Καλύτερο σεξ με πέντε διαφορετικούς τρόπους

Οι επιστήμονες μίλησαν. Έψαξαν, ερεύνησαν και τελικά εντόπισαν τα μυστικά για καλύτερο σεξ και λίμπιντο στα ύψη!

«Πρόκειται για ένα ευρύ πεδίο έρευνας που περιλαμβάνει πολλές πτυχές της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, από τη φυσιολογία μέχρι τους ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη σεξουαλική συμπεριφορά» υπογραμμίζει για την επιστήμη του σεξ η Chantal Gautier, Λέκτορας και Ψυχοθεραπεύτρια σε ζητήματα Σεξ και Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Westminster.

Σύμφωνα με την ίδια, οι ερευνητές κατάφεραν μέσα στα χρόνια να φωτίσουν τομείς της σεξουαλικής εμπειρίας που επιδέχονται βελτίωσης, ώστε να μεγιστοποιήσουμε την ερωτική απόλαυση και τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε από τη συνεύρεση.

  1. Κατανόηση της διέγερσης και της επιθυμίας

Πολλοί ερευνητές αναζήτησαν και προσπάθησαν να αποκωδικοποιήσουν τη διέγερση και την επιθυμία -ή λίμπιντο στο περικείμενο της σεξουαλικής πράξης-, αναπόσπαστα στοιχεία της ανθρώπινης σεξουαλικότητας που επηρεάζονται από ποικίλους παράγοντες (συμπεριλαμβανομένων βιολογικών, ψυχολογικών και περιβαλλοντικών) και ερεθίσματα (οπτικά, ηχητικά, σωματικά κ.ο.κ.).

Τη δεκαετία του ’60, οι ερευνητές William Masters και Virginia Johnson πραγματοποίησαν την πρώτη σχολαστική παρατήρηση και ανάλυση της ανθρώπινης σεξουαλικής απόκρισης ώστε να καταγράψουν τις διαφορετικές σεξουαλικές φάσεις. Ο κύκλος της σεξουαλικής απόκρισης στον οποίο κατέληξε η αμφιλεγόμενη έρευνά τους, περιγράφει τα διαδοχικά στάδια συναισθηματικών και σωματικών αλλαγών που βιώνει ένα άτομο κατά τη σεξουαλική εμπειρία (της συνουσίας και του αυνανισμού) και περιλαμβάνουν τη διέγερση (excitement), τη σταθεροποίηση (plateau), τον οργασμό (orgasm) και τη λύση (resolution – επαναφορά στη φυσιολογική κατάσταση).

Ωστόσο άλλα μοντέλα της σεξουαλικής απόκρισης επεσήμαναν τον διαφορετικό τρόπο:

  • που τα δύο φύλα βιώνουν τη σεξουαλική εμπειρία. Επί παραδείγματι, οι γυναίκες έχουν συνήθως πιο σύνθετη ανταπόκριση στα σεξουαλικά ερεθίσματα, καθώς πιθανότερο να επηρεάζονται από ψυχολογικές και συναισθηματικές ενδείξεις όπως η επικοινωνία και η δυναμική της σχέσης.
  • που λειτουργούν η διέγερση και η επιθυμία, παρότι είναι αλληλένδετες. Για παράδειγμα, αν ένας άνδρας εμφανίζει σημάδια σωματικής διέγερσης (όπως η πρωινή στύση), δεν σημαίνει ότι έχει απαραιτήτως επιθυμία για σεξ. Ομοίως, μια γυναίκα μπορεί να μην έχει επιθυμία για σεξ, να της εμφανιστεί όμως πριν είτε μετά τη διέγερση.
  1. Σημασία της επικοινωνίας και ειλικρίνειας

Έρευνες επισημαίνουν τη σημασία της ανοιχτής και συχνής επικοινωνίας μεταξύ του ζευγαριού, η οποία εφόσον επεκτείνεται στο πεδίο των προτιμήσεων στο σεξ μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ικανοποίηση. Η ειδικός προτείνει την εγκατάλειψη κάθε ντροπής, ώστε να ακουστούν οι επιθυμίες, οι ανησυχίες και πράγματα που ενοχλούν σχετικά με την ερωτική συνεύρεση.

  1. Η ποικιλία στο σεξ

Στο ygeiamou έχουμε κατά καιρούς δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με προσθήκες, αλλαγές και παρεμβάσεις που μπορείτε να κάνετε στο σεξ για ανανέωση και μεγαλύτερη απόλαυση, τις οποίες επικαλείται στο άρθρο της και η Δρ Gautier όπως:

  • αλλαγή στάσεων
  • παιχνίδια ρόλων
  • φετίχ και BDSM
  • προσθήση sex toys
  • αισθησιακό μασάζ
  • αυτοϊκανοποίηση με τον/τη σύντροφο κ.α.

Διευρύνετε τους σεξουαλικούς σας ορίζοντες και εμπλουτίστε το σεξ με νέες τεχνικές, στάσειςβοηθήματα και δραστηριότητες, πάντα όμως με σεβασμό προς τα όρια του άλλου.

  1. Ενσυνειδητότητα

Η ενσυνειδητότητα, μέθοδος που προτείνει τη συγκέντρωση στο εδώ και τώρα, στην παρατήρηση απλώς των καταστάσεων χωρίς περαιτέρω αξιολόγηση ή αναζήτηση απαντήσεων, μπορεί να ενισχύσει τη σεξουαλική διέγερση και επιθυμία με διάφορους τρόπους:

  • αυξάνοντας την επίγνωση και την προσοχή στις αισθήσεις του σώματος κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών δραστηριοτήτων, μπορεί να αυξήσει τη ενισχύσει τη διέγερση και την ευχαρίστηση
  • οι αργές, βαθιές αναπνοές και η εστίαση σε αυτές μπορούν να εξασφαλίσουν ηρεμία του νου και στην αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας
  • οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας και αναπνοής είναι εξίσου χρήσιμες για τη διαχείριση του άγχους γύρω από το σεξ
  • η δημιουργία ενός χώρου που προάγει την ηρεμία για τη σωματική οικειότητα μπορεί να βοηθήσει επιπλέον στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και στο ισχυρότερο δέσιμο των συντρόφων.
  1. Καλύτερη διαχείριση των προσδοκιών

Η ιδέα ότι το σεξ είναι προβλέψιμο, ξεκάθαρο και τέλειο είναι μη ρεαλιστική. Το σεξ είναι πολύπλοκο και πολύπλευρο, τονίζει η ειδικός και εξηγεί τον ρόλο που διαδραματίζουν τα σεξουαλικά σενάρια. Πρόκειται για μια ερμηνεία της σεξουαλικής συμπεριφοράς μέσα από τις κοινωνικές νόρμες, τις ατομικές επιθυμίες και τα σημεία σύγκλισης των δύο όπως διαμορφώνονται στην πορεία της ζωής.

Έτσι, τα πολιτιστικά πρότυπα και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις μπορεί να επηρεάσουν τη στάση μας απέναντι στη σεξουαλική συμπεριφορά και την απόλαυση, όπως στην περίπτωση που διάφοροι πολιτισμοί ή θρησκείες θεωρούν περιορίζουν το σεξ στο πλαίσιο της αναπαραγωγής ή να επιτρέπουν την έκφραση της σεξουαλικότητας μόνο στις ετεροφυλόφιλες σχέσεις. Πέραν αυτών, είναι σημαντικό να νιώθουμε άνετα με το σώμα μας ώστε να απολαμβάνουμε την ερωτική πράξη χωρίς βασανιστικές σκέψεις.