Από τι κινδυνεύουν όσοι τρώνε συνέχεια σνακ;

Το τσιμοπολήγημα από μόνο του δεν είναι ανθυγιεινό, αυτό που το κάνει επικίνδυνο για την υγεία είναι οι τροφές και τα σνακ που επιλέγει κάποιος.

Το ένα τέταρτο των ανθρώπων αναιρεί τα οφέλη των υγιεινών γευμάτων με ανθυγιεινά σνακ και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο «European Journal of Nutrition».

Ερευνητές του King’s College του Λονδίνου περιγράφουν λεπτομερώς τις συνήθειες κατανάλωσης σνακ 854 ατόμων. Όπως διαπιστώνουν, οι μισοί από τους συμμετέχοντες δεν αντιστοιχούν την υγιεινή ποιότητα των γευμάτων με τα σνακ, και το αντίστροφο. Αυτή η διαφορά έχει αρνητική επίδραση σε θέματα υγείας, όπως το σάκχαρο και τα επίπεδα λίπους στο αίμα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 24% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψής μας προέρχεται από σνακ, όπως μπάρες δημητριακών, γλυκά και φρούτα. Η μέση ημερήσια πρόσληψη σνακ στα άτομα που τσιμπολογούν, δηλαδή το 95% της ομάδας, ήταν 2,28 σνακ την ημέρα, με το 29% των ατόμων να τρώνε περισσότερα από δύο.

Η ανάλυση έδειξε ότι το τσιμπολόγημα δεν είναι ανθυγιεινό, αρκεί τα σνακ να είναι υγιεινά. Όσοι έτρωγαν συχνά σνακ υψηλής ποιότητας, όπως ξηρούς καρπούς και φρέσκα φρούτα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υγιές βάρος σε σύγκριση με εκείνους που δεν καταναλώνουν καθόλου σνακ ή καταναλώνουν ανθυγιεινά σνακ. Επίσης, τα σνακ καλής ποιότητας μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερη μεταβολική υγεία και μειωμένη πείνα.

Το 26% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι κατανάλωναν υγιεινά κύρια γεύματα, αλλά σνακ κακής ποιότητας. Τα σνακ αυτά, όπως τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα και οι ζαχαρούχες λιχουδιές, συνδέονται με χειρότερους δείκτες υγείας και αφήνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πεινασμένοι. Επίσης, συνδέονται με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, υψηλότερη μάζα σπλαχνικού λίπους και υψηλότερες συγκεντρώσεις τριγλυκεριδίων μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, τα οποία σχετίζονται με εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιαγγειακά νοσήματα και παχυσαρκία.

Ποια ανθυγιεινά σνακ επιλέγουν περισσότερο;

Τα πιο δημοφιλή σνακ που καταναλώθηκαν ήταν μπισκότα, φρούτα, ξηροί καρποί και σπόροι, τυρί και βούτυρο, κέικ και πίτες και μπάρες δημητριακών. Τη μεγαλύτερη συμβολή στην πρόσληψη θερμίδων είχαν τα κέικ και οι πίτες (14%), τα δημητριακά πρωινού (13%), το παγωτό και τα κατεψυγμένα γαλακτοκομικά επιδόρπια (12%), τα γλυκά (12%), τα μπισκότα και τα μπράουνις (11%), οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (11%).

Ο χρόνος του τσιμπολογήματος μπορεί επίσης να είναι κρίσιμος για την υγεία, καθώς η ανάλυση έδειξε ότι το τσιμπολόγημα μετά τις 9 το βράδυ συνδέεται με χειρότερους αιματολογικούς δείκτες σε σύγκριση με όλες τις άλλες ώρες.

«Η αντικατάσταση ανθυγιεινών σνακ, όπως μπισκότα, πατατάκια και κέικ, με υγιεινά σνακ, όπως φρούτα και ξηροί καρποί, είναι ένας πολύ απλός τρόπος για να βελτιώσετε την υγεία σας», σημειώνει η δρ. Σάρα Μπέρι από το King’s College του Λονδίνου.

