Μήπως τρώτε πολύ αλάτι; Τα σημάδια

Τα σημάδια που δείχνουν πως τρώτε πολύ αλάτι σε καθημερινή βάση. Δώστε προσοχή στις ενδείξεις.

Ενώ γνωρίζουμε ότι το αλάτι μπορεί να γίνει επιβλαβές για την υγεία σε υπερβολικές ποσότητες, το νάτριο είναι ένα απολύτως απαραίτητο μέταλλο για το σώμα. Ο συγκεκριμένος ηλεκτρολύτης είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών, τη μεταφορά των νευρικών ερεθισμάτων και την υποστήριξη των σωστών μυϊκών συσπάσεων.

Ωστόσο, μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας. Εάν αναρωτιέστε εάν τρώτε καθημερινά πολύ αλάτι, υπάρχουν κάποιες απλές ενδείξεις που θα σας προειδοποιήσουν:

Διψάτε συνέχεια

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η κατανάλωση αλμυρών τροφών αυξάνει την δίψα μας. Όμως γιατί συμβαίνει; Όταν η συγκέντρωση του νατρίου στο αίμα αυξάνεται, η έκκριση της αντιδιουρητικής ορμόνης ενεργοποιείται έτσι ώστε το σώμα να διατηρεί υγρά που βοηθούν στην αραίωσή του.

Τα νευρικά σήματα του εγκεφάλου μπορεί επίσης να προάγουν το αίσθημα της δίψας, σύμφωνα με μελέτη δημοσιευμένη στο ​Current Biology.

Για να αποτραπεί η αφυδάτωση, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε σωματικά συμπτώματα όπως ξηροστομία. Αυτό είναι το σώμα σας που σας «ειδοποιεί» ότι πρέπει να πιείτε περισσότερο νερό για να επανυδατώσετε τα κύτταρα σας.

Έχετε κατακράτηση

Όπως είδαμε παραπάνω, όσο περισσότερο νάτριο καταναλώνετε τόσο μεγαλύτερη μπορεί να είναι η κατακράτηση υγρών από το σώμα.

Αν και μπορεί να φαίνεται αντιφατικό να πίνετε περισσότερο νερό όταν αισθάνεστε φουσκωμένοι, στην πραγματικότητα μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε πιο γρήγορα από την υπερβολική πρόσληψη αλατιού.

Η αυξημένη κατανάλωση υγρών, όπως το νερό, μπορεί να «ξεπλύνει» τα πάντα – συμπεριλαμβανομένης της περίσσειας νατρίου – από το σύστημα.

Το σπιτικό φαγητό σας φαίνεται άνοστο

Εάν έχετε συνηθίσει να τρώτε επεξεργασμένες τροφές, με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, τότε είναι πιθανό το σπιτικό φαγητό ή ακόμα και φρέσκες τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης , ωμοί ξηροί καρποί και σπόροι, να σας φαίνονται άνοστα μιας και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Αυτό διότι όσο περισσότερο καταναλώνετε τηγανιτά ή υπερβολικά αλατισμένα φαγητά, οι γευστικοί σας κάλυκες συνηθίζουν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο αλμυρής γεύσης.

Η αρτηριακή σας πίεση αυξάνεται

Το αλάτι δεν είναι το μοναδικό πράγμα που μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση. Τα γονίδια, το στρες, το βάρος, το αλκοόλ αλλά και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας αποτελούν παράγοντες που την επηρεάζουν εξίσου.

Όμως η χρόνια κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου προάγει την κατακράτηση υγρών, η οποία με την σειρά της μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Πόσο αλάτι είναι πάρα πολύ;

Η American Heart Association (AHA) συνιστά να καταναλώνετε λιγότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου ημερησίως. Αυτή είναι περίπου η ποσότητα αλατιού σε ένα μόνο κουταλάκι του γλυκού.

Όμως ακόμα και αυτός ο αριθμός μπορεί να είναι υψηλός. Η «ιδανική» πρόσληψη αλατιού είναι περίπου 1.500 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα, ειδικά για όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με την American Heart Association.

