Οι αιμορροΐδες εντοπίζονται φυσιολογικά στο κατώτερο τμήμα του εντέρου. Ο ρόλος τους είναι προστατευτικός για τον πρωκτό και την ομαλή λειτουργία των κενώσεων. Οι αιμορροΐδες κατηγοριοποιούνται με βάση το σημείο που βρίσκονται και είναι είτε εξωτερικές (κάτω από την οδοντωτή γραμμή) είτε εσωτερικές (πάνω από την οδοντωτή γραμμή).
Η διαταραχή στις αιμορροΐδες παρουσιάζεται όταν διογκωθούν ή ερεθιστούν και ονομάζεται αιμορροϊδοπάθεια. Η νόσος απαντάται πολύ συχνά και μάλιστα σε άτομα διαφορετικών ηλικιών (ακόμη και παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν αιμορροϊδοπάθεια).
Ωστόσο, φαίνεται ότι οι άνδρες υποφέρουν από διογκωμένες αιμορροΐδες σε μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με τις γυναίκες. Στις γυναίκες εμφανίζεται αρκετά συχνά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό, ωστόσο με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και ιατρική παρακολούθηση υποχωρούν άμεσα. Έχει υπολογιστεί ότι το 50% των ατόμων άνω των 50 ετών παρουσιάζουν αιμορροϊδοπάθεια.
Αιμορροΐδες: Ποια αίτια οδηγούν στην εμφάνιση τους;
Τα αίτια πρόκλησης της αιμορροϊδοπάθειας δεν είναι απολύτως σαφή και διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Η αγγειακή προσέγγιση αναφέρει ότι μπορεί να οφείλεται σε χαλάρωση και υπερχείλιση των άνω αιμορροϊδικών αρτηριών, οι οποίες προκαλούν οίδημα, σχηματισμό όζων που προεξέχουν από τον πρωκτό. Συχνότερη αιτία είναι η έντονη πίεση στον πρωκτικό σωλήνα.
Άλλα πιθανά αίτια είναι:
- η δυσκοιλιότητα
- η εγκυμοσύνη
- ο τοκετός
- η παχυσαρκία
- η διατροφή που είναι φτωχή σε φυτικές ίνες
- τα προβλήματα στον προστάτη ή στην πύελο
- η άρση μεγάλου βάρους
- η έλλειψη σωματικής άσκησης
Είναι πολύ σημαντικό ένας ασθενής να απευθυνθεί άμεσα στο γιατρό για να αντιμετωπίσει τη νόσο, καθώς αν καθυστερήσει ενέχει ο κίνδυνος επιπλοκών όπως η λοίμωξη, η αναιμία, η περίσφιξη ή η νέκρωση. Αυτές οι επιπλοκές μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του ασθενούς. Όσο πιο νωρίς απευθυνθεί στο γιατρό και τις θεραπεύσει, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία και τόσο μικρότερος θα είναι ο κίνδυνος επιπλοκών. Μην ντρέπεσαι να αναζητήσεις ιατρική βοήθεια για να απαλλαγείς οριστικά από αυτές.
Αιμορροΐδες: Ποια συμπτώματα εκδηλώνουν;
Η αιμορροϊδοπάθεια μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία ή φύλο. Σε γενικές γραμμές παρουσιάζει τα εξής σημεία και συμπτώματα:
- Πόνο και δυσφορία
- Ανώδυνη αιμορραγία
- Πρήξιμο και ενόχληση στην περιοχή του πρωκτού σαν να νιώθεις την ανάγκη για κένωση
- Ενόχληση κατά το κάθισμα
- Φαγούρα
- Τσούξιμο
- Δυσανεξία
- Έκκριση βλεννώδους υγρού
- Ερεθισμό στην περιοχή
Οι αιμορροϊδοπάθεια χωρίζεται σε 4 στάδια:
- 1ου βαθμού: Οι αιμορροΐδες εξέχουν και προκαλούν μικρή αιμορραγία.
- 2ου βαθμού: Οι αιμορροΐδες αιμορραγούν και εξέχουν κατά τη διάρκεια της κένωσης.
- 3ου βαθμού: Οι αιμορροΐδες αιμορραγούν, εξέχουν κατά την κένωση και επανέρχονται μόνο με τη βοήθεια του χεριού.
- 4ου βαθμού: Οι αιμορροΐδες εξέχουν, αιμορραγούν και είναι επώδυνες.
Αιμορροΐδες: Πώς μπορεί να βοηθήσει η διατροφή;
Αρχικός στόχος στη θεραπεία είναι η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας μέσω της διατροφής. Αυτό μπορεί να γίνει με την ένταξη τροφών με υψηλό περιεχόμενο σε φυτικές ίνες στην καθημερινή διατροφή. Σύμφωνα με πρόσφατες συστάσεις, οι ανάγκες σε φυτικές ίνες είναι 14 γρ. ανά 1000 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι για έναν άνθρωπο που καταναλώνει καθημερινά 2000 θερμίδες, χρειάζονται 28 γρ. φυτικών ινών.
Σε περίπτωση που δεν είστε συνηθισμένοι σε υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών, πιθανώς να χρειαστείτε μία περίοδο προσαρμογής και σταδιακής αύξησης της πρόσληψης έως το επιθυμητό όριο. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι: φρούτα, λαχανικά, δημητριακά/ ζυμαρικά/ ψωμί/ φρυγανιές ολικής άλεσης, αναποφλοίωτο ρύζι. Μην παραλείπετε να καταναλώνετε επαρκή ποσότητα υγρών, τα οποία είναι απαραίτητα για την υποστήριξη της δράσης των ινών. Από την άλλη, κατανάλωση τροφίμων φτωχών σε φυτικές ίνες, όπως τα αλμυρά σνακ (π.χ. πατατάκια), το έτοιμο φαγητό, το κρέας, το τυρί και το παγωτό μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Αποφύγετε επίσης τα τηγανητά, τα μπαχαρικά κατά το μαγείρεμα, καθώς και τα οινοπνευματώδη ποτά.
Αιμορροΐδες: Ποιες είναι οι θεραπευτικές προσεγγίσεις;
Αν το πρόβλημα δεν είναι έντονο και δεν προκαλεί ενόχληση (αιμορροϊδοπάθεια 1ου βαθμού), ο γιατρός μπορεί να προτείνει απλώς την εφαρμογή κρεμών, αλοιφών και επιθεμάτων. Αυτά τα προϊόντα περιέχουν συστατικά όπως κορτιζόνη και λιδοκαϊνη, που μπορούν προσωρινά να ανακουφίσουν από τον πόνο ή τη φαγούρα. Μη χρησιμοποιήσετε κρέμες στεροειδούς δράσης για περισσότερο από μία βδομάδα, εκτός κι αν το έχει συστήσει ο γιατρός σας.
Όταν η αιμορροϊδοπάθεια είναι πλέον 2ου ή μεγαλύτερου βαθμού, τότε η συντηρητική αγωγή δεν προσφέρει οριστική λύση και απαιτείται κάποια χειρουργική-επεμβατική πράξη:
- Θρομβεκτομή εξωτερικών αιμορροΐδων
- Αιμορροϊδοπηξία με υπερήχους (HAL – THD)
- Αιμορροϊδοπηξία με laser (LHP)
- Αιμορροϊδεκτομή
- Αιμορροϊδεκτομή με τη μέθοδο Longo