Αρθρίτιδα: Ρευματοειδής και Οστεοαρθρίτιδα – Συμπτώματα και Τρόποι Αντιμετώπισης

Η αρθρίτιδα ή αλλιώς η φλεγμονή της αρθρώσεως ή εκφυλιστικές αλλοιώσεις ή άλατα, είναι ένα σύμπτωμα τουλάχιστον 100 σχετικών παθήσεων οι οποίες ονομάζονται ρευματικές διαταραχές. Η φλεγμονή της αρθρώσεως υπάρχει σε όλες τις μορφές της αρθρίτιδας. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, μπορεί η πάθηση να περιλαμβάνει προβλήματα στο δέρμα, στους μυς, τον συνδετικό ιστό, τους τένοντες ακόμη και σε άλλα όργανα.

Μια άρθρωση είναι το μέρος του σώματός σας, όπου δύο ή περισσότερα οστά ενώνονται. Οι αρθρώσεις μπορεί να είναι άκαμπτες, όπως οι αρθρώσεις μεταξύ των οστών στο κρανίο ή κινητές, όπως οι αρθρώσεις στα γόνατα, τα ισχία και τους ώμους. Πολλές αρθρώσεις έχουν χόνδρο στα άκρα των οστών όπου ενώνονται. Ο υγιής χόνδρος μας βοηθά να κινούμαστε, επιτρέποντας στα οστά να «γλιστρούν» το ένα πάνω στο άλλο. Οι δύο κύριες μορφές αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) και η ρευματοειδής αρθρίτιδα (RA).

Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι πιο συχνή σε ενήλικες άνω των 40 ετών. Προχωράει αργά και τείνει να επηρεάζει τις κοινά χρησιμοποιούμενες αρθρώσεις όπως: καρπούς,  γοφούς και γόνατα. Ο πόνος στις αρθρώσεις λόγω οστεοαρθρίτιδας οφείλεται στη διάσπαση του χόνδρου που χρησιμεύει ως «μαξιλάρι» για τις αρθρώσεις. Στην οστεοαρθρίτιδα, ο επιφανειακός χόνδρος στις αρθρώσεις διαλύεται και φθείρεται, επιτρέποντας στα οστά να τρίβονται μεταξύ τους. Αυτό προκαλεί πόνο, πρήξιμο και απώλεια κίνησης στην άρθρωση. Μερικές φορές, μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό σε άρθρωση, όπως τραυματισμό στο γόνατο που βλάπτει τον χόνδρο.

Στην περίπτωση ενός τραυματισμού, για παράδειγμα στο γόνατο, το γόνατο πρήζεται και πονάει. Ουσιαστικά έχει προκληθεί καταστροφή ιστών και το σώμα προσπαθεί να τους επιδιορθώσει, παράγοντας ουσίες που προκαλούν πόνο και αιμάτωση. Μέχρι να αποκατασταθεί η φυσιολογική λειτουργία της περιοχής, ακολουθούν κάποιες διαδικασίες που ονομάζονται «φλεγμονή».

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η φλεγμονή είναι η διαδικασία που ενεργοποιεί το σώμα για να λύσει ένα πρόβλημα. Ο οργανισμός χρειάζεται συγκεκριμένα συστατικά και ενέργεια, ώστε να φτιάξει νέους ιστούς και να επουλώσει τη βλάβη. Η θρεπτική κατάσταση του οργανισμού καθορίζει την διάρκεια και τον βαθμό επούλωσης μιας βλάβης.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα 

Η δεύτερη πιο συνηθισμένη μορφή αρθρίτιδας είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οποία μπορεί να παραμορφώνει και να εξασθενεί τις αρθρώσεις με την πάροδο του χρόνου. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί πόνο, φλεγμονή και συσσώρευση υγρών στις αρθρώσεις. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι γνωστή ως αυτοάνοση, επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει τους ιστούς των αρθρώσεων, όπως τα μικρόβια που προκαλούν ασθένειες.

Αρθρίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματα του πόνου στις αρθρώσεις;

Σε πολλές περιπτώσεις, ο πόνος στις αρθρώσεις εμφανίζεται με τη μορφή της περιοχής γύρω από την άρθρωση να είναι πρησμένη, κόκκινη, ή ζεστή στην αφή. Ο πόνος επιμένει για τρεις ή περισσότερες ημέρες και κάποιες φορές υπάρχουν συμπτώματα πυρετού ή άλλων σημαδιών γρίπης. Μπορεί επιπλέον να βιώνετε μειωμένη ικανότητας κίνησης και ακαμψία, ιδιαίτερα το πρωί.

Θα χρειαστεί να επισκεφθείτε κάποιο γιατρό, εάν έχει συμβεί κάποιο από τα ακόλουθα:

  • Ζήσατε σοβαρό τραυματισμό.
  • Η άρθρωση φαίνεται παραμορφωμένη.
  • Το οίδημα της άρθρωσης εμφανίστηκε ξαφνικά.
  • Η άρθρωση είναι εντελώς ακίνητη.

Αρθρίτιδα: Πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος στις αρθρώσεις;

Οι γιατροί θεωρούν ότι τόσο η οστεοαρθρίτιδα, όσο και η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι χρόνιες παθήσεις. Δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία αυτή τη στιγμή που θα εξαλείψει εντελώς τον πόνο στις αρθρώσεις που σχετίζεται με την αρθρίτιδα ή θα τον εμποδίσει να επιστρέψει.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί τρόποι διαχείρισης του πόνου με φυσικό τρόπο:

  • Μείνετε σωματικά δραστήριοι.
  • Τεντωθείτε και κάνετε διατάσεις πριν ασκηθείτε, για να διατηρήσετε ένα καλό εύρος κίνησης στις αρθρώσεις σας.
  • Διατηρήστε το σωματικό σας βάρος σε ένα υγιές εύρος. Αυτό θα μειώσει το «στρες» που επιβαρύνει τις αρθρώσεις σε αντίθετη περίπτωση.
  • Κάνετε συχνά ένα μασάζ, ένα ζεστό μπάνιο και ξεκουραστείτε επαρκώς.
  • Επιλέξτε φυσικά συμπληρώματα διατροφής που μειώνουν την φλεγμονή και τον πόνο στις αρθρώσεις.