Δυσκοιλιότητα: ‘Ενα πρόβλημα, πολλά αίτια – Τι την προκαλεί και πώς να την αντιμετωπίσετε;

Η δυσκοιλιότητα είναι μια κατάσταση, που εμφανίζεται εξαιτίας μιας πληθώρας αιτιών και προκαλεί δυσφορία σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων. Πέρα από την δυσάρεστη αίσθηση, που δημιουργεί, μπορεί να οδηγήσει και σε περαιτέρω συνέπειες.

Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ως ο συνδυασμός 4 παραγόντων. Ο πρώτος παράγοντας είναι η δυσκολία στην εκκένωση, όταν αυτή συμβαίνει 1 στις 4 φορές. Ο δεύτερος στη συχνότητα των κενώσεων, όταν δηλαδή αυτές είναι 2 ή και λιγότερες μέσα σε μία εβδομάδα. Ο τρίτος παράγοντας είναι η σκληρότητα των κοπράνων, συνοδευόμενη από πόνο, και τελευταίος είναι η αίσθηση μη επαρκούς κένωσης.

Το άτομο καταβάλλει υπερβολική προσπάθεια, κατά την εκκένωση. Ωστόσο, πρόκειται για μία υποκειμενική εμπειρία, η οποία περιγράφεται διαφορετικά από τον κάθε ασθενή. Δευτερευόντως, οι ημιτελείς κενώσεις ή και η απουσία τους δημιουργούν μία άβολη αίσθηση λόγω του «φουσκώματος».

Δυσκοιλιότητα: Αίτια

Οι δυσκοιλιότητα είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων, η οποία φαίνεται, να έχει ενταθεί λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής. Ενδέχεται να οφείλεται σε:

  • διάφορες παθήσεις
  • φάρμακα
  • πρόσληψη σιδήρου
  • καθιστική ζωή
  • ψυχολογικούς λόγους
  • κακή διατροφή
  • έλλειψη επαρκούς ενυδάτωσης

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά και κάποιες πρωτεΐνες, όπως αυτές του κόκκινου κρέατος, φαίνεται πως μειώνουν τις συσπάσεις του εντέρου. Αποτέλεσμα; Δυσκολία στην εκκένωση. Αντιθέτως, τρόφιμα, πλούσια σε φυτικές ίνες, συμβάλλουν καθοριστικά στις κενώσεις.

Δυσκοιλιότητα: Τι να αποφύγετε;

  • Τα επεξεργασμένα τρόφιμα
    Τροφές, όπως είναι το junk food, επεξεργασμένες ζύμες και πλούσιες σε ζάχαρη επιδεινώνουν τη δυσκοιλιότητα. Αυτό συμβαίνει, γιατί τέτοια τρόφιμα, εκτός από τα λιπαρά, περιέχουν συγκεκριμένους υδατάνθρακες, που συμβάλλουν στη μεγαλύτερη διατήρησή τους. Το έντερο, όμως, δεν διαθέτει τα απαραίτητα ένζυμα, ώστε να τους καταστρέψει. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα λιπαρά τους αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης δυσκοιλιότητας ή και την επιδείνωσή της.
  • Καφεΐνη και αλκοόλ
    Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι σημαντικός παράγοντας στην αντιμετώπιση και την αποφυγή δυσκοιλιότητας. Η καφεΐνη, όμως, όπως και το αλκοόλ είναι άμεσα συνδεδεμένα με την αφυδάτωση, γεγονός, που φυσικά συμβάλλει στη δυσκοιλιότητα.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα
    Τα γαλακτοκομικά είναι μία ιδιαίτερη κατηγορία τροφίμων. Για την ακρίβεια, για να διασπαστούν από τον οργανισμό, απαιτούν την χρήση του ενζύμου, που ονομάζουμε λακτάση. Η μεγάλη κατανάλωσή τους οδηγεί σε ανεπάρκεια λακτάσης, άρα και μη επαρκή διάσπασή τους κι έτσι οδηγούν στη δυσκοιλιότητα.

