Στραβό διάφραγμα μύτης: Συμπτώματα και θεραπεία

Το διάφραγμα μύτης βρίσκεται στο κέντρο της κοιλότητας της μύτης και χωρίζει τα ρουθούνια στα δύο, ενώ ο ρόλος του είναι να διευκολύνει τη σωστή αναπνοή.

Το βασικό πρόβλημα που εντοπίζεται στο ρινικό διάφραγμα είναι η σκολίωση, γνωστή και ως στραβό διάφραγμα. Σκολίωση ρινικού διαφράγματος παρουσιάζεται όταν υπάρχει ασυμμετρία στις δύο θαλάμες της μύτης. Η διαταραχή αυτή μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στην αναπνοή, αλλά και να συνδυάζεται και με αισθητικά προβλήματα. Εφόσον μικραίνει στη μια θαλάμη της μύτης ο χώρος που μπορεί να διέλθει ο αέρας και να πραγματοποιηθεί η αναπνοή, προκαλούνται προβλήματα γιατί αναπτύσσονται αυξημένες αντιστάσεις στην είσοδο του αέρα.

Επιπλέον, αν το άτομο εκτίθεται σε ξηρό περιβάλλον πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα εσωτερικά της μύτης ή ακόμη και σε αιμορραγία αυτής.

Στραβό διάφραγμα: Συμπτώματα και αίτια

Το βασικό σύμπτωμα του στραβού διαφράγματος είναι ότι το άτομο νιώθει ότι δεν αναπνέει καλά, ότι δεν είναι επαρκής ο αέρας που υπάρχει για να καλύψει τις ανάγκες του σε οξυγόνο. Αυτό έχει ως συνέπεια να επηρεαστεί η ποιότητα της ζωής του. Μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει είναι:

Το στραβό διάφραγμα μύτης μπορεί να οφείλεται είτε σε εκ γενετής είτε σε επίκτητους παράγοντες πρόκλησης. Η κληρονομικότητα ευθύνεται συχνά για αυτό το ανατομικό πρόβλημα στη μύτη. Μπορεί, ωστόσο, να είναι αποτέλεσμα κάποιου τραυματισμού ή κάποιας αποτυχημένης επέμβασης στη μύτη. Αυτές οι περιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν μετατόπιση του διαφράγματος από την κεντρική του θέση.

Πώς γίνεται η διάγνωση του στραβού διαφράγματος μύτης

Η διάγνωση τίθεται από τον αρμόδιο γιατρό που είναι ο ΩΡΛ. Απαιτείται κλινική εξέταση – ρινοσκόπηση και καταγραφή του ιατρικού ιστορικού του ασθενή. Είναι σημαντικό να αναφερθούν όλα τα συμπτώματα στο γιατρό.

Για να γίνει λεπτομερής εξέταση της ρινοφαρυγγικής κοιλότητας και της μύτης, ο γιατρός πραγματοποιεί ενδοσκόπηση με άκαμπτο ή εύκαμπτο ενδοσκόπιο. Κατά την εξέταση διαγιγνώσκεται και η βαρύτητα της νόσου.

Στραβό διάφραγμα: Πώς αντιμετωπίζεται

Το στραβό διάφραγμα μύτης αντιμετωπίζεται ιδανικά με ενδοσκοπική χειρουργική. Ο χειρουργός με τη χρήση ενδοσκοπίου διορθώνει άμεσα όλες τις ρινικές βλάβες, ακόμη και ασυμμετρίες που υπάρχουν στις κόγχες και μπορεί να ευθύνονται για παράλληλα προβλήματα στη δίοδο του αέρα. Αυτό γίνεται με τη μέθοδο της κογχοπλαστικής και όχι του καυτηριασμού για να είναι μόνιμα τα αποτελέσματα.

Αν κατά την ενδοσκοπική μέθοδο εντοπιστούν πολύποδες, ανατομικές βλάβες ή ανεπάρκεια ρινικής βαλβίδας, μπορεί παράλληλα να υποβληθεί ο ασθενής σε λειτουργική ρινοπλαστική για να διορθωθεί το πρόβλημα. Με τη ρινοπλαστική μπορεί να διορθωθεί στον ίδιο χρόνο το σχήμα, το μέγεθος της μύτης ή και τα δύο.

