Πρωκτικό συρίγγιο: Ποια είναι τα συμπτώματα

Πρωκτικό συρίγγιο: Εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες και είναι η παθολογική κατάσταση κατά την οποία δεν επικοινωνεί σωστά ο πρωκτικός σωλήνας και η επιφάνεια του δέρματος που βρίσκεται δίπλα στον πρωκτό. Πότε όμως μπορεί να γίνει επικίνδυνο για την υγεία;

Πρωκτικό συρίγγιο: Ποια είναι τα συμπτώματα

Ένα πρωκτικό συρίγγιο είναι ένα μη φυσιολογικό απόστημα μεταξύ του πρωκτικού καναλιού και του δέρματος. Μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και φλεγμονή, καθώς και συστηματικά συμπτώματα σε ορισμένους ασθενείς. Πολλά διαφορετικά συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται με ένα πρωκτικό συρίγγιο, ανάλογα με την αιτία της πάθησης και άλλους παράγοντες.

Δερματική ενόχληση

Είναι σύνηθες για ασθενείς με πρωκτικό συρίγγιο να αναφέρουν ερεθισμό ή κνησμό του δέρματος που περιβάλλει τον πρωκτό. Ο ιατρικός όρος γι ‘αυτό είναι “κνησμός”, ο οποίος σημαίνει φαγούρα γύρω από τον πρωκτό.

Σε πολλές περιπτώσεις, ενδέχεται να υπάρχει και κάποια διόγκωση στην περιοχή, η οποία είναι αποτέλεσμα ερεθισμού και φλεγμονής του δέρματος, αναφέρει ο γενικός χειρούργος Δ. Μωσιούλης.

Πόνος και φλεγμονή

Πολλοί ασθενείς αναφέρουν έναν σταθερό, παλλόμενο πόνο στην πληγείσα περιοχή γύρω από τον πρωκτό κατά τη διάρκεια της ημέρας που δεν σταματά. Ο πόνος συχνά επιδεινώνεται σε ένταση κατά τη διάρκεια ορισμένων δραστηριοτήτων, όπως κάθισμα, μετακίνηση, κίνηση του εντέρου ή βήχας.

Αιμορραγία από το συρίγγιο

Οι ασθενείς συχνά αναφέρουν μια απόρριψη μυρωδιάς ή αιματώδους υλικού έξω από το πρωκτικό άνοιγμα που σχετίζεται με τον πόνο. Σε ορισμένους ασθενείς, ο πόνος μπορεί να μειωθεί όταν αρχίσει η εκκένωση.

Πύον από τον πρωκτό

Μερικοί ασθενείς με πρωκτικό συρίγγιο μπορεί να έχουν μια έκκριση από πύον ή αίμα στα κόπρανα τους, που αναφέρονται ως αιματηρά ή πυώδη κόπρανα. Μια μικρή ποσότητα φωτεινού ερυθρού αίματος στην επιφάνεια των κοπράνων είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος πρωκτικής αιμορραγίας, αλλά μερικοί ασθενείς μπορεί να μην εμφανίσουν καμία προφανή αιμορραγία ή έκκριση πύον. Το αίμα δεν υπάρχει συνήθως μέσα στα κόπρανα αλλά στην εξωτερική επιφάνεια τους.

Πρωκτικό συρίγγιο: Αιτίες που σχετίζονται με τα συμπτώματα

Υπάρχουν επίσης ορισμένα συμπτώματα που συχνά σχετίζονται με το πρωκτικό συρίγγιο που προκαλείται από μια συγκεκριμένη πάθηση η οποία προκαλεί ή συμβάλλει στο συρίγγιο, όπως ένα απόστημα ή μια άλλη κατάσταση υγείας όπως η νόσος του Crohn.

Συμπτώματα λόγω ανορθολογικών αποστημάτων

Η πλειονότητα των πρωκτικών συριγγίων προκαλείται από ένα ανορθογραφικό απόστημα. Συχνά μολύνονται, οδηγώντας στην εμφάνιση συστηματικών συμπτωμάτων. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό
  • Κούραση
  • Αίσθημα αδιαθεσίας
  • Οίδημα γύρω από το πρωκτικό στόμιο

Συμπτώματα λόγω εντερικής φλεγμονής

Επιπλέον, μερικές περιπτώσεις πρωκτικού συριγγίου μπορεί να προκληθούν από φλεγμονή του εντέρου, όπως στη νόσο του Crohn. Αυτό σχετίζεται με άλλα συμπτώματα όπως:

  • Κοιλιακός πόνος
  • Διάρροια
  • Απώλεια της όρεξης
  • Απώλεια βάρους
  • Ναυτία
  • Έμετός

Συμπτώματα διάγνωσης

Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται αποτελούν σημαντικό παράγοντα στη διάγνωση του πρωκτού συριγγίου και είναι σημαντικό να συζητούνται τα χαρακτηριστικά της κατάστασης κατά τη διάρκεια της διαγνωστικής διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, η φύση του ερεθισμού του δέρματος, ο πόνος και η έκκριση, καθώς και η παρουσία αίματος στα κόπρανα, θα πρέπει να συζητιούνται με τον ασθενή, εκτός από άλλα συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με συγκεκριμένες αιτίες της πάθησης.

Πρωκτικό συρίγγιο: Θεραπείες για την αντιμετώπισή του

Η αντιμετώπιση του συριγγίου πρωκτού γίνεται με χειρουργείο και χρήση laser. Η απλή χειρουργική μέθοδος μπορεί να επιλεγεί μόνο σε περιπτώσεις μικρών συριγγίων, ωστόσο επειδή ενδέχεται να τραυματιστούν οι μύες της περιοχής και να προκληθεί ακράτεια, στις περισσότερες περιπτώσεις εφαρμόζονται ειδικά laser.

Η επέμβαση αποκατάστασης με τη χρήση laser επικεντρώνεται στη σύγκλειση του συριγγίου μέσω οπτικής ίνας που καθοδηγείται με ειδική δέσμη ενέργειας.

Με αυτή τη μέθοδο διατηρείται ανέπαφος ο μυϊκός ιστός, σφραγίζονται με ασφάλεια τα τοιχώματα του συριγγίου και απομακρύνεται το ενδεχόμενο εμφάνισης ακράτειας.

Πρόκειται για μία αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδο που διαρκεί μόλις 15-20 λεπτά, χωρίς κίνδυνο επιμόλυνσης, αλλά με ακρίβεια στόχευσης. Απαιτεί μόλις μία ημέρα νοσηλείας και η επούλωση είναι άμεση.

Πρωκτικό συρίγγιο: Κόστος επέμβασης

Το κόστος της επέμβασης εξαρτάται τόσο από τον ειδικό που θα επιλέξεις όσο και από τη μέθοδο θεραπείας. Ο κατάλληλος γιατρός είναι ο γενικός χειρουργός. Ο γιατρός θα πρέπει να είναι εξειδικευμένος στις περιπρωκτικές παθήσεις και έμπειρος σε ανάλογα περιστατικά, ώστε να μπορεί να εφαρμόσει την πιο κατάλληλη και αποτελεσματική μέθοδο.