Η Μόρα είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένη με την υπνική παράλυση. Υπάρχουν αναφορές, που την παρομοιάζουν με μαυροφορεμένη γυναίκα, η οποία σου κόβει την ανάσα μόνο από την όψη της, αλλά και άλλες, σύμφωνα με τις οποίες η Μόρα με το βάρος της, σου πλακώνει το στήθος την ώρα που κοιμάσαι. Ξυπνάς, μα δεν μπορείς να αντιδράσεις, ούτε να φωνάξεις καθώς η Μόρα σου έχει μουδιάσει όλες τις αισθήσεις. Πολλοί είναι οι υποστηρικτές της άποψης, πως η Μόρα είναι ένα μεταφυσικό φαινόμενο, όπου κάποιου είδους οντότητα σου επιτίθεται, καθώς είσαι πνευματικά ευάλωτος. Ιστορίες κυκλοφορούν ανάμεσα σε παρέες όλων των ηλικιών, αλλά και οικογένειες, προκαλώντας φόβο και τρόμο.
Ας ρίξουμε μια ματιά στην επιστημονική εξήγηση του φαινομένου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η Μόρα δεν είναι παρά μια κατάσταση, που μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια του ύπνου, όταν δεν μεταβαίνουμε ομαλά από τη μια φάση ύπνου στην άλλη, και ονομάζεται υπνική παράλυση.
Ενώ κοιμόμαστε, το σώμα μεταπηδά από την κατάσταση REM (γρήγορη κίνηση των ματιών) στην NREM (μη ταχεία κίνηση των ματιών). Ένας κύκλος ύπνου REM και NREM διαρκεί περίπου 90 λεπτά. Πρώτα εμφανίζεται ο κύκλος NREM και διαρκεί έως και το 75% του συνολικού χρόνου του ύπνου σας. Κατά τη διάρκεια του κύκλου NREM, το σώμα σας χαλαρώνει και ανασυγκροτείται. Καθώς ολοκληρώνεται ο κύκλος NREM, το σώμα αρχίζει να περνάει στον κύκλο ύπνου REM. Τα μάτια σας κινούνται γρήγορα και βλέπετε όνειρα, αλλά το υπόλοιπο σώμα σας εξακολουθεί να είναι πολύ χαλαρό. Οι μύες σας είναι “απενεργοποιημένοι” και εάν κάτι πέσει στην αντίληψή σας, προτού ολοκληρωθεί αυτό ο κύκλος ύπνου, θα διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να αντιδράσετε ή να μιλήσετε προσωρινά.
Υπνική Παράλυση: Αίτια
Η υπνική παράλυση μπορεί να συμβεί, είτε καθώς πέφτουμε για ύπνο, είτε όταν κοντεύουμε να ξυπνήσουμε, και παρατηρείται σε περίπου 4 κάθε 10 ανθρώπους. Μολονότι, είναι συχνότερη στην εφηβεία, εμφανίζεται και σε ενήλικες, όταν υπάρχουν τα παρακάτω αίτια:
- Δεν υπάρχει καλή ποιότητα ή επαρκής ποσότητα ύπνου.
- Υπάρχει κάποια ψυχολογική διαταραχή ή έντονο στρες.
- Όταν κοιμόμαστε ανάσκελα.
- Όταν προϋπάρχουν άλλες διαταραχές ύπνου, εφιάλτες ή κράμπες στα πόδια.
- Γίνεται χρήση ορισμένων φαρμακευτικών αγωγών
- Γίνεται κατάχρηση ουσιών.
Μολονότι, υπάρχουν πολλές λαογραφικές αναφορές για τον δαίμονα του ύπνου (τις οποίες αξίζει να αναζητήσετε και να διαβάσετε), δεν είναι αμελητέο, πώς είναι ένα φαινόμενο το οποίο ταλανίζει μικρούς και μεγάλους και δημιουργεί μια εξαιρετικά τρομακτική και δυσάρεστη κατάσταση ύπνου, που ειδικά σε μικρότερες ηλικίες “στοιχειώνει” τα παιδιά. Για να αποτρέψουμε όσο μπορούμε το φαινόμενο αυτό, πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε ένα σταθερό και επαρκές πρόγραμμα ύπνου, αλλά και να μαθαίνουμε από νεαρή ηλικία, πώς να διαχειριζόμαστε το στρες και τις ψυχολογικές διαταραχές.