Η αγγειεκτομή είναι μια απλή χειρουργική επέμβαση και αποτελεί μια μορφή αντισύλληψης για τους άνδρες. Είναι πολύ ασφαλής και ιδιαίτερα αποτελεσματική για τη μόνιμη αποτροπή εγκυμοσύνης.
Όλο και περισσότεροι άνδρες επιλέγουν την αγγειεκτομή στις μέρες μας. Όμως, είναι μια απόφαση που απαιτεί επίγνωση και υπευθυνότητα.Ένας άνδρας θα πρέπει να κάνει αγγειεκτομή μόνο εφόσον είναι απόλυτα σίγουρος πως δε θέλει να γίνει βιολογικός πατέρας στο μέλλον. Πρόκειται για μια, σχετικά, μόνιμη κατάσταση και έτσι η απόφαση απαιτεί προσεκτική σκέψη.
Η αγγειεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία ένας χειρούργος κόβει τους σπερματικούς πόρους. Αυτοί οι πόροι μεταφέρουν τα σπερματοζωάρια από τους όρχεις στην ουρήθρα. Ο γιατρός τους κόβει ώστε να μην εκτελούν τη λειτουργία τους πλέον και έτσι τα σπερματοζωάρια παγιδεύονται στους όρχεις χωρίς να μπορούν να διαφύγουν.
Καθώς τα σπερματοζωάρια δε μπορούν να εξέλθουν του ανδρικού σώματος πλέον, ένας άνδρας με αγγειεκτομή δε μπορεί να καταστήσει έγκυο μία γυναίκα. Η μέθοδος είναι αποτελεσματική στο 99,9% των περιπτώσεων και στην ουσία στειρώνει τους άνδρες.
Αγγειεκτομή: Ποια είναι η διαδικασία και τα είδη της επέμβασης;
Πρόκειται για ένα χειρουργείο το οποίο μπορεί να γίνει εύκολα σε μια κλινική ή το ιατρείο ενός γιατρού. Απαιτεί τοπική αναισθησία μονάχα που σημαίνει ότι ο ασθενής είναι ξύπνιος κατά τη διάρκεια της επέμβασης, χωρίς να νιώθει πόνο. Ο γιατρός θα ξυρίσει και θα καθαρίσει πρώτα το όσχεο, και έπειτα θα χορηγήσει την αναισθησία.
Υπάρχουν δύο τρόποι για να γίνει η αγγειεκτομή:
Συμβατική αγγειεκτομή: Η συμβατική μέθοδος είναι μια χειρουργική διαδικασία που περιλαμβάνει μικρές τομές σε κάθε πλευρά του οσχέου ενός άνδρα. Ο σωλήνας, που ονομάζονται σπερματικά αγγεία, που οδηγεί από κάθε όρχι κόβεται και σφραγίζεται για να σταματήσει το σπέρμα να φτάσει στον προστάτη, όπου αναμιγνύει με το σπέρμα. Χωρίς σπερματοζωαρίων στο σπέρμα, ένας άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει τη σύντροφό του έγκυο.
“No-νυστέρι” ή “χειρουργική” αγγειεκτομή: Στη μέθοδο χωρίς νυστέρι, αντί να κάνει μια τομή, ο γιατρός κάνει μόνο ένα μικρό παρακέντησης στο δέρμα με ειδικό όργανο. Αυτό το ίδιο όργανο που χρησιμοποιείται για να τεντώσει απαλά το άνοιγμα του δέρματος, έτσι ώστε οι σωλήνες μπορεί να επιτευχθεί εύκολα.
Οι σωλήνες στη συνέχεια μπλοκάρει, χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο όπως στο συμβατικό αγγειεκτομή. Επειδή καμία τομή, υπάρχει μικρή αιμορραγία και δεν ράμματα για να κλείσει το μικρό άνοιγμα. Τα εγκαίνια θα επουλωθούν γρήγορα με λίγο ή καθόλου ουλές.
Αγγειεκτομή: Προετοιμασία και Αποκατάσταση
Συνήθως, αυτός ο τύπος επέμβασης απαιτεί ελάχιστη προετοιμασία. Περιλαμβάνει τον έλεγχο πρόσληψης φαρμάκων και τη μείωση ή παύση όσων μπορούν να αποτρέψουν την πήξη του αίματος. Αυτό γίνεται συνήθως 10 ημέρες πριν την επέμβαση.