Πώς θα καταλάβεις αν ένα προϊόν έχει πολύ αλάτι

Για να μπορέσεις να ακολουθήσεις μία ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να μάθεις να διαβάζεις τις ταμπέλες των προϊόντων που αγοράζεις από το σούπερ μάρκετ. Σύγκρινε, υπολόγισε και τελικά διάλεξε ποιο προϊόν εξυπηρετεί τις ανάγκες σου.

Πώς θα γνωρίσω αν ένα τρόφιμο είναι υψηλό σε αλάτι/νάτριο

‣ Αναζήτησε στις ετικέτες συσκευασμένων προϊόντων τη διατροφική επισήμανση. ‣ Εάν ένα τρόφιμο στα 100 γρ. περιέχει περισσότερο από 0,6 γρ. νάτριο (ή 1,5 γρ. αλάτι), τότε είναι υψηλό σε νάτριο/αλάτι.

‣ Εάν ένα τρόφιμο στα 100 γρ. περιέχει 0,1 γρ. νάτριο (ή 0,3 γρ. αλάτι) ή λιγότερο, τότε είναι χαμηλό σε νάτριο/ αλάτι.

‣ Εάν η ποσότητα αλατιού ανά 100 γρ. είναι μεταξύ αυτών των τιμών, τότε το τρόφιμο περιέχει ένα μέτριο επίπεδο αλατιού.

‣ Πολύ χαμηλό σε νάτριο/αλάτι είναι ένα τρόφιμο το οποίο περιέχει όχι περισσότερο από 0,04 γρ. νάτριο ή ισοδύναμη ποσότητα αλατιού ανά  100 γρ. ή 100 ml.

‣ Ελεύθερο σε νάτριο/αλάτι είναι ένα τρόφιμο το οποίο περιέχει όχι περισσότερο από 0,005 γρ. νάτριο ή ισοδύναμη ποσότητα αλατιού ανά  100 γρ. ή 100 ml.

‣ Θυμήσου ότι η ποσότητα που καταναλώνεις από ένα συγκεκριμένο τρόφιμο έχει αντίκτυπο στο πόσο αλάτι προσλαμβάνεις.

 Πώς θα μειώσω την πρόσληψη αλατιού/νατρίου

1. Αναζήτησε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Ειδικότερα να είσαι προσεκτική στην επιλογή έτοιμων σαλτσών και “στιγμιαίων” προϊόντων.

2. Δώσε προσοχή και σε αλλαντικά, τυριά, τουρσιά και αρτοπαρασκευάσματα.

3. Ξέπλενε τις κονσερβοποιημένες τροφές που διατηρούνται σε άλμη πριν τις καταναλώσεις. 4. Ξαρμύριζε τις ελιές και τη φέτα.

5. Απομάκρυνε την αλατιέρα από το τραπέζι και μην προσθέτεις αλάτι προτού δοκιμάσεις το φαγητό.

6. Μάθε να χρησιμοποιείς μπαχαρικά και αρωματικά βότανα, π.χ. άνηθο, ρίγανη, δεντρολίβανο, για ενίσχυση της γεύσης.

7. Κατανάλωνε περισσότερες φρέσκες ακατέργαστες τροφές.

8. Τα κατεψυγμένα φρέσκα λαχανικά που δεν έχουν υποστεί καμία άλλη επεξεργασία δεν περιέχουν πρόσθετο αλάτι.

9. Όταν ψωνίζεις, μην ξεχνάς να διαβάζεις την ετικέτα της συσκευασίας  του τροφίμου.

10. Ζήτησε στα εστιατόρια να μην προσθέτουν αλάτι στα φαγητά πριν το σερβίρισμα, όπως, για παράδειγμα, στις τηγανητές πατάτες, στα ψητά κρέατα/ψάρια και στη σαλάτα.

11. Όταν βράζεις ζυμαρικά ή ρύζι, μην προσθέτεις αλάτι στο νερό.