Τα μάτια μας προστατεύονται από τα βλέφαρα και τις βλεφαρίδες. Τα όργανα αυτά δεν επιτρέπουν στη σκόνη και γενικά σε ξένα σώματα να μπουν στο μάτι. Το μπροστινό μέρος του ματιού προστατεύεται από ένα σημαντικό όργανο που λέγεται κερατοειδής. Ο κερατοειδής πρέπει να είναι συνεχώς υγρός γιατί διαφορετικά θα καταστραφεί, αλλά και για να μπορούν τα βλέφαρα να γλιστρούν στην επιφάνεια του. Υπάρχουν λοιπόν αδένες (μικρά όργανα) που παράγουν τα δάκρυα, τα οποία διατηρούν συνεχώς υγρή την μπροστινή επιφάνεια του ματιού.
Τα δάκρυα στη συνέχεια οδηγούνται μέσω του δακρυϊκού πόρου στη μύτη. Είναι λοιπόν, ο δακρυϊκός πόρος ένα πολύ μικρό σωληνάκι που ξεκινά από τη μέσα γωνιά του ματιού και καταλήγει στη μύτη. Γι αυτό και όταν κλαιμε “τρέχει” η μύτη μας, διότι παράγεται μεγάλη ποσότητα δακρύων που διοχετεύεται στη μύτη. Πολλά λοιπόν παιδιά γεννιούνται με κλειστό το δακρυϊκό πόρο. Περίπου το 6% έχει κάποιου βαθμού απόφραξη. Ευτυχώς όμως η συντριπτική πλειοψηφία (90%) ξεπερνά το πρόβλημα χωρίς καμία απολύτως θεραπεία μέχρι την ηλικία του ενός έτους.
Κλειστός Δακρυϊκός Πόρος: Τι προκαλεί το κλείσιμο του;
Τα παιδιά γεννιούνται με αυτό το πρόβλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει πλήρης απόφραξη αλλά είναι λίγο πιο στενός από τον φυσιολογικό. Σε μερικές περιπτώσεις όμως ο πόρος είναι κλειστός από μια λεπτή μεμβράνη. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Πολύ πιο σπάνιες αιτίες απόφραξης του πόρου είναι οι πολύποδες και οι όγκοι της μύτης. Επίσης τραυματισμός στην περιοχή του ματιού και της μύτης μπορεί να προκαλέσει στη συνέχεια απόφραξη του πόρου.
Κλειστός Δακρυϊκός Πόρος: Ποια τα συμπτώματα της απόφραξης του;
Τα συμπτώματα δε ξεκινούν κατά ανάγκη με τη γέννηση αλλά μπορεί να καθυστερήσουν μέχρι και την ηλικία των 12 βδομάδων. Ο λόγος είναι γιατί η παραγωγή των δακρύων τις πρώτες μέρες ζωής είναι ελαττωμένη. Εκείνο που πρώτα θα παρατηρήσετε είναι ότι το μάτι του παιδιού τρέχει συνέχεια, ακόμα και όταν δεν κλαίει.
Στη συνέχεια θα παρατηρήσετε ότι τρέχει πύο από το μάτι και το πρωί που το παιδί ξυπνά το μάτι του είναι γεμάτο με τσίμπλα (“γαρίλα”). Στη συνέχεια μπορεί να προκληθεί μόλυνση του δακρυϊκού σάκου που εσείς θα την αντιληφθείτε σαν κοκκίνισμα στην εσωτερική πλευρά του ματιού. Δακρύρροια (τρέχουν τα μάτια), δεν προκαλεί μόνο η απόφραξη του δακρυϊκού πόρου, αλλά και άλλες παθήσεις όπως:
- Μολύνσεις του ματιού
- Ξένο σώμα στο μάτι
- Συγγενές γλαύκωμα (αυξημένη πίεση μέσα στο μάτι)
Γι αυτό και κάθε παιδί με δακρύρροια πρέπει να εξετάζεται από ειδικό οφθαλμίατρο.
Κλειστός Δακρυϊκός Πόρος: Ποια η θεραπεία;
- Ο παιδίατρος σας ή ο οφθαλμίατρος που θα εξετάσει το παιδί, πιθανό να σας συστήσει να κάνετε μασάζ στο μάτι του παιδιού. ΠΡΟΣΟΧΗ να θυμάστε να πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν από το μασάζ. Βάλτε το δείκτη του χεριού σας στη γωνιά που σχηματίζει το μάτι με τη μύτη και κάντε για λίγη ώρα μασάζ στην περιοχή.
- Αν το μάτι μολυνθεί, που είναι κάτι πολύ συνηθισμένο σε αυτά τα παιδιά, τότε ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει κάποιο αντιβιοτικό κολλύριο.
- Αν το παιδί μεγαλώνει και το πρόβλημα δεν υποχωρεί, τότε πιθανόν ο οφθαλμίατρος να σας συστήσει να υποβληθεί το παιδί σε διάνοιξη του πόρου χειρουργικά. Η εγχείρηση είναι καλύτερα να γίνεται στην ηλικία μεταξύ 8-12 μηνών. Τα ποσοστά επιτυχίας σε αυτή την ηλικία είναι 85-95%. Όσο μεγαλώνει το παιδί τόσο μειώνεται και το ποσοστό επιτυχίας.
Κλειστός Δακρυϊκός Πόρος: Πώς γίνεται η επέμβαση;
Η επέμβαση είναι καλύτερα να γίνεται από παιδοοφθαλμίατρο ο οποίος έχει μεγαλύτερη εμπειρία σε τέτοιου είδους επεμβάσεις. Η επέμβαση γίνεται κάτω από γενική αναισθησία και συνήθως το παιδί δε χρειάζεται να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο. Η διάρκεια της εγχείρησης είναι περίπου 10-20 λεπτά. Ο χειρουργός βάζει μέσα στον πόρο ένα πολύ λεπτό μεταλλικό σωλήνα και στη συνέχεια βάζει στον πόρο φυσιολογικό ορό για να σιγουρευτεί ότι έχει διανοίξει. Σε περίπτωση που αποτύχει αυτή η επέμβαση, τότε ο γιατρός πιθανό να σας συστήσει να τοποθετηθεί σωληνάκι μέσα στον πόρο για περίπου 6 μήνες και το οποίο στη συνέχεια θα το αφαιρέσει με καινούργια επέμβαση. Το παιδί δεν αισθάνεται ιδιαίτερο πόνο μετά από τις πιο πάνω επεμβάσεις. Τελευταία χρησιμοποιείται μια καινούρια μέθοδος, όπου ο χειρουργός βάζει στον πόρο ένα μικρό μπαλόνι το οποίο φουσκώνει για μερικά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια το ξεφουσκώνει και το αφαιρεί. Τα ποσοστά επιτυχίας αυτής της επέμβασης δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.
Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αν…
- Το μάτι φουσκώσει και γίνει κόκκινο.
- Όταν παρατηρήσετε κόκκινο σημάδι στη γωνιά του ματιού.
- Το μάτι παρουσιάζει πολύ πύο.