

  1. Διερευνούμε καλύτερα το οικογενειακό και προσωπικό μας ιστορικό.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το προσωπικό και οικογενειακό μας ιστορικό όσον αφορά τον καρκίνο, αλλά και τους άλλους παράγοντες κίνδυνου. Η εκτίμηση όλων αυτων των παραγόντων από τον ειδικά εξειδικευμένο ιατρό δημιουργεί ένα προσωπικό και εξατομικευμένο τρόπο παρακολούθησης και ταυτοχρόνως δίνει την δυνατότητα της έγκαιρης παρέμβασης όσο και της διαμόρφωσης του τρόπου ζωής.

  1. Επιπλέον βήματα για να μειώσουμε τον εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο.

Οι γυναίκες με διαπιστωμένο υψηλό ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του μαστού χρίζουν περαιτέρω προληπτικής παρακολούθησης, όπως η γενετική συμβουλευτική, τα γενετικά τεστ, η φαρμακευτική αγωγή καθως και η «προφυλακτική» χειρουργική. Όλες αυτές τις επιλογές αποτελούν ένα πεδίο που καλούνται να διαχειριστούν οι ειδικές διεπιστημονικές ομάδες των κέντρων μαστού.

  1. Διαχειριζόμαστε την υγειά μας καλύτερα

Αισθανόμαστε καλύτερα εφόσον όλο το σώμα μας λειτουργεί καλά. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε κάθε ιατρικό πρόβλημα έγκαιρα, χωρίς καθυστερήσεις και αναβολές. Οι προληπτικές γενικές και ειδικές εξετάσεις πρέπει να αποτελούν τρόπο ζωής, καθως η πρόληψη αλλά και έγκαιρη αντιμετώπιση είναι οι παράγοντες εκείνοι που θα μας βοηθήσουν να εξασφαλίσουμε καλύτερη υγεία.

Του Ξενοφώντος Ξενάκης,
Χειρούργος Μαστού – Ειδικός Μαστολόγος Metropolitan General