Ακμή ενηλίκων: Είναι κληρονομική; Πώς θεραπεύεται

Ακμή ενηλίκων: Παρόλο που η ακμή θεωρείται συχνά ως ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αυτό δεν ισχύει. Η αλήθεια είναι ότι ταλαιπωρεί και τις ενήλικες γυναίκες, καθώς μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και μετά τα 40 έτη.

Πόσο διαδεδομένη είναι η ακμή στις ενήλικες γυναίκες;

Σχεδόν οι μισές γυναίκες ηλικίας 21-30 ετών και το ένα- τέταρτο των γυναικών ηλικίας 31-40 ετών ταλαιπωρούνται από ακμή.

Σε τι διαφέρει η ακμή στις ενήλικες γυναίκες σε σχέση με τους εφήβους;

Στους εφήβους, η ακμή εμφανίζεται συνήθως στο μέτωπο και τα ζυγωματικά, ενώ στις ενήλικες γυναίκες οι βλάβες εντοπίζονται συχνότερα στο πηγούνι, την γραμμή του σαγονιού  δηλαδή στο κάτω μισό του προσώπου και τον λαιμό.

Υπάρχει επίσης διαφορά στον τύπο των βλαβών της ακμής. Οι έφηβοι έχουν περισσότερα μαύρα στίγματα (ανοιχτοί φαγέσωρες), λευκές κύστεις και κάποια κόκκινα ερεθισμένα σπυράκια.

Στις ενήλικες γυναίκες η ακμή συνήθως εκδηλώνεται με κόκκινες, ερεθισμένες βαθύτερες βλάβες, ποικίλου μεγέθους που μπορεί να είναι και επώδυνες. Τα μαύρα ή λευκά στίγματα (ανοιχτοί- κλειστοί φαγέσωρες) είναι λιγότερο συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις.

Πώς μπορεί να επηρεάσει η ακμή των ενηλίκων γυναικών την ποιότητα ζωής;

Παρόλο που η ακμή τείνει να θεωρείται μη σημαντικό πρόβλημα, έχει μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνική ζωή και την ψυχολογική διάθεση των ενηλίκων γυναικών.

Τι προκαλεί την ακμή στις ενήλικες γυναίκες;

Στην ακμή των ενήλικων γυναικών ενοχοποιούνται διάφοροι παράγοντες, μεταξύ των οποίων: ορμονικοί παράγοντες, stress, κληρονομικό ιστορικό, καλλυντικά, φάρμακα, κάπνισμα, παχυσαρκία και διατροφή (γαλακτοκομικά προϊόντα και τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη), υπερβολική έκθεση στον ήλιο, κτλ.

Τι ρόλο παίζουν οι ορμονικοί παράγοντες στην ακμή ενηλίκων γυναικών;

Οι ορμονικές διαταραχές σαφώς μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση όψιμης ακμής στις γυναίκες. Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις φυσιολογικού κύκλου, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η ακμή σας χειροτερεύει όταν πλησιάζει η περίοδός σας ή όταν αισθάνεστε στρεσαρισμένη.

Τα αντισυλληπτικά χάπια (συνδυασμός οιστρογόνου- προγεσταγόνου) βελτιώνουν την σοβαρότητα της ακμής και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την θεραπεία της όψιμης ακμής σε γυναίκες που θέλουν επίσης ένα μέσο αντισύλληψης.

Είναι κληρονομική η ακμή ενηλίκων γυναικών;

Η ακμή ενηλίκων γυναικών απαντάται συχνά σε μέλη της ίδιας οικογένειας, καθώς περίπου οι μισές πάσχουσες έχουν μητέρα ή αδελφή με το ίδιο πρόβλημα.

Μπορεί το make-up να επιδεινώσει την ακμή;

Στο παρελθόν, πολλά καλλυντικά περιείχαν συστατικά που φράζουν τους πόρους και προκαλούν ακμή, αλλά αυτό είναι πιο σπάνιο πια με τα σύγχρονα και “επώνυμα” καλλυντικά προϊόντα. Η χρήση καλλυντικών με την ένδειξη « μη φαγεσωρογόνο» μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης νέων βλαβών ακμής.

Υπάρχουν κάποιες τροφές που προκαλούν ακμή ενηλίκων γυναικών;

Υποστηρίζεται ότι γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ.  αγελαδινό γάλα και τυρί) και οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (π.χ.  φαγητά και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, οι πατάτες, το λευκό ψωμί και λευκό ρύζι), μπορούν να επιδεινώσουν την ακμή.

