Δεν είναι λίγες οι φορές, που έχουμε νιώσει ότι έχουμε κάποιο ξένο σώμα, που ταλαιπωρεί το μάτι μας, αλλά δεν βρίσκουμε τίποτα. Ή εκείνες που οι αλλεργίες μας ταλαιπωρούν για εβδομάδες ολόκληρες και μας προκαλούν δυσφορία. Η συνηθέστερη αιτία για τα παραπάνω δυσάρεστα γεγονότα είναι η επιπεφυκίτιδα.
Επιπεφυκίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή του ματιού, και πιο συγκεκριμένα του επιπεφυκότα. Ο επιπεφυκότας είναι η λεπτή, ημι-διαφανής βλεννογόνος μεμβράνη, που καλύπτει εσωτερικά, την οπίσθια επιφάνεια των βλεφάρων και την πρόσθια επιφάνεια του σκληρού χιτώνα, δηλαδή το άσπρο τμήμα του βολβού. Συμβαίνει συχνά και δεν προκαλεί επιπλοκές, ούτε αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των ματιών μας.
Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να συνδεθεί με δύο σοβαρότερες παθήσεις. Αυτές είναι τα χλαμύδια και το σύνδρομο Reiter. Επίσης, κατηγοριοποιείται σε οξεία και χρόνια επιπεφυκίτιδα, ανάλογα με τη διάρκεια και την επιμονή των συμπτωμάτων.
Επιπεφυκίτιδα: Αίτια
Μερικά από τα συχνότερα αίτια, που οδηγούν στην εμφάνιση της φλεγμονής αυτής είναι τα παρακάτω:
- Ερεθισμός: Οι ήπιες επιπεφυκίτιδες είναι συνήθως αποτέλεσμα ερεθισμών, που μπορεί να προκληθεί από καπνό, καυσαέριο, σκόνη, νερό πισίνας και άλλους εξωτερικούς παράγοντες.
- Τραύμα ή ξένο σώμα στο μάτι: Τα συμπτώματα έχουν ξαφνική έναρξη και περιλαμβάνουν αυξημένη δακρύρροια και ευαισθησία στο φως. Πόνος και φωτοευαισθησία υπάρχουν συνήθως σε σοβαρότερες καταστάσεις
- Ιογενής επιπεφυκίτιδα (ίωση στο μάτι): Συνήθως υπεύθυνοι είναι αδενοϊοί.
- Μικροβιακή επιπεφυκίτιδα: Είναι συχνότερες στα παιδιά, λόγω του ασθενέστερου ανοσοποιητικού συστήματος τους.
- Αλλεργική επιπεφυκίτιδα: Η γύρη, τα καλλυντικά, τα οικιακά απορρυπαντικά, τα διάφορα υλικά των ρούχων είναι λίγα μόνο από τα μέλη της τεράστιας λίστας των πιθανών αλλεργιογόνων.
Επιπεφυκίτιδα: Συμπτώματα
Η φλεγμονή του επιπεφυκότα, μολονότι, δεν προκαλεί σοβαρές επιπλοκές, εμφανίζει συμπτώματα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν έντονη δυσφορία. Μερικά από αυτά είναι:
- Η ερυθρότητα
- Η αίσθηση ύπαρξης ξένου σώματος μέσα στο μάτι.
- Ο κνησμός
- Το έκκριμα, που δημιουργεί κρούστα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
- Η θολή όραση και ευαισθησία στο φως
Επιπεφυκίτιδα: Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται στη σχισμοειδή λυχνία με βιομικροσκόπηση και έλεγχο όλης της πρόσθιας επιφάνειας του οφθαλμού καθώς και των βλεφάρων. Συνήθως οι οξείες επιπεφυκίτιδες γίνονται αμέσως αντιληπτές με απλή παρατήρηση του ασθενούς, διότι η εικόνα είναι πολύ έντονη. Σε χρόνιες επιπεφυκίτιδες, όπου υπάρχει υποψία για ειδικά μικρόβια, απαιτείται λήψη υλικού για διενέργεια ειδικών εργαστηριακών εξετάσεων.
Μπορεί να ληφθεί υλικό απο πυώδεις εκκρίσεις για καλλιέργεια ή ξέσμα επιπεφυκότα για ανοσοφθορισμό ή PCR για χλαμύδια. Η PCR (Polymerase Chain Reaction) είναι ειδική εξέταση μοριακής βιολογίας, όπου εξετάζεται η ύπαρξη τυχόν γενετικού υλικού (DNA) απο μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο υπό εξέταση δείγμα. Η εξέταση είναι πολύ αξιόπιστη.
Επιπεφυκίτιδα: Θεραπεία
Η θεραπεία της επιπεφυκίτιδας διαφέρει ανάλογα με την αιτία, που την προκάλεσε. Μερικές από τις συχνότερες θεραπείες, που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της φλεγμονής είναι:
- Οι κρύες κομπρέσες στην περιοχή των ματιών
- Η ύγρανση του κερατοειδή με λιπαντικά δάκρυα
- Το πλύσιμο των ματιών με άφθονη ποσότητα νερού
- Η χρήση αντιισταμινικών ουσιών
- Η χρήση φαρμάκων που σταθεροποιούν τα μαστικά κύτταρα
- Η χρήση αντιφλεγμονωδών μη στεροειδών φαρμάκων
- Η χρήση κορτικοστεροειδών φαρμάκων