Αντηλιακό: Προσοχή! Πότε δεν μας προστατεύει – Πώς θα το φτιάξετε μόνοι σας

Αντηλιακό: Είναι ο απόλυτος σύμμαχός μας το καλοκαίρι και θα πρέπει να βρίσκεται πάντα στο νεσεσέρ μας, ανεξάρτητα με το αν πάμε παραλία ή όχι. Όμως, ακόμα και αν το χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση, μπορεί να υποπέσετε σε λάθη και τελικά να μην προστατεύεστε από τον βλαβερό ήλιο.

Αντηλιακό: Αυτά τα λάθη πρέπει να αποφύγετε – Έτσι δεν προστατεύεστε

Κρατάμε το περσινό αντηλιακό

Το αντηλιακό που ξέμεινε από το προηγούμενο καλοκαίρι έχει εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες και στην ηλιακή ακτινοβολία, με αποτέλεσμα να έχει αλλοιωθεί η σύστασή του και να μην έχει την ίδια δραστικότητα.

Δεν εφαρμόζουμε αρκετό

Δεν πρέπει να είμαστε φειδωλοί όσον αφορά στην ποσότητα του αντηλιακού που εφαρμόζουμε. Στο σώμα πρέπει να απλώνουμε 2 κουταλιές της σούπας και στο πρόσωπο 1 κουταλάκι του γλυκού (2 mg ανά τετραγωνικό εκατοστό της επιδερμίδας).

Βάζουμε αντηλιακό όταν φτάσουμε στην παραλία

Ή και αφού έχουμε στρώσει την πετσέτα μας και έχουμε αρχίσει να διαβάζουμε το βιβλίο μας. Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται μισή ώρα πριν την έκθεσή μας στον ήλιο, ώστε να έχει χρόνο να απορροφηθεί και να δράσει.

Εφαρμόζουμε αντηλιακό ντυμένοι

Στην προσπάθεια να μη λερώσουμε τα ρούχα μας καταλήγουμε να μην απλώνουμε καλά το αντηλιακό. Γι’ αυτό καλό είναι να το εφαρμόζουμε προτού φορέσουμε το μαγιό και τα ρούχα μας.

Δεν βάζουμε παντού

Το εσωτερικό των μπράτσων, τα κουντεπιέ, τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών και οι αγκώνες, είναι κάποια σημεία που συνήθως παραμελούμε όταν απλώνουμε το αντηλιακό μας. Ακόμη και τα χείλη και τα μαλλιά μας χρειάζονται αντηλιακό, γι΄ αυτό άλλωστε διατίθενται αντίστοιχα προϊόντα στο εμπόριο.

Νομίζουμε ότι δε χρειαζόμαστε επειδή καθόμαστε στη σκιά

Η σκιά μιας ομπρέλας ή ενός δέντρου ίσως είναι αρκετή για να αποφύγουμε ένα σοβαρό έγκαυμα, όμως σίγουρα δε μας προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Εφαρμόζουμε μόνο μια φορά μέσα στην ημέρα

Ειδικά όταν βουτάμε στη θάλασσα ή ιδρώνουμε, είναι απαραίτητη η ανανέωση του αντηλιακού, καθώς διαφορετικά δεν εξασφαλίζουμε την προστασία μας. Ακόμη και αν το αντηλιακό είναι αδιάβροχο, πρέπει να το ανανεώνουμε μετά από κάθε βουτιά. Αν απλά καθόμαστε στην παραλία, χρειάζεται ανανέωση κάθε 4 περίπου ώρες, ενώ αν ιδρώνουμε, κάθε 2 ώρες.

Επιλέγουμε λάθος αντηλιακό

Ο δείκτης προστασίας και η μυρωδιά δεν πρέπει να είναι τα μοναδικά κριτήριά μας για να επιλέξουμε αντηλιακό. Είναι σημαντικό να τσεκάρουμε για ποιον τύπο επιδερμίδας κάνει, ώστε να επιλέξουμε αυτό που ταιριάζει στον δικό μας.

Αντηλιακό: Δείτε πώς θα το φτιάξετε μόνοι σας

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας
  • λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο με την αγαπημένη σας μυρωδιά
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο καριτέ
  • 3 κουταλιές της σούπας λάδι από σμέουρο
  • 2 φακελάκια στεγνά μαύρο τσάι

Ανακάτεψε σε μία κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά το βούτυρο καριτέ μέχρι να λιώσει. Απόσυρε το από τη φωτιά και άσε το στην άκρη να κρυώσει για πέντε λεπτά. Μόλις κρυώσει λίγο, πρόσθεσε μέσα το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας και το λάδι από σμέουρο. Ανακάτεψε όλα τα έλαια καλά καλά και μετά βάλε και το αρωματικό έλαιο που έχεις επιλέξει με την αγαπημένη σου μυρωδιά. Βάλε το μείγμα μέσα στο μπλέντερ και αφού ανοίξεις τα φακελάκια του τσαγιού, πρόσθεσε το περιεχόμενο τους μέσα στο μείγμα. Χτύπα το μείγμα για πέντε λεπτά και το φυσικό σου αντηλιακό είναι έτοιμο.

Τοποθέτησε το σε ένα μπουκάλι με στόμιο για σπρέι και αποθήκευσε το σε σκιερό και δροσερό μέρος. Το αντηλιακό κρατάει γύρω στη μία με δύο εβδομάδες και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ότι ώρα της ημέρας θελήσεις.

Αν δεν βρίσκεις τα προϊόντα στα συνηθισμένα καταστήματα, ψάξε να τα βρεις στα μαγαζιά που πουλάνε φυσικά προϊόντα.