Καθυστέρηση περιόδου: Μα δεν είμαι έγκυος!

Εάν και ο πρώτος λόγος, για τον οποίο πιστεύουμε ότι καθυστερεί η περίοδος, είναι η εγκυμοσύνη, υπάρχει μια πληθώρα αιτιών, που οδηγεί την περίοδο μας, να μην μας επισκεφτεί. Είναι φυσιολογικό απότοκο κάποιων καταστάσεων, αλλά αν συμβαίνει επανειλημμένα, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας.

  • Στρες
    Το έντονο στρες επηρεάζει με πολλούς τρόπους το σώμα μας. Ένας από αυτούς είναι και οι αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή και ως υποθαλαμική αμηνόρροια, καθώς ο υποθάλαμος του εγκεφάλου ρυθμίζει πολλές από τις ορμόνες, που εμπλέκονται στην περίοδο, και επηρεάζεται πολύ από το στρες.
  • Αντισύλληψη
    Μία από τις παρενέργειες των αντισυλληπτικών χαπιών, χαμηλών οιστρογόνων είναι οι ελαφρές περίοδοι ή η απουσία περιόδου. Αν σταματήσατε τα αντισυλληπτικά, μπορεί να χρειαστεί να περάσουν ακόμη και 3 μήνες μέχρι να επανέλθει ο κύκλος σας. Σε κάθε περίπτωση δώστε προσοχή, καθώς τα αντισυλληπτικά μπορεί να καλύπτουν κάποιο υποκείμενο ορμονικό πρόβλημα.
  • Απώλεια βάρους / Έντονη σωματική άσκηση
    Η υπερβολική άσκηση και οι απότομες μεταβολές του βάρους αναστατώνουν τις ορμόνες. Μία από αυτές είναι η λεπτίνη, η οποία παράγεται στο λιπώδη ιστό. Όταν μειώνεται απότομα το σωματικό λίπος, μειώνεται τόσο η λεπτίνη, όσο και τα οιστρογόνα, προκαλώντας ακανόνιστες περιόδους. Η έντονη άσκηση, όπως η προετοιμασία για μαραθώνιο ή τρίαθλο, μπορεί επίσης να προκαλέσει σωματική πίεση και να οδηγήσει σε ορμονική ανισορροπία και αναστάτωση του κύκλου.
  • Θυρεοειδής Αδένας
    Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει τον μεταβολισμό, αλλά αλληλεπιδρά και με άλλα συστήματα στον οργανισμό για την ομαλή λειτουργία του. Εάν υπάρχει ανισορροπία των ορμονών του θυρεοειδούς, είτε πρόκειται για υποθυρεοειδισμό είτε για υπερθυρεοειδισμό, μπορεί να υπάρχουν επιπτώσεις στην περίοδο.
  • Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών
    Προκαλείται από ανισορροπία των αναπαραγωγικών ορμονών και επηρεάζει μεγάλο ποσοστό των γυναικών. Στα βασικά συμπτώματα περιλαμβάνονται οι ακανόνιστες περίοδοι, η υπερβολική τριχοφυΐα και οι κύστες στις ωοθήκες, που εντοπίζονται με υπέρηχο στην περιοχή της πυέλου και τα προβλήματα γονιμότητας. Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν περίοδο κάθε 2 εβδομάδες, κάθε 3 έως 6 μήνες ή ακόμη και μία φορά τον χρόνο, λόγω της ανισορροπίας οιστρογόνων και τεστοστερόνης.
  • Αποβολή
    Εάν κάνατε τεστ εγκυμοσύνης και βγήκε θετικό, αλλά έχετε περίοδο ή κάτι που μοιάζει με περίοδο και ήρθε με καθυστέρηση και βαριά συμπτώματα, είναι πιθανό να πρόκειται για αποβολή.
  • Φάρμακα
    Είτε πρόκειται για μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, είτε για αγωγή, που λαμβάνετε για κάποιο πρόβλημα υγείας, είναι πιθανό να επηρεάζουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο σας. Ένα από αυτά τα φάρμακα, είναι και το γνωστό χάπι της επόμενης ημέρας.
  • Πρόωρη εμμηνόπαυση
    Οι γυναίκες κάτω των 40, που βιώνουν κάποια ορμονική δυσλειτουργία, είναι πιθανό να έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση ή πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια. Εκτός από την απουσία περιόδου, άλλα συμπτώματα της κατάστασης είναι οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις και η κολπική ξηρότητα.