Στραβό διάφραγμα: Μετεγχειρητικές συμβουλές

Η αποκατάσταση είναι άμεση. Για λίγες μόνο μέρες, ο ασθενής συνιστάται να τρώει ελαφριά, να αποφεύγει τη σωματική κόπωση, την έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες, το κάπνισμα και τις έντονες κινήσεις του προσώπου. Επίσης, συνιστάται να κοιμάται για λίγες εβδομάδες σε υπερυψωμένο μαξιλάρι.

Μύθοι και αλήθειες για το στραβό διάφραγμα μύτης

Μύθος #1

Η θεραπεία του στραβού διαφράγματος δεν είναι αποτελεσματική σε περιστατικά άσθματος και αλλεργιών.

Η αλήθεια

Αντιθέτως, η ενδοσκοπική χειρουργική αποκατάσταση συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση των συμπτωμάτων των αλλεργιών και του άσθματος, καθώς μειώνει τον κίνδυνο κρίσεων ή ακόμη και εύκολων λοιμώξεων.

Μύθος #2

Δεν υπάρχουν επιπλοκές στο στραβό διάφραγμα μύτης, γι’ αυτό δεν είναι απαραίτητη η θεραπεία του.

Η αλήθεια

Στην πραγματικότητα, ο ασθενής που αποφασίζει να επέμβει και να διορθώσει το στραβό διάφραγμα μύτης, αλλάζει την ποιότητα της ζωής του και της αναπνοής του. Μπορεί να νιώσει ακόμη και αλλαγή στην ποιότητα του ύπνου του, αφού αναπνέει πολύ καλύτερα και έτσι, είναι πιο ξεκούραστος και ευδιάθετος. Οι επιπλοκές που μπορεί να συμβούν λόγω στραβού διαφράγματος είναι να επηρεαστεί η λειτουργικότητα των αφτιών, των παραρρίνιων κόλπων, της τραχείας και των βρόγχων.

Μύθος #3

Το στραβό διάφραγμα δεν συνδέεται με άλλες παθήσεις.

Η αλήθεια

Μπορεί όντως σε ορισμένες περιπτώσεις να συμβαίνει αυτό. Είναι όμως πιθανό να προκαλέσει και παρενέργειες που οδηγούν σε παθήσεις όπως η υπνική άπνοια, η δύσπνοια, οι εύκολες λοιμώξεις, οι ρινορραγίες και το έντονο ροχαλητό.

Συχνές ερωτήσεις σε γιατρούς για το στραβό διάφραγμα

Υπάρχει τρόπος να προληφθεί το στραβό διάφραγμα ή να μειωθεί έστω ο κίνδυνος;

Όταν το στραβό διάφραγμα έχει κληρονομικά αίτια ή είναι απόρροια γενετικής ανατομικής ανωμαλίας, δεν μπορεί να προληφθεί. Όταν όμως οφείλεται σε τραυματισμό, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο τραυματισμού φορώντας πάντα ζώνη και κράνος όταν οδηγούμε και αποφεύγοντας να παίξουμε παιχνίδια που απαιτούν στενή σωματική επαφή και χτυπήματα.

Από ποια ηλικία και μετά μπορώ να διορθώσω το στραβό διάφραγμα;

Συνιστάται να γίνεται μετά την ηλικία των 13-15 ετών ανάλογα με την ανάπτυξη του ασθενούς και του σπλαγχνικού κρανίου όπου εδράζεται η μύτη, ώστε να έχει σχηματιστεί πλήρως το πρόσωπο του ασθενούς και συγκεκριμένα, η μύτη.

Υπάρχουν επιπλοκές από την ενδοσκοπική χειρουργική και τη ρινοπλαστική;

Όπως και σε κάθε άλλη επέμβαση υπάρχει πιθανότητα επιπλοκών, ωστόσο είναι εξαιρετικά σπάνιες όταν η επέμβαση πραγματοποιείται από εξειδικευμένο και έμπειρο γιατρό. Τέτοιες είναι η αιμορραγία, η λοίμωξη, η ανοσμία και σπανιότερα η διάτρηση του διαφράγματος.