Σπυράκια στο στόμα του παιδιού – Τι είναι

Οι στοματικές παθήσεις, όπως στοματικά έλκη και στοματική μυκητίαση, μπορεί να εμφανιστούν σε μικρά παιδιά, ακόμα και στα βρέφη.

Η ενόχληση από στοματικές παθήσεις όπως στοματικά έλκη και έρπητα μπορεί να μειωθεί εάν το παιδί σας αποφεύγει τα αλμυρά, όξινα ή πικάντικα τρόφιμα μέχρι να επουλωθεί.

Εάν τα στοματικά έλκη δεν επουλωθούν μέσα σε δύο εβδομάδες, επισκεφτείτε έναν γιατρό. Ένα απόστημα δοντιών και το πρήξιμο του προσώπου απαιτεί άμεση θεραπεία εάν είναι σοβαρό. Ο οδοντιατρικός έλεγχος πριν από την ηλικία των 2 ετών μπορεί να εντοπίσει νωρίς τις παθήσεις.

Αιτίες στοματικών ελκών ή πληγών

Πληγές καρκινώματος. Η κύρια αιτία 1 ή 2 στοματικών ελκών μετά την ηλικία των 5 ετών.

Νόσος Χεριού-Ποδιού-Στόματος. Η πιο κοινή αιτία πολλαπλών ελκών στο στόμα. Αυτά τα έλκη είναι κυρίως στη γλώσσα και στις πλευρές του στόματος. Τα περισσότερα παιδιά έχουν επίσης μικρές βαθιές φουσκάλες στις παλάμες και τα πέλματα λόγω του ιού Coxsackie. Είναι σύνηθες μεταξύ 1 έως 5 ετών.

Λοίμωξη από τον ιό του απλού έρπητα. Η πρώτη μόλυνση με τον ιό του έρπητα μπορεί να είναισοβαρή. Μπορεί να προκαλέσει 10 ή περισσότερα έλκη στα ούλα, τη γλώσσα και τα χείλη. Βασικά ευρήματα είναι πρόσθετα έλκη στα εξωτερικά χείλη ή στο δέρμα γύρω από το στόμα. Επίσης προκαλεί πυρετό, πόνο και δυσκολία στην κατάποση. Συνήθως εμφανίζεται σε ηλικία 1 έως 3 ετών. Συχνά ακολουθεί την επαφή με έναν ενήλικα που έχει ενεργό επιχείλιο έρπητα και έχει φιλήσει το παιδί.

Υποτροπιάζουσες επιχείλιες πληγές. Οι πληγές εντοπίζονται μόνο έξω από το στόμα στο εξωτερικό χείλος. Μπορεί να επαναλαμβάνονται 2 ή 3 φορές το χρόνο στο ίδιο μέρος. Δεν υπάρχουν έλκη μέσα στο στόμα. Εμφανίζεται στο 20% των εφήβων και των ενηλίκων.

Τραυματισμός στο στόμα. Οι συνήθεις τραυματισμοί του στόματος είναι το δάγκωμα της γλώσσας ή το εσωτερικό του μάγουλου. Άλλα μπορεί να προκληθούν από μια οδοντόβουρτσα. Η επένδυση του στόματος φαίνεται πάντα λευκή όταν επουλώνεται. Έτσι, παλιοί τραυματισμοί μπορεί να μοιάζουν με πληγή.

Εγκαύματα στο στόμα. Τα καυτά φαγητά (όπως πίτσα) μπορεί να προκαλέσουν στοματικές πληγές. Επίσης ασπρίζουν καθώς θεραπεύονται.

Οι τροφικές αλλεργίες ή ερεθιστικές ουσίες μπορεί επίσης να είναι ένα έναυσμα. Οι ελλείψεις βιταμινών μπορεί επίσης να είναι μια αιτία. Μια ανεπάρκεια βιταμινών μπορεί να εμφανιστεί εάν το παιδί σας είναι επιλεκτικό στη τροφή.

