Βλεφαρόπτωση: Συγγενής και Επίκτητη – Αντιμετώπιση και Επιπλοκές

H βλεφαρόπτωση αποτελεί μια πτώση του ενός ή και των δύο άνω βλεφάρων. Μια βλεφαρόπτωση μπορεί να είναι παρούσα κατά τη γέννηση (συγγενής βλεφαρόπτωση) ή να προκληθεί αργότερα στη ζωή (επίκτητη βλεφαρόπτωση). Μια συγγενής βλεφαρόπτωση οφείλεται σε μια ανωμαλία του μυός που σηκώνει το βλέφαρο (τον ανελκτήρα μυ). Μια επίκτητη βλεφαρόπτωση έχει πολλές αιτίες που περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Προχωρημένη ηλικία: με το χρόνο ο τένοντας του ανελκτήρα μυός εντός του βλεφάρου αποκολλάται από τη θέση του, οδηγώντας σε μια πτώση του άνω βλεφάρου.
  • Νευρολογική νόσος: μια βλεφαρόπτωση μπορεί να οφείλεται σε δυσλειτουργία του νεύρου που ελέγχει τον ανελκτήρα μυ.
  • Νόσος των μυών (μυοπάθεια): εγγενείς ασθένειες του μυός (οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τον ανελκτήρα μυ και τους μύες που κινούν το μάτι και το πρόσωπο) είναι σπάνιες, και μπορούν επίσης να προκαλέσουν διπλωπία, π.χ. η μυασθένεια Gravis.

Βλεφαρόπτωση: Ποια είναι η κλινική εκδήλωση;

H βλεφαρόπτωση δεν προκαλεί συμπτώματα μέχρι το βλέφαρο να αρχίσει να παρεμποδίζει το οπτικό πεδίο του ασθενούς (μειωμένη περιφερική όραση). Τα συμπτώματα τείνουν να είναι χειρότερα όταν ο ασθενής κοιτάζει ψηλά, ή όταν είναι κουρασμένος. Μια αντισταθμιστική προσπάθεια για να ανεβάσει ο ασθενής τα βλέφαρα γίνεται με την ανύψωση των φρυδιών, και αυτό μπορεί από μόνο του να οδηγήσει σε άλγος πάνω από τα φρύδια ή σε έντονη κεφαλαλγία.

Από μόνη της, μια πτώση του άνω βλεφάρου δεν αποτελεί σοβαρή απειλή για την όραση. Ωστόσο, η βλεφαρόπτωση μπορεί σπάνια να αποτελεί ένδειξη κάποιας άλλης υποκείμενης διαταραχής (νευρολογική νόσος ή γενικευμένη ασθένεια των μυών του προσώπου) και για το λόγο αυτό όλοι οι ασθενείς με βλεφαρόπτωση θα πρέπει να αξιολογούνται από έναν ειδικό Οφθαλμοπλαστικό χειρουργό.

Βλεφαρόπτωση: Πώς αντιμετωπίζεται;

Αν η βλεφαρόπτωση προκαλεί σημαντική ασυμμετρία ή αρχίζει να επηρεάζει το οπτικό πεδίο, συνιστάται χειρουργική αντιμετώπιση. Η κατάλληλη επέμβαση, και ο βαθμός στον οποίο πρέπει να ανυψωθούν τα βλέφαρα, εξαρτάται από την αιτία και τα ευρήματα της εξέτασης του ασθενούς.

Στην πιο κοινή μορφή της βλεφαρόπτωσης, η οποία σχετίζεται με την ηλικία, η χειρουργική επέμβαση διαρκεί περίπου μία ώρα και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Αυτή η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει την δημιουργία μιας λεπτής τομής στο βλέφαρο και την επανατοποθέτηση του ανελκτήρα μυός στη φυσιολογική του θέση εντός του βλεφάρου με απορροφήσιμα ράμματα. Ένας οφθαλμικός επίδεσμος τοποθετείται για μία ημέρα, και χορηγούνται μια αντιβιοτική αλοιφή και τεχνητά δάκρυα για τη μείωση του κινδύνου μετεγχειρητικής λοίμωξης και ξηρότητας του οφθαλμού. Μια επανεξέταση είναι απαραίτητη 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Όταν η βλεφαρόπτωση συνδέεται με κακή κινητικότητα του βλεφάρου μπορεί να απαιτηθεί μια άλλη χειρουργική επέμβαση με κάποιο μόνιμο ράμμα ή άλλο υλικό, το οποίο συνδέει το βλέφαρο με το φρύδι. Αυτό αναφέρεται ως χειρουργική επέμβαση «ανάρτησης του βλεφάρου στο μετωπιαίο μυ».

Βλεφαρόπτωση: Πιθανές Επιπλοκές

Δεν υπάρχει απόλυτη εγγύηση επιτυχίας σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση αντιμετώπισης της βλεφαρόπτωσης, αφού κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό. Κάποιες πιθανές επιπλοκές είναι:

  • Μώλωπες και πρήξιμο των βλεφάρων
  • Ουλές (συνήθως κρυμμένες στις δερματικές πτυχές του βλεφάρου)
  • Υπερ-διόρθωση ή υπο-διόρθωση, η οποία μπορεί να χρειαστεί επιπλέον χειρουργική επέμβαση.
  • Κακό περίγραμμα του άνω βλεφάρου ή ασυμμετρία με το άλλο βλέφαρο.
  • Επιδείνωση τυχόν συμπτωμάτων ξηροφθαλμίας επειδή το μάτι είναι διάπλατα ανοιχτό. Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιείτε
  • πιο συχνά λιπαντικές σταγόνες.
  • Ατελές κλείσιμο βλεφάρου, το οποίο μπορεί να αφήσει το μάτι ελαφρώς ανοιχτό τη νύχτα με κίνδυνο να στεγνώσει η πρόσθια οφθαλμική επιφάνεια. Αυτό θα απαιτήσει θεραπεία με συμπληρώματα δακρύων και αλοιφές μέχρι να αποκατασταθούν τα προβλήματα.
  • Λοίμωξη σε πληγές που απαιτεί θεραπεία με αντιβιοτικά.
  • Πολύ σπάνια, υπάρχει κίνδυνος για την ποιότητα της όρασης λόγω αιμορραγίας πίσω από το μάτι, τις πρώτες ώρες αμέσως μετά την επέμβαση. Εάν αισθανθείτε έντονο πόνο, επιδείνωση της όρασης, πρήξιμο και αίσθηση ότι ο οφθαλμικός βολβός σπρώχνει προς τα εμπρός (έξω), επικοινωνήστε άμεσα με τον ιατρό σας.