Πότε σταματά η ακράτεια στην εγκυμοσύνη;

Για πόσο καιρό κρατάει η ακράτεια ούρων κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Το 41% των γυναικών αναφέρουν ότι έχουν ακράτεια την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε τρίμηνο της εγκυμοσύνης, συνήθως όταν γελούν, βήχουν ή γυμνάζονται.

Η ακράτεια στην εγκυμοσύνη είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό σύμπτωμα και έχει να κάνει με το πώς το ουροποιητικό σύστημα και τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν ήδη από την αρχή της εγκυμοσύνης. Πιο συγκεκριμένα, τα αυξημένα επίπεδα της προγεστερόνης και των οιστρογόνων χαλαρώνουν τους μύες στην πυελική περιοχή με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν την συγκράτηση των ούρων. Στην εγκυμοσύνη αυξάνεται επίσης ο όγκος του αίματος, το οποίο σημαίνει ότι τα νεφρά πρέπει να επεξεργαστούν μεγαλύτερο όγκο υγρών, με αποτέλεσμα και την αυξημένη παραγωγή ούρων. Στο τρίτο τρίμηνο, ένας ακόμα λόγος για την ακράτεια και τη συχνοουρία είναι το αυξημένο μέγεθος της κοιλιάς και της μήτρας η οποία ασκεί μεγάλη πίεση στην ουροδόχο κύστη.

Ακράτεια ούρων ή σπάσαν τα νερά;

Στην ακράτεια ούρων η ποσότητα των ούρων που διαρρέουν είναι πολύ μικρή. Αντίθετα, όταν σπάνε τα νερά η ποσότητα του αμνιακού υγρού είναι πολύ μεγαλύτερη και συνεχής.

Ποιες γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν ακράτεια ούρων στην εγκυμοσύνη;

Έρευνες δείχνουν ότι οι πιθανότητας ακράτειας αυξάνονται στις παρακάτω περιπτώσεις:

Οικογενειακό ιστορικό

Υψηλός δείκτης μάζας σώματος

Ηλικία άνω των 35 ετών

Προηγούμενος φυσιολογικός τοκετός

Χρόνια πάθηση όπως διαβήτης, σκλήρυνση κατά πλάκας ή εγκεφαλικό επεισόδιο

Τι μπορείτε να κάνετε

Κατ’ αρχάς εάν παρατηρήσετε ακράτεια ούρων την περίοδο της εγκυμοσύνης σας συμβουλευτείτε αρχικά τον γιατρό σας για να αποκλείσετε το ενδεχόμενο κάποιας λοίμωξης στο ουροποιητικό σύστημα.

Αποφύγετε τους πολλοίς καφέδες και το τσάι. Η καφεΐνη μπορεί να ερεθίσει την ουροδόχο κύστη.

Ενισχύστε τους μύες του πυελικού εδάφους. Η συστηματική γυμναστική θα σας βοηθήσει σε αυτό.

Αυξήστε την πρόσληψη των φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες ενισχύουν την κινητικότητα του εντέρου και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Πότε θα σταματήσει η ακράτεια ούρων

Για τις περισσότερες γυναίκες η ακράτεια ούρων υποχωρεί τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό, αφού οι μύες και οι σύνδεσμοι έχουν τον χρόνο να επουλωθούν.

Σε κάποιες περιπτώσεις η ακράτεια ούρων εξακολουθεί να υπάρχει ειδικά εάν:

Το βάρος γέννησης του μωρού είναι μεγάλο

Ο τοκετός διήρκησε πολλή ώρα

Διαβήτη κύησης