Δυσκοιλιότητα: Τρόποι αντιμετώπισης

Όπως προαναφέρθηκε, η δυσκοιλιότητα είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, το οποίο χρήζει παρακολούθησης, ώστε να αποκαλυφθεί η αιτία που το προκαλεί. Ωστόσο, μερικοί απλοί τρόποι, που μπορεί να συμβάλλουν καθοριστικά στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα είναι οι παρακάτω:

  • Κατανάλωση φυτικών ινών
    Οι φυτικές ίνες περιλαμβάνονται σε συγκεκριμένα τρόφιμα και χάρη στις ιδιότητές τους είναι πολύ σημαντικές για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Οι φυτικές ίνες διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις διαλυτές και τις αδιάλυτες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να απορροφούν το νερό και να δημιουργούν ένα δευτερεύον υγρό. Αυτό το υγρό συμβάλλει στη βελτίωση κοπράνων αλλά και στην πιο εύκολη έξοδό τους. Επιπλέον, συμβάλλουν στη διατήρηση της γενικότερης υγείας του εντέρου. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, από την άλλη, σε «συνεργασία» με το νερό, οδηγούν σε αύξηση του όγκου των κοπράνων, γεγονός που ανακουφίζει από την δυσκοιλιότητα, καθώς αυτά μπορούν να απορριφθούν πιο εύκολα.

Κάτι που πρέπει να προσέξει κανείς, ωστόσο, είναι, ότι η απότομη αύξηση των φυτικών ινών, μπορεί να δημιουργήσει ενοχλήσεις. Για αυτό, καλό θα ήταν να ενταχθούν σταδιακά στο διαιτολόγιο του ατόμου. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι: τα όσπρια, το καστανό ρύζι, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, ο αρακάς, τα φασολάκια και οι μπάμιες. Επίσης, πολλές φυτικές ίνες θα βρείτε σε φρούτα, όπως είναι οι μπανάνες, το αβοκάντο, το αχλάδι και το μήλο. Καλό είναι, να καταναλώνονται με τη φλούδα. Τέλος, λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το σπανάκι και το καρότο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

  • Αύξηση κατανάλωσης υγρών
    Η ενυδάτωση του οργανισμού συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Επαρκή ενυδάτωση μας προφέρει φυσικά το νερό, οι χυμοί και το γάλα χαμηλών λιπαρών.
  • Μείωση επεξεργασμένων τροφών
    Για όλους τους παραπάνω λόγους, τα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν βοηθούν καθόλου στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Αντιθέτως, επιδεινώνουν το πρόβλημα.
  • Αύξηση άσκησης
    Η γυμναστική συμβάλλει ποικιλοτρόπως στην υγεία ενός οργανισμού. Δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε να αναφέρουμε τα οφέλη της και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Η άσκηση ενεργοποιεί και αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου, κι έτσι βοηθάει σημαντικά στη δυσκοιλιότητα. Παράλληλα, αν η γυμναστική συνδυαστεί με την κατανάλωση προβιοτικών, θα μεγιστοποιήσει τα θετικά αποτελέσματα.
  • Προβιοτικά
    Τα προβιοτικά, όπως διαφαίνεται από το όνομά τους, είναι χρήσιμα για την προαγωγή της υγείας. Μπορούν να ληφθούν είτε από τροφές είτε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής. Συμβάλλουν ενεργά στη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και κατ΄επέκταση ολόκληρου του ανοσοποιητικού.

Έρευνες δείχνουν ότι τα προβιοτικά είναι απαραίτητα για την εξισορρόπηση και ενίσχυση της μικροχλωρίδας του εντέρου. Σε περιπτώσεις διαταραχών του εντέρου όπως είναι η δυσκοιλιότητα, τα προβιοτικά φαίνεται ότι κάνουν…θαύματα.

  • Διαχείριση του στρες
    Το στρες και το άγχος δημιουργούν πολύ συχνά γαστρεντερικές διαταραχές, των οποίων απότοκο μπορεί να είναι η δυσκοιλιότητα. Με τη διαχείριση του άγχους και του στρες, και θέτοντας υπό έλεγχο τις διαταραχές αυτές, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να εξαφανίσετε τη δυσκοιλιότητα από την καθημερινότητά σας.