Οι πληγές μπορεί να εμφανιστούν σε οικογένειες (γενετικές).

Συχνά, η αιτία είναι άγνωστη.

Συμπτώματα

  • Τα μικρά έλκη έχουν ένα λευκό κέντρο με ένα κόκκινο περίγραμμα γύρω του
  • Βρίσκονται στο εσωτερικό των χειλιών και στα μάγουλα
  • Οι πληγές είναι πολύ επώδυνες, ακόμη και όταν δεν τρώμε
  • Χωρίς πυρετό ή άλλα συμπτώματα

Σπυράκια στο στόμα του παιδιού: Πότε να ζητήσετε βοήθεια;

Είναι καλή ιδέα να κοιτάτε τακτικά μέσα στο στόμα του παιδιού σας. Κοιτάξτε τα ούλα, τα δόντια και τη γλώσσα. Κοιτάξτε επίσης τα μάγουλα, την οροφή του στόματος και τα χείλη επίσης. Η στοματική μυκητίαση, τα στοματικά έλκη και ο έρπης είναι κοινά προβλήματα. Τα πρώιμα σημάδια της τερηδόνας είναι ένα άλλο πράγμα που πρέπει να προσέχετε όταν ελέγχετε το στόμα του παιδιού σας. Μιλήστε με τον γιατρό σας ή τον οδοντίατρο εάν ανησυχείτε για οτιδήποτε στο στόμα του παιδιού σας.

Στοματική μυκητίαση σε μικρά παιδιά

Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που επηρεάζει τον μαλακό ιστό μέσα στο στόμα. Είναι αρκετά συχνό σε μικρά παιδιά. Μοιάζει με λευκές γαλακτώδεις κηλίδες στο στόμα. Στη γλώσσα εμφανίζεται ως λευκό επίχρισμα που δεν εξαφανίζεται μετά το τάισμα. Το παιδί σας μπορεί επίσης να έχει μόλυνση στην περιοχή της πάνας ταυτόχρονα. Πολύ σπάνια μπορεί να εμφανιστεί πυρετός και κοιλιακός ερεθισμός Ωστόσο, αυτό μπορεί επίσης να υποδεικνύει μια γενικότερη μόλυνση. Αντιμετωπίζεται με αντιμυκητιακά φάρμακα που εφαρμόζονται απευθείας στις πληγείσες περιοχές.

Στοματικά έλκη σε μικρά παιδιά

Τα στοματικά έλκη είναι ένας τύπος πληγής στο εσωτερικό του στόματος. Μπορούν να έχουν πολλές αιτίες και δεν είναι μεταδοτικές.

Τα τραυματικά έλκη είναι ένας κοινός τύπος στοματικού έλκους που προκύπτει από τραυματισμό στο στόμα, για παράδειγμα, αφού δαγκώσει το μάγουλο.

Τα αφθώδη έλκη είναι ένας επώδυνος τύπος έλκους που τείνει να επανέρχεται ξανά και ξανά ως μία ή πολλές πληγές μεγέθους λίγων χιλιοστών.

Τα στοματικά έλκη συνήθως επουλώνονται από μόνα τους σε μία ή δύο εβδομάδες. Εάν οποιοδήποτε έλκος δεν επουλωθεί μετά από δύο εβδομάδες, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό ή έναν οδοντίατρο. Ενώ ο καρκίνος του στόματος είναι εξαιρετικά σπάνιος στα παιδιά, τα έλκη που δεν επουλώνονται μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του στόματος.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τα συμπτώματα, την ηλικία και τη γενική υγεία του παιδιού σας. Θα εξαρτηθεί επίσης από το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση.

