Αλόη: 9 “θαυματουργά” οφέλη για τον οργανισμό

Είναι βέβαιο ότι όλοι μας έχουμε χρησιμοποιήσει αλόη κάποια στιγμή στην καθημερινότητά μας, είτε στην φυσική της μορφή, είτε χωρίς να το γνωρίζουμε, ως συστατικό κάποιας κρέμας ή τζελ. Έχει μοναδικές ιδιότητες τόσο για την υγεία, όσο και την ομορφιά μας, και έχει έρθει για να μείνει.

Η Aloe Vera, είναι ένα θαυματουργό φυτό, γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων για τις φαρμακευτικές και καλλυντικές του ιδιότητες. Πρόκειται για ένα ποώδες φυτό με μεγάλα σαρκώδη φύλλα, στο εσωτερικό των οποίων βρίσκεται ένα διάφανο ζελέ, πλούσιο σε ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό ουσίες. Όλα τα μέρη του φυτού, χρησιμοποιούνται σήμερα, για την παρασκευή φαρμάκων, καλλυντικών αλλά και βρώσιμων ή πόσιμων συμπληρωμάτων διατροφής, λόγω των πολύτιμων θρεπτικών στοιχείων που περιέχουν.

 

Αντιοξειδωτική και αντιβακτηριδιακή δράση

Η Aloe Vera περιέχει μια σειρά ισχυρών αντιοξειδωτικών, γνωστών ως πολυφαινόλες. Τα συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, βοηθούν στην μείωση του πληθυσμού επιβλαβών για την υγεία μας βακτηρίων. Ταυτόχρονα, η μυκητοκτόνα και αντιμικροβιακή δράση του φυτού, συντελεί στην γρήγορη ίαση του οργανισμού αλλά και την πρόληψη πολλών ασθενειών, όπως η γρίπη και το κρυολόγημα.

Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος

Ο μεγάλος αριθμός ενζύμων, που εντοπίζεται στην Aloe Vera, συντελεί στην διάσπαση των πρωτεϊνών που καταναλώνουμε σε αμινοξέα και την απελευθέρωση μεγάλων ποσοστών ενέργειας, που επιτρέπουν στα κύτταρά μας να λειτουργούν σωστά. Η μεγάλη περιεκτικότητα του βοτάνου σε βιταμίνες (Ε, C, A, B1, Β2, Β3, Β6, Β12, φολικό οξύ), μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αποτρέπει τη δημιουργία λοιμώξεων, αυξάνει την ενέργεια και ισορροπεί τη διάθεσή μας.

Επούλωση εγκαυμάτων

Είναι ευρέως διαδεδομένο, πως η αλόη αποτελεί μια εξαιρετική θεραπεία για εγκαύματα που προκαλεί η έκθεση στον ήλιο ή η επαφή μ’ ένα θερμό αντικείμενο. Το ζελέ του φυτού, καταστέλλει την βλάβη που προκάλεσε η υπεριώδης ακτινοβολία στο δέρμα και βοηθά στην ταχύτερη επούλωσή του. Έρευνες έχουν αποδείξει πως η χρήση της Aloe Vera σε εγκαύματα πρώτου και δεύτερου βαθμού, όχι μόνο καταπραΰνει τον πόνο και αναπλάθει τον ιστό του δέρματος, αλλά και επιφέρει αποτελέσματα νωρίτερα από αρκετά συμβατικά φάρμακα.

Ενυδάτωση και βελτίωση της ποιότητας δέρματος

Η μεγάλη περιεκτικότητα της Aloe Vera σε νερό (99%), σε συνδυασμό με τα θρεπτικά συστατικά που εμπεριέχει, συντελεί στην βαθιά ενυδάτωση και θρέψη του δέρματος. Ταυτόχρονα, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, προσφέροντας αντιγηραντική δράση και αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στην περιοχή. Μια ακόμη ιδιότητα του φυτού είναι η καταπολέμηση της τοξίνωσης και των ελεύθερων ριζών της επιδερμίδας.

Καταπολέμηση εξανθημάτων και ερεθισμών του δέρματος

Χάρη στην αντιβακτηριδιακή, αντιμικροβιακή και αντισηπτική της δράση η Aloe Vera είναι σε θέση να αντιμετωπίσει δερματοπάθειες όπως: η ακμή, η ψωρίαση, οι κηλίδες του δέρματος κ.α. Η ανακούφιση του κνησμού και η καταστολή αιμορραγιών από μικρές εκδορές, είναι κάποια ακόμη από τα οφέλη της.

Αντιμετώπιση γαστρεντερικών προβλημάτων

Η Aloe Vera, καθαρίζει το πεπτικό μας σύστημα και βελτιώνει την πέψη, ρυθμίζοντας την χλωρίδα του παχέος εντέρου. Λόγω της ικανότητάς της να προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε οργανισμού, είναι εξίσου βοηθητική στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας όσο και της διάρροιας, ενώ, ενδείκνυται για ασθένειες όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η οισοφαγική παλινδρόμηση.

Μείωση της οδοντικής πλάκας και ενδυνάμωση των ούλων

Σύγχρονες μελέτες απέδειξαν, πως η χορήγηση Aloe Vera, προκαλεί την θανάτωση του βακτηρίου Streptococcus mutans, που ευθύνεται για τη δημιουργία της οδοντικής πλάκας. Επίσης, οι θρεπτικές ουσίες του φυτού, μειώνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων στο εσωτερικό του στόματος και συμβάλουν στην καλή κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή των ούλων.

Μείωση της χοληστερίνης

Ένα από τα κυριότερα οφέλη της αλόης στον οργανισμό, είναι η μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και των τριγλυκεριδίων. Συμβάλει έτσι, στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων μεταξύ των οποίων ο διαβήτης και η αυξημένη χοληστερίνη. Επίσης, βοηθά στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και τη βελτίωση της κυκλοφορίας και οξείδωσης του αίματος, προλαμβάνοντας πολλές καρδιαγγειακές παθήσεις.

Απώλεια βάρους

Βελτιώνοντας την λειτουργία του πεπτικού και κυκλοφορικού μας συστήματος, ενισχύοντας την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό και συμβάλλοντας στην αποτοξίνωση και ενδυνάμωση του σώματός μας, η Aloe Vera, μας βοηθά να αυξήσουμε την ενέργειά μας και να επιτύχουμε τη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.