Βιταμίνη D: Ημερήσια Πρόσληψη για κάθε ηλικία – Σε ποια τρόφιμα θα την βρείτε

Η βιταμίνη D, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, μπορεί να είναι δυσεύρετη τον χειμώνα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται και το καλοκαίρι να φροντίζετε να υπάρχει σε επάρκεια στον οργανισμό σας. Η διατροφή θεωρείται ότι καλύπτει σε ένα μικρό μόνο ποσοστό τις ανάγκες μας σε βιταμίνη D, ωστόσο τους χειμερινούς μήνες η σημασία της είναι πολύ μεγάλη. Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη προστατεύει από πληθώρα παθήσεων, από την οστεοπόρωση, την υπέρταση και τον καρκίνο μέχρι την κατάθλιψη και την άνοια, πρέπει να φροντίζουμε να λαμβάνουμε καθημερινά τουλάχιστον 600 IU (800 IU για τα άτομα 70 ετών και άνω).

Βιταμίνη D: Τι ποσότητα χρειάζεται η κάθε ηλικιακή ομάδα;

  • Βρέφη ηλικίας 0 έως 6 μηνών: Η επαρκής πρόσληψη είναι 400 IU/ημέρα. Το ανώτατο ασφαλές επίπεδο πρόσληψης είναι 1.000 IU/ημέρα.
  • Βρέφη ηλικίας 6 έως 12 μηνών: Η επαρκής πρόσληψη είναι 400 IU/ημέρα. Το ανώτατο ασφαλές επίπεδο πρόσληψης είναι 1.500 IU/ημέρα.
  • Ηλικία 1-3 ετών: Η επαρκής πρόσληψη είναι 600 IU/ημέρα. Το ανώτατο ασφαλές επίπεδο πρόσληψης είναι 2.500 IU/ημέρα.
  • Ηλικία 4-8 ετών: Η επαρκής πρόσληψη είναι 600 IU/ημέρα. Το ανώτατο ασφαλές επίπεδο πρόσληψης είναι 3.000 IU/ημέρα.
  • Ηλικία 9-70 ετών: Η επαρκής πρόσληψη είναι 600 IU/ημέρα. Το ανώτατο ασφαλές επίπεδο πρόσληψης είναι 4.000 IU/ημέρα.
  • Ηλικία 71+ ετών: Η επαρκής πρόσληψη είναι 800 IU/ημέρα. Το ανώτατο ασφαλές επίπεδο πρόσληψης είναι 4.000 IU/ημέρα.

Βιταμίνη D: Ποια είναι τα τρόφιμα που την προσφέρουν;

  • Φρέσκο ψάρι: 425 IU σε ένα φιλέτο σολομό 90 γρ., 547 IU σε ένα φιλέτο σκουμπρί 90 γρ.
  • Ψάρι σε κονσέρβα: 154 IU σε μερίδα τόνο 90 γρ., 270 IU σε μερίδα σαρδέλες 100 γρ.
  • Συκώτι μοσχαρίσιο: 42 IU σε μερίδα 90 γρ.
  • Κρόκος αυγού: 41 IU σε έναν κρόκο
  • Μανιτάρια Σιτάκε: 40 IU ανά φλιτζάνι
  • Γάλα (πλήρες, άπαχο ή με λίγα λιπαρά): 100 IU ανά ποτήρι 240 ml
  • Γιαούρτι: 80-100 IU ανά μερίδα 180 γρ.
  • Γάλα αμυγδάλου: 100 IU ανά ποτήρι 240 ml
  • Τυρί: 40 IU ανά φέτα
  • Πουτίγκα με γάλα: 49-60 IU ανά μισό φλιτζάνι
  • Χυμός πορτοκάλι: 137 IU ανά φλιτζάνι
  • Δημητριακά: 50-100 IU ανά ένα φλιτζάνι
  • Ενισχυμένο τόφου: 80 IU ανά μερίδα 90 γρ.
  • Βρώμη: 150 IU σε μία ατομική μερίδα
  • Eggnog: 123 IU ανά ποτήρι 240 ml