Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα είναι περιοδοντικές νόσοι που περιλαμβάνουν φλεγμονή των ιστών (μαλακών και σκληρών) που περιβάλλουν τα δόντια.
Η ουλίτιδα είναι η ήπια μορφή της φλεγμονής, κατά την οποία φλεγμαίνει μόνο ο μαλακός ιστός που περιβάλλει το δόντι. Είναι 100% αναστρέψιμη νόσος. Ωστόσο, δεν πρέπει να αμελήσεις τα συμπτώματα, διότι μπορεί να προχωρήσει πιο βαθιά, η φλεγμονή να αρχίσει να αποδομεί το οστό, να προκαλέσει περιοδοντίτιδα και να επιφέρει σταδιακά μέχρι και την απώλεια του δοντιού.
Η περιοδοντίτιδα είναι μια σοβαρή φλεγμονή των ούλων που καταστρέφει τους μαλακούς ιστούς και τα οστά του δοντιού που υποστηρίζουν τα δόντια. Η νόσος μπορεί να κάνει τα δόντια να κουνιούνται ή ακόμη και να πέσουν. Είναι μια εν τω βάθει φλεγμονή που φτάνει μέχρι το οστό και πλέον δεν ελέγχεται με απλές συμβουλές στοματικής υγιεινής.
Ουλίτιδα: Τα βασικά αίτια
Οδοντική πλάκα και πέτρα στα δόντια
Η έλλειψη σχολαστικού βουρτσίσματος των δοντιών στη συχνότητα που πρέπει ενισχύει το σχηματισμό πέτρας και πλάκας στα δόντια, που προκαλούν φλεγμονή στους παρακείμενους ιστούς των ούλων. Το στρώμα πέτρας σχηματίζεται από τα βακτήρια που αναπτύσσονται όταν μένουν στα δόντια υπολείμματα τροφών και ζάχαρης.
Φτωχή στοματική υγιεινή
Το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να πραγματοποιείται καθημερινά μετά από κάθε γεύμα (3 φορές). Πρέπει να συνοδεύεται από καθαρισμό του σημείου ανάμεσα στα δόντια με μεσοδόντια βουρτσάκια ή οδοντικό νήμα, διότι εκείνο είναι το σημείο που δεν καθαρίζεται εύκολα με την οδοντόβουρτσα. Τέλος, θα πρέπει να ξεπλένεις το στόμα σου με ήπιο στοματικό διάλυμα, ώστε να απομακρύνονται τα μικρόβια.
Κληρονομικότητα
Η κληρονομικότητα παίζει κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη οδοντικών παθήσεων, ωστόσο τίποτε δεν είναι σίγουρο αν επενδύσεις στην πρόληψη. Όποια κληρονομική βάση κι αν υπάρχει, τίποτα δεν είναι ικανό να επέμβει και να καθορίσει την υγεία των δοντιών πέρα από την ίδια τη φροντίδα και την καθαριότητά τους.
Ουλίτιδα: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;
Στα συμπτώματα της ουλίτιδας συμπεριλαμβάνονται:
- Ερυθρότητα ούλων
- Αιμορραγία ούλων
- Κακοσμία στόματος
- Αίσθηση ότι τα ούλα είναι χαλαρά γύρω από τα δόντια
- Πέτρα γύρω από τα δόντια
- Ευαίσθητα ούλα
- Αποκόλληση ούλων από τα δόντια
Ουλίτιδα: Πώς αντιμετωπίζεται;
Για την ουλίτιδα προτείνεται καθαρισμός δοντιών ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ο καθαρισμός δοντιών περιλαμβάνει αφαίρεση πλακών και πέτρας από τα δόντια (αποτρίγωση). Επιπλέον, ο γιατρός θα δώσει κατά περίπτωση ατομικές συμβουλές υγιεινής και σχολαστικού βουρτσίσματος των δοντιών. Θα σου προτείνει να χρησιμοποιείς μεσοδόντια βουρτσάκια ή οδοντικό νήμα και στοματικό διάλυμα με χλωρεξιδίνη για μια μικρή περίοδο.
Περιοδοντίτιδα: Τα βασικά αίτια
Συσσωρευμένη πλάκα στα δόντια
Όταν μένουν στα δόντια υπολείμματα τροφών και ζάχαρης διαταράσσεται η φυσιολογική χλωρίδα του στόματος και τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται. Με τα χρόνια δημιουργείται πρόβλημα στη βάση των δοντιών και στα ούλα (ουλίτιδα) που πλέον δεν είναι αντιμετωπίσιμο με απλό καθαρισμό δοντιών.
Χρόνια μη θεραπευμένη ουλίτιδα
Η περιοδοντίτιδα είναι ουσιαστικά το επόμενο στάδιο της ουλίτιδας που δεν έχει θεραπευθεί και με τα χρόνια προκαλεί φλεγμονή πιο βαθιά στο δόντι και το ούλο.
Περιοδοντίτιδα: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;
Στα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας συμπεριλαμβάνονται:
- Πρησμένα ή διογκωμένα ούλα
- Ερυθρότητα ούλων
- Ευαίσθητα ούλα
- Εύκολη αιμορραγία ούλων
- Αποκόλληση ούλων από τα δόντια
- Κακοσμία στόματος
- Κενά ανάμεσα στα δόντια
- Επώδυνη μάσηση
- Χαλαρότητα δοντιών
Περιοδοντίτιδα: Πώς αντιμετωπίζεται;
Για την περιοδοντίτιδα η θεραπεία ξεκινά με την ίδια διαδικασία με την ουλίτιδα, δηλαδή με βαθύ καθαρισμό δοντιών (αποτρίγωση). Στη συνέχεια, αν το πρόβλημα είναι πιο βαθύ εφαρμόζονται υπό τοπική αναισθησία ριζικές αποξέσεις ανά δόντι (ανά τεταρτημόριο στόματος), για να αφαιρεθεί η πλάκα και η πέτρα κάτω από το επίπεδο του ούλου. Η διαδικασία αυτή γίνεται με σκοπό τον έλεγχο και τη σταθεροποίηση της φλεγμονής. Δεν αναστρέφεται η ασθένεια, αλλά σταθεροποιείται. Δυστυχώς το οστό που χάνεται δεν ξανακερδίζεται.
Χειρουργική αντιμετώπιση περιοδοντίτιδας
Αν η φλεγμονή και πάλι δεν μπορεί να ελεγχθεί αλλά τείνει να προχωρά σε πιο βαρύ στάδιο, ο γιατρός μπορεί να επιλέξει την πιο επεμβατική θεραπεία: την εφαρμογή της χειρουργικής επέμβασης. Κατά την επέμβαση ανοίγεται ένας κρημνός, ώστε να επιτευχθεί ο ενδελεχής καθαρισμός και έλεγχος της περιοχής. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν αναπλαστικές τεχνικές για να ανακτηθεί το χαμένο οστό. Επιπλέον, μπορεί ο γιατρός να χορηγήσει και αντιβίωση για μερικές μέρες.
Η στοματική υγιεινή ενός ασθενή με περιοδοντίτιδα έχει ήδη βελτιωθεί από το πρώτο στάδιο της θεραπείας (βαθύς καθαρισμός – αποτρίγωση) και αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να είναι πιο άμεση η επούλωση των ιστών και των φλεγμονών μετά τη χειρουργική επέμβαση. Μετά την επέμβαση για την αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για να μην τραυματιστεί η περιοχή, συνιστάται να αποφεύγεις το κάπνισμα και να ληφθεί λίγη αντιβίωση για την πρόληψη επιμόλυνσης της περιοχής.