Κενά μνήμης: 8 αιτίες εκτός από την άνοια

Δεν είναι μόνο η άνοια που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να έχετε κενά μνήμης. Υπάρχουν κι άλλες αιτίες, πιο αθώες, αλλά ύπουλες.

Τα κενά μνήμης θα έρθουν με το γήρας, μπορεί όμως να οφείλονται σε διάφορες ακόμα παθολογικές ή μη καταστάσεις, αναφέρουν ο ειδικοί.

1. Τραύμα κεφαλής (διάσειση)

Η απώλεια μνήμης είναι βασικό σύμπτωμα της διάσεισης, της τραυματικής βλάβης του εγκεφάλου δηλαδή που οφείλεται συχνά σε τροχαία ατυχήματα ή πτώσης (π.χ. κατά την άθληση). Αν και σε περιπτώσεις διάσεισης η απώλεια της βραχυπρόθεσμης μνήμης -περιλαμβάνει περιορισμένες πληροφορίες για μικρό χρονικό διάστημα- διαρκεί κάποιους μήνες, σε περίπτωση επίμονης αμνησίας, απώλειας συνείδησης, σύγχυσης, δυσκολίας στη βάδιση ή ασυνήθιστη κίνηση των ματιών, τότε απαιτείται ιατρική βοήθεια.

Αν και ένας μόνο τραυματισμός δύσκολα θα βλάψει τη μνήμη μακροπρόθεσμα, επαναλαμβανόμενα τραύματα κεφαλής μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη μνήμη εργασίας, όπως έδειξε μελέτη σε αθλητές κολεγίου, και να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας.