Γάλα Αμυγδάλου: Αμέτρητα οφέλη για τον άνθρωπο – Μάθετε ποια είναι

Το γάλα αμυγδάλου είναι ένα ρόφημα φτιαγμένο από αλεσμένα αμύγδαλα και νερό. Αποτελεί πλέον μια δημοφιλή φυτική εναλλακτική λύση αντί για το αγελαδινό γάλα. Μπορεί να ονομάζεται γάλα και να το βρίσκουμε στον διάδρομο με τα γαλακτοκομικά στο σούπερ μάρκετ, ωστόσο δεν είναι γαλακτοκομικό. Είναι ένα νόστιμο εναλλακτικό προϊόν, χωρίς λακτόζη και χωρίς σόγια. Αποτελεί δηλαδή μια εναλλακτική λύση για όσους το προτιμούν. Ποια οφέλη έχει, λοιπόν, το γάλα αμυγδάλου;

 

Βοηθά στην διαχείριση του βάρους, καθώς περιέχει λίγες θερμίδες.

Το γάλα αμυγδάλου είναι δημοφιλές σε δίαιτες, καθώς ένα φλιτζάνι περιέχει μόνο 60 θερμίδες, σε αντίθεση με τις 146 θερμίδες του πλήρους γάλακτος και τις 122 θερμίδες του γάλακτος με 2% λιπαρά. Ως εκ τούτου θεωρείται ένα καλό υποκατάστατο που θα σας βοηθήσει να χάσετε ή να διατηρήσετε το  βάρος σας.

Διατηρεί την καρδιά σας υγιή.

Δεν υπάρχει χοληστερόλη ή κορεσμένα λιπαρά στο γάλα αμυγδάλου. Είναι επίσης χαμηλό σε νάτριο και υψηλό σε υγιή λίπη (όπως ωμέγα λιπαρά οξέα, που συνήθως απαντώνται στα ψάρια), τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της υψηλής πίεσης του αίματος και της καρδιάς.

Διατηρεί τα οστά σας ισχυρά.

Ενώ δεν προσφέρει τόσο ασβέστιο όσο το αγελαδινό γάλα, το γάλα αμυγδάλου προσφέρει το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας, καθώς και το 25% της συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης D, μειώνοντας τον κίνδυνο για αρθρίτιδα και οστεοπόρωση και βελτιώνοντας την ανοσολογική σας λειτουργία . Επιπλέον, αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά συνεργάζονται για να παρέχουν υγιή οστά και σχηματισμό δοντιών.

Διατηρεί το δέρμα σας λαμπερό.

Το γάλα αμυγδάλου περιέχει 50 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Ε, η οποία περιέχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες απαραίτητες για την υγεία του δέρματός σας, όπως την προστασία από τη ζημία που υφίσταται το δέρμα από τον ήλιο.

Έχει θετικές επιπτώσεις στο σάκχαρό σας.

Το γάλα αμυγδάλου (χωρίς πρόσθετα) είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, μειώνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη. Λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη του, το σώμα σας θα χρησιμοποιήσει τους υδατάνθρακες ως ενέργεια, έτσι ώστε τα σάκχαρα να μην αποθηκεύονται ως λίπος.

Συμβάλλει στη μυϊκή δύναμη και την υγεία του σώματος.

Παρόλο που το γάλα αμυγδάλου περιέχει μόνο 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά μερίδα, περιέχει πολλές βιταμίνες Β όπως ο σίδηρος και η ριβοφλαβίνη, οι οποίες είναι σημαντικές τόσο για την ανάπτυξη των μυών όσο και για την επούλωση.

Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Το γάλα αμυγδάλου περιέχει σχεδόν ένα γραμμάριο φυτικών ινών ανά μερίδα, το οποίο είναι σημαντικό για την υγιή πέψη.

Δεν περιέχει λακτόζη.

Η δυσανεξία στη λακτόζη πλήττει το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού , πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν δυσκολία στην πέψη της ζάχαρης στο αγελαδινό γάλα. Αυτό καθιστά το γάλα αμυγδάλου κατάλληλο υποκατάστατο χωρίς λακτόζη. Μπορεί επίσης να είναι μια καλή επιλογή για vegans και χορτοφάγους.

Ριβοφλαβίνη (ή Βιταμίνη Β2)

Μερικές από τις ριβοφλαβίνες που υπάρχουν στα αμύγδαλα, περνούν και στο γάλα αμυγδάλου. Η ριβοφλαβίνη που είναι επίσης γνωστή ως βιταμίνη Β2 και βοηθά στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και την απελευθέρωση ενέργειας από τους υδατάνθρακες που τρώμε, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.

Έχει εξίσου καλή γεύση με το αγελαδινό γάλα.

Το γάλα από αμύγδαλα δεν έχει γεύση, όπως το αγελαδινό, κάτι που το καθιστά ιδανικό για όσους δεν πίνουν γάλα λόγω της έντονης γεύσης του. Αντίθετα έχει τη δική του μοναδική γεύση που πολλοί την  χαρακτηρίζουν ως ελαφριά. Επιπλέον μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αντί του αγελαδινού γάλακτος σε συνταγές που το απαιτούν. Δεν θα έχει ακριβώς την ίδια γεύση, αλλά θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα στη συνταγή.

Δεν απαιτεί ψύξη.

Το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να διατηρήσετε το γάλα αμυγδάλου στο ψυγείο, αυτομάτως συνεπάγεται ότι μπορείτε να το πάρετε μαζί σας στη δουλειά, σ΄ ένα ταξίδι ή στις διακοπές. Πίνεται ευχάριστα σε θερμοκρασία δωματίου, κάτι που το καθιστά πολύ βολικό.

Είναι εύκολο το φτιάξετε ακόμα και στο σπίτι.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, το να φτιάξει κανείς το δικό του γάλα αμυγδάλου είναι κάτι εφικτό και εύκολο. Προφανώς και αυτό δεν συμβαίνει με το ζωικό γάλα ή το γάλα από σόγια, καρύδα κλπ.

Συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη

Το 2011, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Διατροφή και Καρκίνος» διαπίστωσε ότι το γάλα αμυγδάλου θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταστολή των κυττάρων του καρκίνου του προστάτη. Η μελέτη συνέκρινε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη και του μαστού σε δείγματα που αφορούσαν το οργανικό γάλα αγελάδας, σόγιας και αμυγδάλου. Σε αντίθεση με το αγελαδινό γάλα, το οποίο «τόνωσε» την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη, το γάλα αμυγδάλου κατέστειλε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του, κατά περισσότερο από 30 %. Ωστόσο δεν είχε καμία επίδραση στα κύτταρα του καρκίνου του μαστού, αν και το γάλα σόγιας ενθάρρυνε την ανάπτυξή τους.