Το stress προκαλεί ακμή στις ενήλικες γυναίκες;

Απαιτείται περισσότερη έρευνα αναφορικά με τον ρόλο του stress στην ακμή. Πάνω από το 60% των ερωτώμενων γυναικών σε μια σχετική έρευνα, θεωρούν ότι το stress επιδεινώνει την ακμή τους.

Από την άλλη πλευρά, άλλες μελέτες επιβεβαιώνουν, ότι όλες οι ασθενείς με ακμή αισθάνονται περισσότερο στρεσαρισμένες από άλλα άτομα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν είναι το stress που προκαλεί την ακμή ή το αντίστροφο.

Η ακμή μπορεί να εξαφανιστεί σε λίγες μέρες;

Παρόλο που στην αγορά υπάρχουν προϊόντα που διαφημίζουν ότι εξαφανίζουν την ακμή σε λίγες μέρες, αυτό μάλλον είναι αδύνατο. Στην πραγματικότητα, η επίτευξη του μέγιστου οφέλους από μια θεραπεία κατά της ακμής ενηλίκων γυναικών μπορεί να διαρκέσει έως και 12 εβδομάδες, άρα πρέπει να συνεχίζετε την θεραπεία σας ακόμη και αν δεν δείτε άμεσα αποτελέσματα.

Πως πρέπει να αντιμετωπίζεται η ακμή των ενηλίκων γυναικών;

Σε κάθε περίπτωση η αγωγή εξατομικεύεται και προσαρμόζεται καθόλη την διάρκεια της παρακολούθησης της ασθενούς.

Σημαντική βοήθεια παρέχεται καταρχάς, στον εντοπισμό και όπου είναι εφικτό, περιορισμό των επιβαρυντικών παραγόντων της όψιμης ακμής (π.χ. ορμονικές διαταραχές, stress, διατροφή κτλ). Ειδικές συστάσεις δίνονται και ως προς την χρήση των κατάλληλων δερμοκαλλυντικών και καθαριστικών προϊόντων για την ολοκληρωμένη φροντίδα του δέρματος.

Ανάλογα με την κλινική μορφή και βαρύτητα της κατάστασης, η θεραπεία μπορεί να γίνει με τοπικές φαρμακευτικές ουσίες (κρέμες, γέλες, μάσκες) ή με φάρμακα από το στόμα (δισκία, κάψουλες) ή συνδυασμό τους. Η φαρμακευτική αυτή αγωγή στοχεύει σε τρεις άξονες:

  1. Αντιφλεγμονώδη δράση: μειώνει την φλεγμονή και τον ερεθισμό του δέρματος.
  2. Αντιβακτηριδιακή δράση: καταπολεμά τα βακτήρια που συμμετέχουν στην εμφάνιση ακνεϊκών βλαβών.
  3. Κερατολυτική δράση: βοηθά στο να γίνει η επιδερμίδα πιο λεία και με πιο υγιή όψη.

Πρωταρχικό, όμως, ρόλο στην θεραπεία και την αισθητική βελτίωση του δέρματος στην ακμή των ενηλίκων γυναικών παίζουν:

  • ο βαθύς ιατρικός καθαρισμός, όπου επιτυγχάνεται η μηχανική διάνοιξη και αποσυμφόρηση των διαφόρων βλαβών (φαγεσώρων, φλυκταινιδίων, κύστεων) με άσηπτες συνθήκες. Στις περισσότερες περίπτωσεις μάλιστα, επιμελείς ιατρικοί καθαρισμοί ανά καθορισμένα διαστήματα, σε συνδιασμό με τοπική φαρμακευτική αγωγή, αναστέλλουν την εμφάνιση νέων βλαβών και φρενάρουν εντυπωσιακά την όψιμη ακμή.
  • η μικροδερμοαπόξεση με διαμάντι. Τα ευεργετικά αποτελέσματα της διαμαντένιας μικροδερμοαπόξεσης στην ακμή των ενηλίκων γυναικών, είναι προφανή από την αρχή της θεραπείας. Η θεραπεία αυτή ξεμπλοκάρει ανώδυνα, χωρίς ερεθισμούς ή τραύματα τους αποφραγμένους εκφορητικούς σμηγματογόνους πόρους. Συνδυάζεται άριστα με την τοπική φαρμακευτική αγωγή, σε ειδικά θεραπευτικά πρωτόκολλα που ορίζει η δερματολόγος.
  • ειδικά χημικά peelings
  • θεραπείες ανάπλασης με Fractional laser σε περιπτώσεις υπολειπόμενων σημαδιών ή και ουλών.

Οι ειδικές θεραπείες για την ακμή των ενηλίκων γυναικών συστήνονται και εφαρμόζονται στο ιατρείο μας, μόνο μετά από σχολαστική κλινική εκτίμηση από την δερματολόγο.

Πηγή: cgderma.gr