Μπορείτε να βοηθήσετε στη μείωση του πόνου:

  • αποφεύγοντας όξινα τρόφιμα και ποτά, όπως τα πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή. Το αλμυρό, πικάντικο ή ζεστό φαγητό μπορεί επίσης να το επιδεινώσει.
  • φροντίζοντας τα παιδιά να πίνουν τακτικά νερό
  • χρησιμοποιώντας ένα προστατευτικό τζελ στην πληγείσα περιοχή, ειδικά πριν από το φαγητό.
  • Προσέξτε με οποιοδήποτε αναισθητικό τζελ ή φάρμακο, καθώς μπορεί να έχουν συστατικά που μπορεί να μην είναι κατάλληλα για μικρά παιδιά. Ρωτήστε τον φαρμακοποιό, το γιατρό ή τον οδοντίατρο σας.
  • Προσφέροντας μαλακά, ήπια φαγητά όπως μακαρόνια και τυρί. Άλλα καλά είναι ο πουρές πατάτας, τα δημητριακά με γάλα και το παγωτό.
  • Αποφεύγοντας τροφές που χρειάζονται πολύ μάσημα. Αποφύγετε τα εσπεριδοειδή, τα αλμυρά ή τα πικάντικα τρόφιμα. Η πρόσληψη υγρών είναι πιο σημαντική από την κατανάλωση οποιωνδήποτε στερεών.
  • Για τα βρέφη, μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε το μπιμπερό. Δώστε υγρά με φλιτζάνι, κουτάλι ή σύριγγα. θηλή μπορεί να αυξήσει τον πόνο.

Επιστροφή στο σχολείο:

Οι πληγές δεν μπορούν να μεταδοθούν σε άλλους. Τα παιδιά με άφθες δεν χρειάζεται να χάσουν κανένα σχολείο.

Τα παιδιά με πυρετό πρέπει να ελέγχονται πριν επιστρέψουν στο σχολείο. Επίσης, τα παιδιά με πολλά στοματικά έλκη θα πρέπει να ελέγχονται πριν επιστρέψουν.

Καλέστε το γιατρό σας εάν:

  • Τα στοματικά έλκη διαρκούν περισσότερο από 2 εβδομάδες
  • Νομίζετε ότι το παιδί σας πρέπει να το δουν
  • Το παιδί σας γίνεται χειρότερο

Πώς διαγιγνώσκονται οι πληγές σε ένα παιδί;

Ο γιατρός του παιδιού σας μπορεί συχνά να κάνει μια διάγνωση με πλήρες ιστορικό υγείας και φυσική εξέταση. Αλλά το παιδί σας μπορεί επίσης να χρειαστεί αυτές τις εξετάσεις για να αποκλείσει άλλες αιτίες:

  • Εξετάσεις αίματος
  • Καλλιέργειες των πληγών
  • Βιοψία πληγής

Στοματικός έρπης (επιχείλιος έρπης) σε μικρά παιδιά

Οι έρπητες είναι φουσκάλες γύρω από το στόμα και τη μύτη, που προκαλούνται από τον ιό του απλού έρπητα (HSV). Ο επιχείλιος έρπης είναι πολύ μολυσματικός και μεταδίδεται εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Η πιο μολυσματική περίοδος είναι τις πρώτες μέρες που σχηματίζεται η φουσκάλα του έρπητα. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί αγγίζοντας την πληγή απευθείας ή μέσω του σάλιου. Μερικές φορές, οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους όταν δεν έχουν συμπτώματα.

Η πρώτη μόλυνση από HSV

Εάν το παιδί σας έχει μολυνθεί από απλό έρπητα, μπορεί να μην εμφανίσει συμπτώματα. Ωστόσο, ένα στα τέσσερα παιδιά αναπτύσσει στοματικά έλκη Εάν έχει συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • πυρετό
  • ευερεθιστότητα και κούραση
  • επώδυνα στοματικά έλκη και φουσκάλες στα χείλη
  • πληγές (φλύκταινες και έλκη) μέσα και γύρω από το στόμα
  • πονόλαιμος
  • πρησμένοι αδένες του λαιμού
  • κακή όρεξη

Συμπτώματα επιχείλιου έρπητα στα παιδιά

Τα έλκη/φουσκάλες συνήθως χρειάζονται 10 έως 14 ημέρες για να υποχωρήσουν. Οι φουσκάλες δεν αφήνουν ποτέ σημάδια.

