Παλίνδρομη Κύηση ή αλλιώς Αποβολή -Συμπτώματα, Αντιμετώπιση και Φροντίδα στο σπίτι

Η παλίνδρομη κύηση ή αποβολή είναι η αυθόρμητη απώλεια της εγκυμοσύνης και μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο. Η πιθανότητα μια εγκυμοσύνη να καταλήξει σε αποβολή είναι περίπου 1 στις 5 (20%) ενώ συνήθως συμβαίνει, κατά τους πρώτους τρεις μήνες.

Καθ’ έξιν αποβολές ονομάζεται το φαινόμενο των τριών ή περισσότερων διαδοχικών αποβολών, ευτυχώς όμως το ποσοστό εμφάνισης τους είναι αρκετά μικρό (1/200). Τα συνηθέστερα αίτια (περίπου το 60%  των περιπτώσεων) που προκαλούν καθ’ έξιν αποβολές οφείλονται σε γενετικούς παράγοντες, ανοσολογικούς παράγοντες, μεταβολικές διαταραχές και ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας. Η διαδικασία διερεύνησης των καθ’ έξιν αποβολών διαφέρει από ζευγάρι σε ζευγάρι, όπως επίσης και από τη διερεύνηση που πραγματοποιείται σε περίπτωση υπογονιμότητας, ενώ πολλές φορές μπορεί να μη βρεθεί η αιτία που προκαλεί τις αποβολές.

Παλίνδρομη Κύηση: Πώς θα την αναγνωρίσετε

Τα πρώτα σημάδια μίας αποβολής είναι:

  • Μεγάλη αύξηση των κολπικών εκκρίσεων ή αιμορραγία. Μία στις τέσσερις γυναίκες έχουν αιμορραγία στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, αλλά από αυτές τις κυήσεις μόνο το 50% αποβάλλεται, ενώ οι υπόλοιπες συνεχίζουν φυσιολογικά.
  • Κοιλιακό άλγος σαν περιόδου ή κράμπα που αντανακλά χαμηλά στη μέση ή πίσω.
  • Ο συνδυασμός αιμορραγίας και πόνου αυξάνουν τη πιθανότητα, όπως επίσης η έξοδος ιστών από το κόλπο ή η υποχώρηση των συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης.

Παλίνδρομη Κύηση: Ποιες είναι οι αιτίες που την προκαλούν;

Στις εγκυμοσύνες όπου η αιτία είναι γνωστή, φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το έμβρυο, το οποίο δεν αναπτύσσεται κανονικά. Υπάρχει ακόμα και σήμερα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, που τα αίτια της αποβολής δεν είναι γνωστά, και συχνά είναι δύσκολο να εντοπιστεί η ακριβής αιτία, παρά την πληθώρα των διαθέσιμων διαγνωστικών εξετάσεων. Τα πιο συχνά αίτια είναι:

  • Χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου: Ευθύνονται για το 60-80% των αποβολών και αποτελούν τυχαίο γεγονός. Συχνότερα το ωάριο ή το σπερματοζωάριο δεν έχουν το σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων κι επομένως το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο, οπότε η φύση προνοεί και το απορρίπτει.
  • Ηλικία: Σε προχωρημένη ηλικία ο κίνδυνος να υπάρχει ένα έμβρυο με χρωμοσωμική ανωμαλία είναι μεγαλύτερος.
  • Ορμονικές ή Ανοσολογικές Διαταραχές: Αποβολή μπορεί να προκαλέσουν, ο υπέρ ή υπό-θυρεοειδισμός, το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, ο αρρύθμιστος Σακχαρώδης Διαβήτης, και η ανεπάρκεια προγεστερόνης.
  • Θρομβοφιλία: Η δυσλειτουργία στη πήξη του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενες αποβολές.
  • Ανατομικές ανωμαλίες μήτρας: Συγγενείς ανωμαλίες μήτρας, ινομύωματα μήτρας, μπορεί να προκαλέσουν αποβολή συχνότερα λόγω μικρού όγκου μήτρας ή κακής αιμάτωσης.
  • Γυναικολογικές λοιμώξεις: Στην αρχή της κύησης λοιμώξεις από τοξόπλασμα, ερυθρά, έρπητας, λιστέρια, χλαμύδια, ενοχοποιούνται για αποβολή.
  • Λήψη φαρμάκων ή ουσιών, αλκοόλ, κάπνισμα: Έχουν επίπτωση στην ανάπτυξη του εμβρύου και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αποβολή ή λιποβαρές έμβρυο.

Παλίνδρομη Κύηση: Αντιμετώπιση

Εάν η μήτρα είναι κενή (έχει πραγματοποιηθεί μια ολοκληρωμένη αποβολή), τότε συνήθως δεν συμβαίνει κάτι περαιτέρω και η γυναίκα επιστρέφει σπίτι της με τις κατάλληλες οδηγίες. Εάν ο σάκος της εγκυμοσύνης υπάρχει αλλά δεν εξελίσσεται πλέον, υπάρχουν οι παρακάτω επιλογές:

  • Συντηρητική παρακολούθηση της πορείας της αποβολής

Ανάλογα με τα δεδομένα της παλινδρόμησης, και εφόσον κρίνεται ασφαλές, είναι εφικτό να περιμένετε και να εμπιστευτείτε το σώμα σας να ολοκληρώσει την αποβολή από μόνο του (αυτόματη αποβολή).

  • Χειρουργική επέμβαση

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μόνη επιλογή είναι η χειρουργική επέμβαση. Στη πλειοψηφία των περιπτώσεων, το χειρουργείο πραγματοποιείται στην καθορισμένη ημερομηνία, και λίγες ώρες μετά είσαστε σε θέση να επιστρέψετε στο σπίτι σας. Ωστόσο, ανάλογα με τα συμπτώματα και την πολυπλοκότητα του περιστατικού, ίσως χρειαστεί και μία διανυκτερεύση.

Παλίνδρομη Κύηση: Φροντίδα μετά την αντιμετώπιση

Το συχνότερο σύμπτωμα που μπορεί να νοιώσει μία γυναίκα μετά την αποβολή είναι κάποια κολπική αιμορραγία (η οποία θα είναι σκούρο κόκκινο ή καφέ χρώμα) για 7-10 ημέρες. Στην περίπτωση που το αίμα γίνει ξανά έντονο κόκκινο ή φαίνεται να είναι βαρύτερο από τη κανονική περίοδό σας, πρέπει να ζητήστε ιατρική συμβουλή. Στη φάση αυτή είναι ενδεδειγμένο να χρησιμοποιηθούν σερβιέτες, ει δυνατό με βαμβακερή επιφάνεια, επειδή το ταμπόν μπορεί να προκαλέσει μόλυνση. Εάν συνήθως έχετε ένα κανονικό έμμηνο κύκλο, τότε η περιόδος σας αναμένεται να επιστρέψει σε 4-6 εβδομάδες.

Μπορεί να νοιώθετε μεγάλη ευαισθησία στο στήθος σας για αρκετές ημέρες, αλλά αυτό με το καιρό θα υποχωρήσει. Συνήθως βοηθάει το να φοράτε ένα πιο ενισχυμένο, υποστηρικτικό στηθόδεσμο όσο νοιώθετε αυτές τις ενοχλήσεις, και όχι το αντίθετο.

Μπορείτε να κάνετε μπάνιο ή ντους, ως συνήθως, αλλά είναι σκόπιμο να μην κολυμπήσετε μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία.

Η σεξουαλική επαφή επιτρέπεται μετά από 15 με 20 ημέρες, εφόσον δεν υπάρχει κάποια άλλη αντένδειξη.

Παλίνδρομη Κύηση: Συναισθηματικές προεκτάσεις της αποβολής

Είναι απόλυτα φυσιολογικό μια παλίνδρομη κύηση να δημιουργήσει μια πληθώρα αρνητικών συναισθημάτων τόσο στη γυναίκα όσο και στον άνδρα. Μερικοί άνθρωποι έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται στην απώλεια γρήγορα, ενώ άλλοι χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο. Στο σημείο αυτό είναι πολύ σημαντικό να λυθούν οι όποιες απορίες έχουν προκύψει σχετικά με το γεγονός. Αρκετές γυναίκες ή ζευγάρια μπορεί να ωφεληθούν από την εξειδικευμένη καθοδήγηση ενός ψυχοθεραπευτή. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως στατιστικά, οι πιθανότητες η επόμενη εγκυμοσύνη σας να είναι επιτυχής, είναι με το μέρος σας. Κι αυτό γιατί όπως είπαμε, στις περισσότερες περιπτώσεις ένα ή δύο αποβολές δεν σημαίνει ότι είναι πιθανό να έχουμε και μια άλλη. Πρακτικά, αυτό που πρέπει να κάνετε μέχρι την επόμενη εγκυμοσύνη σας είναι:

  • Να ξεκουράζεστε και να δίνετε περιθώριο στον εαυτό σας να ηρεμεί ψυχολογικά.
  • Να λαμβάνετε σε καθημερινή βάση 400 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος τουλάχιστον 3 μήνες πριν την εγκυμοσύνη.
  • Να περιορίσετε σημαντικά ή δυνατό να διακόψετε το κάπνισμα και το αλκοόλ.
  • Να ακολουθείτε ένα ισορροπημένο μοντέλο διατροφής και άσκησης.
  • Να είσαστε τυπικές στον κυτταρολογικό σας έλεγχο (τεστ Παπ), τον έλεγχο για χλαμύδια και το μαστό.
  • Να βεβαιωθείτε ότι έχετε αντισώματα στην ερυθρά και δεν είστε φορέας της μεσογειακής αναιμίας.