Τα σπυράκια στο πρόσωπό μας εμφανίζονται, όταν οι σμηγματογόνοι αδένες φλεγμαίνουν. Αυτή η φλεγμονή οδηγεί στη δημιουργία μαύρων στιγμάτων, κυστών, αλλά δίνει και χώρο στα σπυράκια να αναπτυχθούν. Οι σμηγματογόνοι αδένες δημιουργούν σμήγμα με σκοπό να απομακρύνουν νεκρά κύτταρα από το δέρμα, αλλά όταν οι πόροι είναι φραγμένοι τα νεκρά κύτταρα και τα μικρόβια παγιδεύονται εκεί, δημιουργώντας σπυράκια.
Επιπλέον, ανεξαρτήτως ηλικίας, σπυράκια προκαλεί και η ακμή. Τα συχνότερα είδη είναι η ροδόχρους ακμής, η φαγεσωρική και η κυστική. Τα ακριβή αίτια δεν είναι σαφή, καθώς την ακμή επηρεάζει μια πληθώρα παραγόντων. Μια από τις συχνές αιτίες είναι τα ανδρογόνα, τα οποία προκαλούν την εφηβική ακμή, η οποία εξασθενεί μετά τα 25.
Σπυράκια στο πρόσωπο: Αίτια
- Κληρονομικότητα
- Ορμονικές Διαταραχές
- Κακός ή ελλιπής καθαρισμός προσώπου
- Έλλειψη απολέπισης προσώπου
- Αφυδάτωση
- Άγχος
- Εφίδρωση
- Λιπαρή και κακή διατροφή
- Χρήση αντισυλληπτικών και άλλων φαρμάκων
- Νεφρική ανεπάρκεια
- Απορρυπαντικά ρούχων
- Επιλογή ακατάλληλων καλλυντικών
- Επαφή προσώπου με βρώμικα χέρια ή αντικείμενα
- Ατμοσφαιρική ρύπανση
- Ήλιος
Κάθε σημείο του προσώπου μας, εμφανίζει σπυράκια για διαφορετικούς λόγους.
- Τα σπυράκια στο μέτωπο εμφανίζονται λόγω κακής διατροφής, κακής λειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος και άγχος. Εάν βρίσκονται κοντά στη γραμμή των μαλλιών, μπορεί να οφείλονται σε προϊόντα styling.
- Τα σπυράκια στη μύτη συνδέονται με την καρδιά, επομένως μπορεί να υποδηλώνουν κακή κυκλοφορία του αίματος ή προβλήματα πίεσης, αλλά και άγχος.
- Η εμφάνιση τους στο πηγούνι συνδέεται συνήθως με την εμφάνιση της περιόδου, λόγω των ορμονών. Επιπλέον, σπυράκια στο πρόσωπο παρατηρούνται και στην ύπαρξη νεφρικών προβλημάτων.
- Τα σπυράκια στα μάγουλα εμφανίζονται κυρίως, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και τα βρώμικα χέρια, με τα οποία αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Επιπλέον, μπορεί να εμφανίζονται και λόγω υπερκατανάλωσης ζάχαρης ή αλλεργιών.
- Τέλος, τα σπυράκια γύρω από την περιοχή του στόματος οφείλονται στις όξινες τροφές. Ενώ, εάν το “σπυράκι” είναι επίμονο και επώδυνο, ίσως πρόκειται για επιχείλιο έρπη.
Σπυράκια στο πρόσωπο: Αντιμετώπιση
- Σωστός καθαρισμός προσώπου. Ο σωστός καθαρισμός είναι το Α και το Ω για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των σπυριών. Θα πρέπει να γίνεται τακτικά (πρωί και βράδυ), με τα σωστά προϊόντα και χλιαρό νερό.
- Μην κοιμάστε ποτέ με προϊόντα μακιγιάζ στο πρόσωπό σας.
- Καλή ενυδάτωση και αντηλιακή προστασία. Ανεξάρτητα με τον τύπο επιδερμίδας, χρειάζεται να ενυδατώνετε το πρόσωπό σας, με τη σωστή κρέμα και να την προστατεύετε με το κατάλληλο αντηλιακό, καθώς η αφυδάτωση του δέρματος, οδηγεί στην αύξηση της παραγωγής λιπαρότητας και του σμήγματος.
- Αποφύγετε την έντονη απολέπιση. Θα ερεθίσετε το δέρμα σας, προκαλώντας φλεγμονές και έξαρση της εμφάνισης σπυριών.
- Μην ακουμπάτε τα σπυράκια σας. Θα μεταφέρετε στο δέρμα σας περισσότερα μικρόβια, προκαλώντας μεγαλύτερη ζημιά.
- Χρησιμοποιήστε oil free, on acnegenic και non comedogenic προϊόντα. Είναι ιδανικά για επιδερμίδες με τάση για ακμή.
- Αποφυγή κατανάλωσης λιπαρών και επεξεργασμένων τροφών.
- Σωστή διαχείριση του άγχους.
Εάν τα σπυράκια επιμένουν απευθυνθείτε σε δερματολόγο. Εκείνος θα σας κατευθύνει προς την κατάλληλη θεραπεία, είτε φαρμακευτική, είτε φυσική. Μερικές από τις φυσικές περιλαμβάνουν τον πάγο, το έλαιο τεϊόδεντρου, τη μαγειρική σόδα, το λεμόνι και το μέλι.