Βιταμίνη Β2: Η Ριβοφλαβίνη – Οφέλη για τον άνθρωπο

Η ριβοφλαβίνη, ή αλλιώς γνωστή και ως βιταμίνη Β2, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β που συμμετέχει στους μηχανισμούς παραγωγής ενέργειας καθώς και στην λειτουργία των κυττάρων. Η ριβοφλαβίνη αποτελεί απαραίτητο δομικό στοιχείο δύο ενζύμων που διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον συμμετέχει στην ορθή λειτουργία των κυττάρων, στην ανάπτυξη, στο μεταβολισμό του λίπους και των φαρμάκων.

Τα τρόφιμα που αποτελούν πλούσιες πηγές βιταμίνης Β2 είναι τα αβγά, το συκώτι, το άπαχο κρέας, το γάλα και τα πράσινα λαχανικά. Πολλά τρόφιμα είναι εμπλουτισμένα με ριβοφλαβίνη, κυρίως δημητριακά.

Βιταμίνη Β2: Ποιες είναι δράσεις της για τον άνθρωπο;

Ημικρανία, πονοκέφαλος

Πολλές μελέτες έδειξαν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Β2 μπορούν να βοηθήσουν τόσο στην πρόληψη όσο και στη μείωση της συχνότητας και διάρκειας της ημικρανίας. Επιπλέον, η βιταμίνη Β2 μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ακόμα και της έντασης των συμπτωμάτων της ημικρανίας και του πονοκεφάλου. Η συνιστώμενη δόση για αποτελεσματική δράση είναι τα 400mg ημερησίως.

Καρδιαγγειακή υγεία

Η ριβοφλαβίνη είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση των επιπέδων ομοκυστεΐνης στο αίμα. Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ, τα αυξημένα επίπεδα του οποίου συνδέονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο και στεφανιαία νόσο.

Αναιμία

Η διατήρηση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης στο αίμα απαιτούν επαρκή πρόσληψη ριβοφλαβίνης καθημερινά μέσω της διατροφής, διαφορετικά υπάρχει αναιμία. Δεν υπάρχουν δεδομένα μέχρι στιγμής, ωστόσο, που να δείχνουν ότι η συμπληρωματική λήψη βιταμίνης Β2, μπορεί να διορθώσει την αναιμία και τα επίπεδα αιμογλοβίνης ορού.

Υγεία ματιών

Η βιταμίνη Β2 είναι πολύ σημαντική για την όραση. Αποτελεί βασικό δομικό συστατικό του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, ο οποίος διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην λειτουργία των φωτοϋποδοχέων των ματιών. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Β2 συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο καταρράκτη.

Βιταμίνη Β2: Ποιοι κινδυνεύουν από έλλειψη;

Τα μειωμένα επίπεδα βιταμίνης μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές του δέρματος, έλκη στο στόμα, πρησμένα και σκασμένα χείλια (χείλωση), απώλεια μαλλιών, ενδοκρινικές διαταραχές, καθώς και προβλήματα στο ήπαρ, στο αναπαραγωγικό και νευρικό σύστημα.

Η έλλειψη ριβοφλαβίνης είναι σχετικά σπάνια. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ομάδες πληθυσμού που είναι πιο ευαίσθητοι και διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να έχουν χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης, όπως:

  • χορτοφάγοι
  • αθλητές
  • άτομα που δεν τρώνε γαλακτοκομικά
  • έγκυος και θηλάζουσες γυναίκες

Η ριβοφλαβίνη δεν αλληλεπιδρά με φαρμακευτικές αγωγές και είναι η λήψης της είναι απόλυτα ασφαλής. Η κατανάλωση αλκοόλ παράλληλα με λήψη συμπληρώματος ριβοφλαβίνης, μειώνει σημαντικά την ικανότητα απορρόφησής της από το έντερο.

Βιταμίνη Β2: Ημερήσια Πρόσληψη και Συμπληρώματα

Η συνιστώμενη δόση πρόσληψης της βιταμίνης Β2 διαφοροποιείται ανάλογα την ηλικία και το φύλο. Οι ενήλικες άνδρες χρειάζονται 1.3mg ημερησίως ενώ οι γυναίκες 1.1mg. Οι ανάγκες αυξάνουν την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού στα 1.4mg και 1.6mg, αντίστοιχα.

H ριβοφλαβίνη, ως υδατοδιαλυτή βιταμίνη, δεν μπορεί να αποθηκευτεί στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η ημερήσια πρόσληψη 1-2mg για να διατηρηθούν τα επίπεδα της σταθερά στο σώμα. Δόσεις υψηλότερες χορηγούνται σε περιπτώσεις υψηλής ομοκυστεΐνης ή ημικρανίας. Η ριβοφλαβίνη διατίθεται είναι μεμονωμένη ή σε συμπλέγματα βιταμινών Β, που έχουν καλύτερη απορρόφηση, καθώς και σε πολυβιταμινικές φόρμουλες.