Μετά την επέμβαση, οι άνδρες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν σπασουάρ για τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις ημέρες. Ίσως υπάρξουν μελανιές και φλεγμονή, αλλά συνήθως εξαφανίζονται μία ή δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση. Τυπικά, ένας άνδρας μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητές του μέσα σε 3 με 7 ημέρες.
Πρόκειται για μια πολύ ασφαλή επέμβαση, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι. Η φυσιολογική δυσφορία περιλαμβάνει πόνο και φλεγμονή τα οποία μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο με παυσίπονα ή βάζοντας πάγο στην περιοχή. Αν ο πόνος είναι έντονος θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει μόλυνση, αλλά αυτή μπορεί να ελεγχθεί με αντιβιοτικά. Ο πυρετός είναι ένα σημάδι λοίμωξης και απαιτεί άμεση ιατρική επέμβαση. Το ίδιο ισχύει για την αιμορραγία ή την υπερβολική φλεγμονή.
Αγγειεκτομή: Τι πρέπει να λάβετε υπόψιν σας;
Η αγγειεκτομή δεν επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή του άνδρα και όποιος υποβληθεί στην επέμβαση μπορεί να συνεχίσει το σεξ μετά από μία ή δύο εβδομάδες. Όμως, τους πρώτους τρεις μήνες υπάρχει ακόμη πιθανότητα εγκυμοσύνης. Έτσι, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε και άλλες αντισυλληπτικές μεθόδους εκείνη την περίοδο.
Αυτή η επέμβαση είναι αναστρέψιμη ορισμένες φορές, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις δεν ισχύει αυτό. Η αναστροφή της είναι ακριβή και περίπλοκη, αλλά η επιτυχία της δεν είναι εγγυημένη. Ομοίως, σημειώστε πως παρότι πρόκειται για μια μέθοδο αντισύλληψης, δεν προλαμβάνει τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Έτσι, θα πρέπει να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε προφυλακτικά όταν έχετε νέους συντρόφους.
Αγγειεκτομή: Παρενέργειες και Ανεπιθύμητα Αποτελέσματα
H διακοπή της συνέχειας των ανδρικών σπερματικών πόρων, η μέθοδος της βασεκτομής, που χρησιμοποιείται ως «ανδρικό αντισυλληπτικό», είναι πιθανό να προκαλέσει χρωμοσωμιακή βλάβη των σπερματοζωαρίων.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Ταϊλανδοί ερευνητές, οι οποίοι διαπίστωσαν σημαντικές χρωματοσωμιακές ανωμαλίες στα σπερματοζωάρια ανδρών που είχαν υποβληθεί στην αντίθετη επέμβαση για να αποκαταστήσουν τη γονιμότητά τους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που έκαναν κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού συνεδρίου για τη γονιμότητα, που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Πράγα, οι Ταϊλανδοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Σουλαλονγκόρν της Μπανγκόκ, το πρόβλημα ελαττώνεται ή ακόμα και εξαλείφεται με το πέρασμα του χρόνου και συνεπώς είναι προτιμότερο όποιος θέλει να αποκτήσει παιδιά μετά την αντιστροφή της βασεκτομής, δεν θα έχει προβλήματα.
Κίνδυνος αποβολής
Ούτως ή άλλως, η παρουσία κάποιων μη φυσιολογικών σπερματοζωαρίων δεν θα προκαλεί πρόβλημα αφού συνήθως το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα καταφέρνει να επιλέξει το καλύτερο. Ομως -εξηγεί ο καθηγητής Γυναικολογίας και Μαιευτικής, δρ Ναρές Σουκχαρόν- οι γιατροί που ασχολούνται με τεχνητή γονιμοποίηση πρέπει να γνωρίζουν τον αυξημένο κίνδυνο αποβολής και να παρακολουθούν ιδιαίτερα τα μωρά όταν αυτά γεννηθούν.
Βρετανός ειδικός στήριξε τη θέση των συναδέλφων του, τονίζοντας ότι οι άνδρες που υποβάλλονται στην εγχείρηση καλό θα ήταν να αποθηκεύουν στις ειδικές τράπεζες υγιή σπερματοζωάρια για την περίπτωση που θελήσουν αργότερα να τεκνοποιήσουν. «H έρευνα γεννά πληθώρα ερωτημάτων, μεταξύ των οποίων πόσο χρόνο πρέπει να περιμένει κάποιος για την αποκατάσταση των χρωμοσωμάτων των σπερματοζωαρίων και κυρίως κατά πόσο τα παιδιά που θα γεννηθούν μετά την αποκατάσταση των σπερματικών πόρων θα έχουν προβλήματα.