Δίαιτα: Τα σνακ που δεν παχαίνουν το βράδυ

Όλοι έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να πεινάει και να τσιμπολογάει κάτι πριν πέσει για ύπνο. Αρκετές φορές καταλήγουμε σε κάτι… κακό που μας παχαίνει και σπάνια θα βρούμε κάτι υγιεινό με λίγες θερμίδες.

Για όσους λοιπόν δεν θέλετε να… έχετε ένοχες απολαύσεις το βράδυ, σας προτείνουμε τα παρακάτω υγιεινά σνακ που δεν παχαίνουν.

Σνακ που δεν παχαίνουν το βράδυ

Πλιγούρι βρώμης

Όλοι γνωρίζουμε πως το πλιγούρι βρώμης είναι ιδανικό για πρωινό, αλλά έχει εξαιρετικά οφέλη και τη νύχτα.

Η βρώμη είναι μια εύπεπτη επιλογή σνακ με υδατάνθρακες που διασπώνται σταδιακά και αποτρέπουν τις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα που μπορεί να διαταράξουν τον κύκλο του ύπνου σας. Στα επιπλέον συν: Φτιάχνεται γρήγορα και σας χορταίνει άμεσα.

Ποπ κορν

Τα ποπ κορν είναι από τα πιο υγιεινά σνακ. Καλύπτουν τη λιγούρα για κάτι αλμυρό, είναι εύγεστα, τραγανά και ελαφριά (3 κούπες ποπ κορν έχουν περίπου 100 θερμίδες μόνο).

Γιαούρτι & φρούτα

Το γιαούρτι είναι μια εξαιρετικά πλούσια πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου. Το ασβέστιο βοηθά στη χρήση της τρυπτοφάνης και της μελατονίνης από τον εγκέφαλο και μια έρευνα σε σχέση με τον ύπνο έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει στο να κοιμόμαστε καλύτερα και για περισσότερες ώρες.

Αν σας αρέσει γλυκό, τότε μπορείτε να προσθέσετε μούρα ή άλλα φρούτα της αρεσκείας σας.

Κολοκυθόσποροι

Θέλετε ένα τραγανό, αλμυρό, υγιεινό σνακ;

Οι σπόροι κολοκύθας, πέραν από γευστικοί, είναι χαμηλοί σε θερμίδες και μπορούν να ενισχύσουν την ποιότητα του ύπνου.

Το μαγνήσιο, ένα μέταλλο που προάγει τον ύπνο, και η τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που όπως προαναφέραμε επίσης βοηθά, είναι σε αφθονία σε αυτούς τους σπόρους.

Υπάρχει επίσης σημαντική ποσότητα ψευδαργύρου σε αυτούς τους σπόρους, που μπορεί να βοηθήσει στη μετατροπή της τρυπτοφάνης σε σεροτονίνη στον εγκέφαλο.

Ξηροί καρποί

Αν δεν θέλετε να ασχοληθείτε καθόλου με την προετοιμασία του βραδινού σνακ, τότε οι ξηροί καρποί είναι ότι πρέπει για εσάς.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες και των ευεργετικών λιπαρών τους, μια μικρή χούφτα είναι αρκετή για να ικανοποιήσετε τη λιγούρα σας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ξηροί καρποί είναι διατροφικές δυνάμεις που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στην καταπολέμηση της φλεγμονής, στη μείωση της επιθυμίας για φαγητό, στη μείωση του βάρους και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αυγά

Όλοι αγαπάμε τα αυγά που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη. Προσφέρουν μια αίσθηση πληρότητας στο στομάχι και είναι σούπερ υγιεινά.

Τοστ αβοκάντο

Το τοστ με αβοκάντο είναι ένας καλός συνδυασμός υγιεινών λιπαρών, με περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες και φυτικές ίνες για τη ρύθμιση της πέψης.

Προτιμήστε μαύρο ψωμί και προσθέστε ντομάτα, ελαιόλαδο, κύμινο, αλάτι και τριμμένο μαύρο πιπέρι, αν θέλετε να πειραματιστείτε με τις γεύσεις.