Προστατίτιδα: Τα είδη, τα αίτια και η θεραπεία

Η προστατίτιδα προκαλείται όταν ο προστάτης φλεγμαίνει και διαχωρίζεται σε  οξεία βακτηριακή προστατίτιδα, χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα, χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα και ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα. Εμφανίζεται σε άντρες όλων των ηλικιών και οφείλεται συνήθως σε βακτήρια.

Αίτια και Συμπτώματα

Οξεία βακτηριακή προστατίτιδα
Τα βακτήρια, όπως το E.coli, ευθύνονται για την ανάπτυξή της. Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης μέσω της σεξουαλικής επαφής. Ο ασθενής παρουσιάζει τα συνήθη συμπτώματα της λοίμωξης, όπως είναι ο πυρετός, αδυναμία, ρίγη.

Χρόνια προστατίτιδα (βακτηριακή και μη βακτηριακή)
Οι αιτίες δεν είναι καθορισμένες στην χρόνια προστατίτιδα. Μπορεί να προκαλείται από τα ίδια βακτήρια της οξείας μορφής της νόσου, αλλά συχνά τα αίτια είναι μη μικροβιακά (άσηπτη φλεγμονή). Τα συμπτώματα παρουσιάζουν υφέσεις και εξάρσεις και είναι η συχνουρία, η δυσκολία στην ούρηση, ο πόνος στους όρχεις, η πρόωρη εκσπερμάτιση και πολλά άλλα. Οι ασθενείς εμφανίζονται αγχωμένοι, με κακή ψυχολογία, που με τη σειρά της επιτείνει το πρόβλημα, καθώς το άγχος είναι εκλυτικό αίτιο της χρόνιας προστατίτιδας.

Ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα
Δεν παρουσιάζει συμπτώματα και η διάγνωσή της γίνεται τυχαία από προληπτική εξέταση του προστάτη, ενώ τα αίτια δεν είναι ξεκάθαρα. Επιπλέον, ένας άντρας με στυτική δυσλειτουργία πρέπει πάντα να ελέγχεται για πιθανή προστατίτιδα, καθώς αποτελεί ενδεικτικό σύμπτωμα.

Διάγνωση

Για τη διάγνωση της προστατίτιδας σημαντικό ρόλο παίζουν το ιστορικό του ασθενούς, το είδος των συμπτωμάτων, η καλλιέργεια των προστατικών εκκρίσεων ή του σπέρματος, καθώς και η κλινική εξέταση. Στην χρόνια προστατίτιδα για να εξακριβωθεί η διάγνωση, χρειάζεται τα συμπτώματα να επιμένουν για τουλάχιστον 3 μήνες.

Θεραπεία

Η θεραπεία ποικίλει ανάλογα με το είδος της προστατίτιδας. Στην οξεία βακτηριακή προστατίτιδα χορηγούνται συνήθως αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη, ενώ προτείνεται η λήψη άφθονων υγρών. Σε βαριές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία. Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα θεραπεύεται με αντιβιοτικά με τη διάρκεια θεραπείας να είναι αρκετά μεγάλη. Στην χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα, επειδή δεν υπάρχει εμφανής αιτιολογία, η αντιμετώπιση είναι δύσκολη. Οι ασθενείς μπορεί να έχουν πολλές εξάρσεις, επηρεάζοντας σημαντικά την ψυχολογία τους και την ποιότητα της ζωής τους. Συνδυασμοί φαρμάκων χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. ενώ φαίνεται, πως στη σύγχρονη αντιμετώπιση θέση έχουν και τα κρουστικά κύματα.