Τα συμπτώματα στα παιδιά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • μυρμήγκιασμα, κάψιμο ή φαγούρα στο δέρμα (αυτά είναι πρώιμα σημάδια έρπης)
  • μικρές συστάδες φυσαλίδων που ξεσπούν γρήγορα μέσα στο στόμα ή στα ούλα ή στα χείλη
  • κιτρινωπά έλκη που περιβάλλονται από έναν κόκκινο κύκλο, τα οποία αναπτύσσονται μετά την
  • έκρηξη των φυσαλίδων
  • κόκκινα, πρησμένα ούλα που αιμορραγούν όταν τα αγγίζετε
  • πυρετός, αίσθημα αδιαθεσίας, κούραση και ευερεθιστότητα.

Επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν οι πληγές δεν επουλωθούν εντός δύο εβδομάδων ή το παιδί έχει πυρετό.

Θεραπεία για έρπητα σε παιδιά

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη λοίμωξη HSV, αλλά μπορείτε να βοηθήσετε στη μείωση του πόνου δίνοντας στο παιδί σας:

  • πολλά υγρά, κατά προτίμηση νερό – η αφυδάτωση είναι ένας κίνδυνος στα μικρά παιδιά εάν είναι επώδυνη η κατάποση
  • ήπια φαγητά όπως το απλό φυσικό γιαούρτι
  • ελάχιστα ή καθόλου αλμυρά, πικάντικα ή όξινα τρόφιμα.
  • Ρωτήστε τον φαρμακοποιό ή το γιατρό σας σχετικά με τα αναλγητικά φάρμακα και τις αντιικές κρέμες που μπορεί να κάνουν πιο άνετο για το παιδί σας να πίνει και να φάει.

Αποστήματα δοντιών σε μικρά παιδιά

Το απόστημα των δοντιών είναι ένας θύλακας πύου που προκαλείται από λοίμωξη και συνήθως σχετίζεται με την τερηδόνα. Ένα απόστημα μπορεί επίσης να προκληθεί από τα ούλα απευθείας σε ένα υγιές δόντι, για παράδειγμα όταν το φαγητό συνεχίζει να κολλάει και να μην μπορεί να καθαριστεί ή ένα αιχμηρό κομμάτι τροφής ή θραύσμα δοντιού σφηνώσει στα ούλα ή ακόμα και μια μόλυνση /απόστημα πάνω από ένα πρόσφατα αναδυόμενο δόντι. Εμφανίζεται ως σπυράκι στα ούλα, πρήξιμο των ούλων ή ως πρήξιμο του προσώπου στο πλάι του προσβεβλημένου δοντιού.

Ένα παιδί μπορεί να παραπονεθεί για:

  • Παλλόμενο πονόδοντο που μπορεί να φτάσει στο σαγόνι
  • Ευαισθησία σε ζεστές και κρύες θερμοκρασίες
  • Ευαισθησία στην πίεση της μάσησης ή του δαγκώματος
  • Πυρετό
  • Το πρόσωπο ή το μάγουλο του παιδιού σας είναι πρησμένο και αισθάνεστε πρησμένους αδένες στο σαγόνι ή στο λαιμό του παιδιού.

Επισκεφτείτε αμέσως έναν γιατρό ή έναν οδοντίατρο εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει απόστημα δοντιών.

Το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα με οδοντόκρεμα χαμηλής περιεκτικότητας σε φθόριο (18 μηνών-6 ετών) ή οδοντόκρεμα ενηλίκων (6 ετών και άνω) είναι ένα σημαντικό προληπτικό μέτρο για την τερηδόνα.

Βλενοκήλη σε μικρά παιδιά

Η βλεννοκήλη είναι μια ακίνδυνη κύστη ενός μικρού σιελογόνου αδένα που περιέχει βλέννα.

Μοιάζει με ένα απαλό, μπλε-γκρι οίδημα, συνήθως στο κάτω χείλος. Μπορεί να προκληθεί από τραύμα στο χείλος, συχνά από δάγκωμα χειλιών.

Οι βλεννοκήλες συχνά σκάνε και επουλώνονται από μόνες τους. Εάν δεν επουλωθούν ή αν γίνουν πρόβλημα, επισκεφτείτε το γιατρό σας ή τον οδοντίατρο.

Κύστες σε μικρά παιδιά

Η κύστη εξανθήματος είναι μια λεία, γαλαζωπή κυψέλη σε σχήμα θόλου που εμφανίζεται στα ούλα από όπου περνάει ένα δόντι. Συνήθως δεν απαιτείται θεραπεία γιατί η κύστη σκάει όταν το δόντι σπάει.

Ζητήστε συμβουλές από γιατρό ή οδοντίατρο εάν πιστεύετε ότι η περιοχή μπορεί να έχει μολυνθεί ή εάν η κύστη δεν υποχωρεί όταν ανατείλει το δόντι ή εντός δύο εβδομάδων.

Ασθένεια χεριού, ποδιού και στόματος σε μικρά παιδιά

Η νόσος του χεριού, του ποδιού και του στόματος είναι μια κοινή ιογενής λοίμωξη που εμφανίζεται σε βρέφη και παιδιά κάτω των 5 ετών. Τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα για 7 έως 10 ημέρες. Χαρακτηρίζεται από επώδυνα έλκη στο μπροστινό μέρος του στόματος και μικρές φουσκάλες στα χέρια και τα πόδια. Το παιδί σας μπορεί επίσης να έχει πονόλαιμο ή στόμα και μικρό πυρετό.

Αυτή η ασθένεια θα θεραπευτεί από μόνη της. Δώστε υγρά (κυρίως νερό) και μαλακές τροφές για να μειώσετε την ενόχληση. Κρατήστε το παιδί σας στο σπίτι μέχρι να στεγνώσουν οι πληγές για να αποτρέψετε τη διάδοση της νόσου.

Δείτε τον γιατρό σας εάν:

  • Το παιδί σας δεν πίνει αρκετά για να παραμείνει ενυδατωμένο
  • Ο πυρετός του παιδιού σας διαρκεί περισσότερο από 3 ημέρες
  • Το παιδί σας έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Τα συμπτώματα είναι σοβαρά.
  • Τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται μετά από 10 ημέρες
  • Το παιδί σας είναι πολύ μικρό, ιδιαίτερα μικρότερο των 6 μηνών

Ιλαρά σε μικρά παιδιά

Η ιλαρά είναι μια ιογενής λοίμωξη που εμφανίζεται αρχικά ως πολλές μικρές λευκές κηλίδες που μοιάζουν με κόκκους αλατιού που περιβάλλονται από φλεγμονή (πρήξιμο και ερυθρότητα) στο εσωτερικό του στόματος στα μάγουλα. Οι λευκές κηλίδες εμφανίζονται δύο με τρεις ημέρες πριν εμφανιστεί το εξάνθημα της ιλαράς στο πρόσωπο και το σώμα. Η πρόληψη γίνεται μέσω του συνδυασμένου εμβολιασμού κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ανεμεβλογιάς που γίνεται σε ηλικία 12 μηνών.

Η ιλαρά μπορεί να είναι μια σοβαρή πάθηση σε μικρά παιδιά και είναι μεταδοτική. Επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει ιλαρά.

Μια σειρά από άλλες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί να εμφανίσουν σημάδια στο στόμα. Είναι πάντα καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες.