Ο υποθυρεοειδισμός σχετίζεται με τη μειωμένη παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα ή την ανεπαρκή λειτουργία τους. Αυτό οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα ενέργειας, λόγω επιβράδυνσης του μεταβολισμού και αργών καύσεων. Πρόκειται για ένα χρόνιο και μεταβολικό νόσημα, που αντιμετωπίζεται μόνο εξαλείφοντας τα αίτια που τον προκαλούν. Αποκαθιστώντας δηλαδή τη βιοχημική και ορμονική ισορροπία του οργανισμού, μπορούμε να επαναφέρουμε τον Θυρεοειδή, στην πρότερη υγιή του κατάσταση. Οι ασθενείς δεν αλλάζουν την καθημερινότητα τους. Αντίθετα, σταδιακά τη βλέπουν να βελτιώνεται, παράλληλα και με τη συνολική φυσική κατάσταση της υγείας τους.
Υποθυρεοειδισμός: Συμπτώματα
Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:
- κόπωση, κατατονία
- νωθρότητα και αίσθημα εξάντλησης
- απώλεια μνήμης, δυσκολία στη συγκέντρωση
- τριχόπτωση και αδύναμα μαλλιά
- κακή κυκλοφορία, ζαλάδες και υπερευαισθησία στο κρύο
- ξηροδερμία με αίσθημα κνησμού (φαγούρας)
- εύθραυστα και λεπτά νύχια
- οιδηματώδες πρόσωπο, πρησμένα μάτια και βλέφαρα
- σακούλες κάτω από τα μάτια παρά τον αρκετό ύπνο
- οίδημα (πρήξιμο) των ποδιών και των χεριών
- πόνοι στις αρθρώσεις (αρθραλγίες) και κράμπες στους μύες
- μυϊκή αδυναμία και αϋπνία
- έκπτωση της ακοής έως κώφωση
- αναιμία και βράγχος φωνής
- αρρυθμία, βραδυκαρδία, ταχυκαρδία, χαμηλή αρτηριακή πίεση
- συμπτώματα κατάθλιψης και κρίσης πανικού
- νυκταλωπία και σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
- δυσκολία στην απώλεια βάρους και τη συσσώρευση κιλών
- Αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα
- δυσκοιλιότητα και ελάττωση όρεξης
- αντιδραστική υπογλυκαιμία
- δυσφαγία και δυσκαταποσία
- κατακράτηση ύδατος
- διαταραχές κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και της εμμήνου ρύσεως, αμηνόρροια, μηνορραγίες και δυσκολία σύλληψης
- γυναικομαστία, στυτική δυσλειτουργία και μείωση της λίμπιντο και της γονιμότητας στους άνδρες
Υποθυρεοειδισμός: Αιτίες, που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση του υποθυρεοειδισμού
- Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και σε νεαρούς ενήλικες.
- Στο παρελθόν, πολλές περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού προέκυπταν από προηγούμενη θυρεοειδεκτομή. Σήμερα, όμως, παρατηρούνται περισσότερες περιπτώσεις οφειλόμενες σε προηγούμενες θεραπείες με ραδιενεργό ιώδιο, παρά σε χειρουργεία.
- Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις συγγενούς (εκ γενετής) υποθυρεοειδισμού. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στα 4.500 παιδιά γεννιούνται με υπολειτουργία του θυρεοειδούς.
- Πολλά περιστατικά οφείλονται σε οικογενειακό ιστορικό ή κληρονομικότητα, καθώς πάνω από το 50% των υποθυρεοειδικών ασθενών έχουν συγγενείς με ιστορικό θυρεοειδικών παθήσεων ή βρογχοκήλης.
- Στις αρχές του περασμένου αιώνα συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού ήταν η έλλειψη ιωδίου στο υπέδαφος και κατά συνέχεια στο νερό. Σήμερα, όμως, δεν παρατηρείται πλέον στις περισσότερες χώρες της Δύσης, λόγω του εμπλουτισμού του αλατιού με ιώδιο και λόγω της χρήσης του ιωδίου ως συντηρητικού σε πολλά τρόφιμα.
- Ορισμένα φάρμακα όπως το λίθιο, η αμιοδαρόνη, τα φύκια ή αντιθυρεοειδικά χάπια επίσης μπορεί να προκαλέσουν υποθυρεοειδισμό.
- Τέλος, ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ακτινοβολία για τη νόσο Hodgkin’s ή για καρκίνο στη γλώσσα, συχνά εμφανίζουν υποθυρεοειδισμό μερικούς μήνες ή μερικά χρόνια μετά τη θεραπεία.
Υποθυρεοειδισμός: Αντιμετώπιση και Θεραπεία
Η συνήθης χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, έχει σαν κύριο σκοπό, να παρέχει στον οργανισμό τις ορμόνες, που του λείπουν. Η αλλαγή στη δοσολογία των ορμονών του, επιβάλλεται συνεχώς για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του.
Μετά από έλεγχο του θυρεοειδούς με βιοχημικές, ορμονικές ή ειδικευμένες μεταβολικές εξετάσεις, ανιχνεύονται οι δυσλειτουργίες και εντοπίζονται οι ελλείψεις που υπάρχουν. Οι θεραπείες καθορίζονται με αλγόριθμους σε σχέση με τα εργαστηριακά ευρήματα, το πλήρες ατομικό ιστορικό, τις βλάβες και την ύπαρξη συνοδών ή υποκείμενων χρόνιων ή άλλων νοσημάτων και είναι αυστηρά εξατομικευμένες.
Η μέση διάρκεια της θεραπείας για τη ρύθμιση του θυρεοειδούς ανάλογα με την κλινική κατάσταση του ασθενούς, μπορεί να διαρκέσει από έξι μήνες έως και ενάμιση χρόνο. Έτσι, σταδιακά έχουμε αποκατάσταση της λειτουργίας του Θυρεοειδούς. Μετά το τέλος της θεραπείες μπορούν να εφαρμοστούν πρωτόκολλα συντήρησης έτσι ώστε να μην υπάρχουν υποτροπές.
Οι αγωγές δεν έρχονται σε αντίθεση με καμία παράλληλη φαρμακευτική ή ομοιοπαθητική αγωγή, που μπορεί να ακολουθεί ο ασθενής. Η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, είναι αυτή από την οποία τελικά, προκύπτει το μεγαλύτερο όφελος, σύμφωνα με τα κλινικά αποτελέσματα και τους ανάλογους δείκτες εξετάσεων.
Υποθυρεοειδισμός: Η σωστή διατροφή για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας
Εκτός από τη λήψη των φαρμάκων σας μπορείτε να ενισχύσετε τη λειτουργία του θυρεοειδούς με ισορροπημένη διατροφή που περιέχει πολλά φρούτα και λαχανικά καθώς και πρωτεΐνη, μαζί με άλλες τροφές.
- Ψάρια
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα ψάρια, όπως ο άγριος σολομός, η πέστροφα, ο τόνος και οι σαρδέλες, καθιστούν τη συγκεκριμένη τροφή εξαιρετική επιλογή για γεύμα ή δείπνο.
Ο μη ρυθμισμένος υποθυρεοειδισμός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας ως αποτέλεσμα υψηλότερων επιπέδων χοληστερόλης LDL. Τα συγκεκριμένα λιπαρά είναι γνωστό πως μειώνουν τη φλεγμονή, βοηθούν το ανοσοποιητικό και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Το ψάρι είναι επίσης καλή πηγή σεληνίου που συγκεντρώνεται κυρίως στο θυρεοειδή. Το σελήνιο βοηθά επίσης στη μείωση της φλεγμονής. - Ξηροί καρποί
Ακόμα μια καλή πηγή σεληνίου, οι ξηροί καρποί είναι ένα σνακ που μπορείτε να το βρείτε εύκολα. Ταιριάζει με σαλάτες. Τα βραζιλιάνικα φυστίκια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε σελήνιο που βοηθά τη λειτουργία του θυρεοειδή.
Αρκούν ένα ή δυο. Στους άλλους ξηρούς καρπούς μια μικρή χούφτα είναι αρκετή για τις καθημερινές θρεπτικές ουσίες. - Δημητριακά ολικής αλέσεως
Η δυσκοιλιότητα είναι συχνό σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού. Τροφές δημητριακών ολικής αλέσεως είναι πλούσιες σε θρεπτικές ουσίες εκτός από τις ίνες που περιέχουν και μπορούν να βοηθήσουν σε σταθερές συνήθειες του εντέρου. Ωστόσο οι ίνες μπορούν να παρεμβληθούν με συνθετικές θυρεοειδικές ορμόνες. Η σύσταση είναι να λαμβάνετε το φάρμακο αρκετές ώρες πριν ή μετά την κατανάλωσή τροφίμων πλούσιων σε διατροφικές ίνες. - Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
Ένα αρχικό σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού είναι η αύξηση του βάρους. Τροφές υψηλής πυκνότητας με χαμηλές θερμίδες, όπως τα φρέσκα προϊόντα μαναβικής, είναι ο θεμέλιος λίθος των προγραμμάτων απώλειας βάρους. Να περιλαμβάνετε φρέσκα φρούτα ή λαχανικά σε κάθε γεύμα αν είναι δυνατόν. Συγκεκριμένες τροφές, όπως βατόμουρα, κεράσια, γλυκοπατάτες και πράσινες πιπεριές είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ουσίες που είναι γνωστό πως μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. - Φύκια
Τα φύκια έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ιώδιο, αναγκαία ουσία για τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σούσι, σε σούπες και σαλάτες. Προσφέρουν διατροφικά οφέλη ινών, ασβεστίου και βιταμινών A, B, C, E, και K. - Γαλακτοκομικά
Υπάρχει σχέση μεταξύ της έλλειψης της βιταμίνης D και της νόσου του Hashimoto, την πιο κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 20122 στο περιοδικό “Thyroid”. Το ενισχυμένο γάλα δεν περιέχει μόνο επιπλέον βιταμίνη D αλλά έχει επίσης ποσότητες ασβεστίου, πρωτεΐνης και ιωδίου. Επειδή η Hashimoto μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε αλλαγές που συμβάλλουν σε προβλήματα με τα έντερα, όπως καούρες, τρόφιμα όπως το γιαούρτι με καλά βακτήρια, μπορεί ενδεχομένως να βοηθούν στη ρύθμιση άλλων βακτηρίων. - Φασόλια
Μια οικονομική τροφή, τα φασόλια, αποτελούν καλή πηγή ενέργειας που μπορεί να βοηθήσει αν ο υποθυρεοειδισμός σάς αφήνει κουρασμένους. Περιέχουν πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, σύνθετους υδατάνθρακες και βιταμίνες και μέταλλα. Είναι επίσης πλούσια σε ίνες που βοηθούν στη δυσκοιλιότητα. Μπορείτε να τα φάτε ως ορεκτικό, συνοδευτικό και να ενισχύσετε σούπες και σαλάτες.