Η λευχαιμία είναι νεοπλασματική διαταραχή του αιμοποιητικού ιστού. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για υπερβολική και μη φυσιολογική αύξηση ανώριμων και πρόδρομων μορφών των λευκών αιμοσφαιρίων, που ονομάζονται «βλάστες». Πολλοί λανθασμένα θεωρούν τη λευχαιμία ως καρκίνο του αίματος. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για καρκίνο του μυελού των οστών, του «εργοστασίου» στα κόκκαλα, όπου παράγονται τα αιμοσφαίρια, δηλαδή.
Λευχαιμία: Συμπτώματα
Μερικά από τα συμπτώματα, που κρούουν τον κώδωνα κινδύνου είναι τα παρακάτω:
- Αδυναμία και κόπωση
- Συχνές λοιμώξεις
- Υπερβολική εφίδρωση, ειδικά τη νύχτα
- Πυρετός και ρίγη
- Μώλωπες, που εμφανίζονται με απλά χτυπήματα ή ακόμα και με μικρή πίεση του δέρματος. Οι μώλωπες αυτοί μεγαλώνουν και αργούν να υποχωρήσουν.
- Αιμορραγίες από τους βλεννογόνους αδένες, από τα έντερα ή και από το δέρμα.
- Πόνος στα οστά
- Απώλεια βάρους, χωρίς δίαιτα
- Παρουσία και πρήξιμο λεμφαδένων κυρίως στις μασχάλες, στο τράχηλο και στο λαιμό.
- Πρήξιμο στους όρχεις
Ορισμένοι τύποι λευχαιμίας δεν προκαλούν καθόλου συμπτώματα μέχρι να φτάσει η ασθένεια σε προχωρημένο στάδιο.
Λευχαιμία: Διάγνωση
Η λευχαιμία εντοπίζεται με δύο εξετάσεις – εξέταση αίματος και βιοψία μυελού των οστών. Η λευχαιμία, είναι ένας τύπος καρκίνου, που μπορεί να διαγνωστεί εύκολα με ενδείξεις από εξετάσεις αίματος, συνεπώς οι τακτικές εξετάσεις αίματος είναι πολύ σημαντικές για την πρόληψη και θεραπεία της λευχαιμίας.
Λευχαιμία: Θεραπεία
Η υπάρχουσα θεραπεία για τη λευχαιμία έχει ποσοστά επιτυχίας 80-90%. Η θεραπεία γίνεται σε εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα ή σε εξειδικευμένες ιατρικές μονάδες του νοσοκομείου, με εκπαιδευμένους γιατρούς και νοσοκόμες, με έμπειρο ψυχολόγο και κοινωνική λειτουργό. Η θεραπεία εξαρτάται από το είδος και με το πόσο προχωρημένη είναι η ασθένεια, για αυτό υπάρχουν διάφορα είδη θεραπείας όπως:
- Χημειοθεραπείες
- Ραδιοθεραπεία
- Μεταμόσχευση μυελού των οστών
- Μεταμόσχευση περιφερικών αρχέγονων κυττάρων
Η θεραπεία διαρκεί από 1-3 χρόνια. Σε αρκετές περιπτώσεις ο ασθενής ξεκινά τη θεραπεία στο νοσοκομείο και τη τελειώνει στο σπίτι ή σε εξωτερικό ιατρείο. Όταν περάσουν 5 χρόνια μετά το τέλος της τελευταίας θεραπείας και δεν εμφανιστεί ξανά η ασθένεια, τότε θεωρείται ότι ο ασθενής έχει θεραπευτεί πλήρως και έχει τις ίδιες πιθανότητες να ασθενήσει ξανά, όπως ένας υγιής άνθρωπος, που δεν έχει ασθενήσει ποτέ του με λευχαιμία. Συνήθως απαιτείται ένα διάστημα 1-2 ετών για την πλήρη επαναφορά του οργανισμού.