Τι δείχνουν τα… αέρια για την υγεία σου;

Θέλουμε δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε τα αέρια αποτελούν κομμάτι της ζωής μας και αποκαλύπτουν συχνά κρυφά προβλήματα υγείας.

Ειδικά αν τα αντιμετωπίζεις πιο συχνά απ’ ό,τι περίμενες, ίσως το σώμα σου προσπαθεί να σου στείλει κάποια μηνύματα για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί.

Έχεις αέρια στο έντερο γιατί τα βακτήρια του οργανισμού σου έχουν τρελαθεί

“Τα βακτήρια προκαλούν τη ζύμωση των τροφών που καταναλώνουμε”, εξηγεί η Rebekah Gross, M.D., γαστρεντερολόγος στο Joan H. Tisch Κέντρο Υγείας της Γυναίκας στο ιατρικό κέντρο Langone της Νέας Υόρκης. “Αυτό μπορεί να συμβαίνει στο παχύ έντερο, αλλά ορισμένα βακτήρια του παχέος εντέρου μπορεί να βρίσκουν το δρόμο τους μέσα στο λεπτό έντερο.

Αυτό αποκαλείται “μικρή εντερική βακτηριακή υπερανάπτυξη”. Τα βακτήρια τότε συναντούν τις τροφές που δεν έχουν ακόμα διασπαστεί εντελώς μέσω της πέψης και ζυμώνονται όλα μαζί οδηγώντας σε αέρια. Εάν το αέριο παράγεται στο λεπτό έντερο και το κόλον, τείνει να κινηθεί προς τα κάτω και να βγει έξω”, λέει η Gross. Επίσης, μπορεί να έχεις μία βακτηριακή ανισορροπία στο έντερο σου, ειδικά αν είχες πρόσφατα κάποιο είδος ασθένειας ή ίωσης στο στομάχι, που διαταράσσει τη σύνθεση της χλωρίδας στο έντερο και μπορεί να προκαλέσει περισσότερα αέρια από το συνηθισμένο για λίγο καιρό.

Σε αυτή την περίπτωση η Gross προτείνει τη λήψη αντιβιοτικών, ενώ αναφέρει ότι μία διατροφή με λιγότερους ζυμώσιμους υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσει. Αυτοί οι υδατάνθρακες (ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες, και πολυόλες) υπάρχουν στο αβοκάντο, στα κεράσια, στα δαμάσκηνα, στα όσπρια όπως οι φακές και τα φασόλια, στο κρεμμύδι αλλά και στο σκόρδο.

Έχεις αέρια στο έντερο γιατί τρως πολύ γρήγορα

Αν τρως πολύ γρήγορα επειδή βιάζεσαι να επιστρέψεις στη δουλειά, τρως και ταυτόχρονα μιλάς προσπαθώντας να προλάβεις κάποιες υποχρεώσεις ή απλώς μασάς τσίχλα, τότε είναι πιθανό ότι καταπίνεις και μεγάλη ποσότητα αέρα. “Τα αέρια δημιουργούνται από τον αέρα”, τονίζει η Gross. “Όταν λοιπόν λαμβάνεις μεγάλη ποσότητα αερίων, θα αποβάλεις και περισσότερα αέρια”. Σκέψου το σαν ένα μπαλόνι που το φουσκώνεις συνεχώς: όσο περισσότερο αέρα προσθέτεις στο σύστημά σου τόσο πιο φουσκωμένη θα καταλήγεις. Ο αέρας πρέπει να βγει από κάπου και πιθανόν θα διαλέξει να βγει με τη μορφή ρεψίματος, αφού το στομάχι βρίσκεται πιο ψηλά.