Ασφάλιση υγείας: Το ολέθριο λάθος που κάνουν όλοι – Τι πρέπει να προσέξετε

Ασφάλιση υγείας: Την πλάτη στην ιδιωτική ασφάλιση γυρίζουν πολλοί Έλληνες θεωρώντας πως είναι απόλυτα καλυμμένοι από την δημόσια ασφάλισή τους και, άρα, δεν χρειάζονται συμπληρωματικό συμβόλαιο.

Αυτή, μάλιστα, είναι και μία από τις πιο συχνές απαντήσεις, με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι διαμεσολαβητές, στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν τα οφέλη ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Ας δούμε, λοιπόν, πόσο δίκιο έχουν;

Ασφάλιση υγείας: Δημόσια ή Ιδιωτική;

Η δημόσια ασφάλιση αφορά μόνο στην υγεία και στη σύνταξη. Εάν δε, αναλογιστούμε τις συνθήκες, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί για το δημόσιο σύστημα υγείας μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, σε συνδυασμό με τα ολοένα και πιο απογοητευτικά δημογραφικά στοιχεία (τα τελευταία 40 έτη ο αριθμός των νέων κάτω των 25 ετών έχει μειωθεί κατά 35%, οι γεννήσεις κατά 44% και οι ηλικιωμένοι (άνω των 65) σχεδόν διπλασιάστηκαν (+93%) καθίσταται σαφές πως ακόμη και αυτή η κάλυψη δεν είναι πλήρης.

Η ιδιωτική ασφάλιση έρχεται να καλύψει το κενό και να συμπληρώσει τη δημόσια ασφάλιση. Με αυτήν μπορείς να καλύψεις τις ανάγκες σου για διαγνωστικές εξετάσεις ή/και νοσηλεία και να λάβεις ποιοτικές υπηρεσίες, χωρίς αναμονές και πολύπλοκες διαδικασίες.

Τα περισσότερα νοσοκομειακά προγράμματα δε, παρέχουν 100% κάλυψη εάν η νοσηλεία πραγματοποιείται σε συμβεβλημένο νοσοκομείο και ενόσω γίνεται παράλληλη χρήση του δημόσιου Ταμείου, ανεξαρτήτως από το ύψος της συμμετοχής.

Έτσι, εάν οι συνολικές δαπάνες νοσηλείας – συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών των ιατρών – ήταν, για παράδειγμα, 9.000 ευρώ, τότε τα περίπου 900 ευρώ θα μπορούσαν να καλυφθούν από το δημόσιο Ταμείο και τα υπόλοιπα από την εταιρία, με συνέπεια ο ασφαλισμένος να μην πληρώσει τίποτα από την τσέπη του.

Ασφάλιση υγείας: Πού υστερεί το κράτος;

Παράλληλα, όπως προκύπτει από την καμπάνια που προσφάτως λάνσαρε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), υπάρχουν πολλοί συχνοί και καθημερινοί κίνδυνοι, οι οποίοι δεν καλύπτονται καθόλου από το κράτος.

Προς επίρρωση, το κράτος δεν ασφαλίζει το σπίτι μας, το αυτοκίνητό μας, την επιχείρησή μας, την ευθύνη μας για ζημιές που μπορεί να προκαλέσουμε σε τρίτους και πολλά άλλα. Όλα αυτά τα κάνει μόνον η ιδιωτική ασφάλιση.

Με αυτήν μπορούμε να αποζημιωθούμε άμεσα, επιστρέφοντας πιο γρήγορα στην κανονικότητά μας. Υπενθυμίζεται πως το 2020 έγιναν τέσσερα μεγάλα φαινόμενα φυσικών καταστροφών, τα οποία αυξάνονται σε ένταση και συχνότητα.

Σε αυτά η ασφαλιστική αγορά πλήρωσε 60 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις και μόνο ο «Ιανός» κόστισε στο κράτος από 300 έως 500 εκατ. ευρώ.

«Τόσο στα θέματα των συντάξεων, όπου έχουμε 0,3% του ΑΕΠ κεφαλαιοποιητικά σε οποιοδήποτε σύστημα – ιδιωτικό ή δημόσιο – στα θέματα των σπιτιών, δηλαδή, μιλάμε για φυσικές καταστροφές, όπου 15% αυτών είναι ασφαλισμένα, όσο και στο θέμα της υγείας, με τον Έλληνα να πληρώνει διπλάσια από την τσέπη του από τον μέσο Ευρωπαίο σε ένα σύστημα, όπου υποτίθεται ότι όλα τα καλύπτει το δημόσιο, πρέπει όλοι – από την κυβέρνηση έως τον απλό πολίτη – να εκπαιδευτούμε στην αναγκαιότητα της ασφάλισης», σχολίασε σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.

Ασφάλιση υγείας: Τι δικαιούται ένας ανασφάλιστος;

Ό,τι ακριβώς δικαιούνται και οι ασφαλισμένοι από τις δημόσιες δομές παροχής υγείας.

  • Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δημόσιες δομές υγείας, μονάδες ψυχικής υγείας, δομές απεξάρτησης και πανεπιστημιακά νοσοκομεία.
  • Το σύνολο των νοσηλευτικών και διαγνωστικών πράξεων χωρίς καμία χρέωση
  • Προγραμματισμένα χειρουργεία χωρίς καμία χρέωση
  • Πρόληψη και προαγωγή υγείας (π.χ. εμβολιασμοί) χωρίς καμία χρέωση
  • Δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη
  • Δωρεάν παροχές μαιευτικής περίθαλψης και προγραμματισμού τοκετών από τα Δημόσια Νοσοκομεία
  • Χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής από τα ιδιωτικά και τα δημόσια φαρμακεία. Σημαντικό τμήμα του ανασφάλιστου πληθυσμού δικαιούται μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική αγωγή.
  • Κατάργηση του 1€ ανά συνταγή για τους ανασφάλιστους που δικαιούνται μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική αγωγή.
  • Φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες και πράξεις ειδικής αγωγής.
  • Χορήγηση ιατρικών βοηθημάτων και αναλωσίμων υλικών

Ασφάλιση υγείας: Τι είναι οι ασφαλίσεις βοηθείας που προσφέρουν οι ασφαλιστικές;

Κάλυψη απέναντι σε μικρότερα ή μεγαλύτερα απρόοπτα της ζωής που σχετίζονται με μία βλάβη στο αυτοκίνητο, ένα οδικό ατύχημα, ένα ιατρικό περιστατικό ή και έκτακτα συμβάντα όταν επιτραπούν και πάλι τα ταξίδια, προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρίες μέσω των ασφαλίσεων βοήθειας.

Σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), οι επίμαχες ασφαλίσεις παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες, με τα σημαντικότερα προϊόντα του κλάδου να είναι τα εξής:

Οδική βοήθεια

Αποτελεί σήμερα μία από τις σημαντικότερες καλύψεις στον χώρο της ασφάλισης αυτοκινήτου. Η διαρκώς αυξανομένη χρήση των αυτοκινήτων τα τελευταία χρόνια και η χρήση πολύπλοκων τεχνολογιών στην κατασκευή τους ενίσχυσαν την αξία της υπηρεσίας οδικής βοήθειας στην καθημερινότητα του μέσου πολίτη.

Όπως εξηγούν στο ygeiamou πηγές της αγοράς, η συγκεκριμένη κάλυψη προσφέρεται από όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες δεν ασκούν οι ίδιες τον κλάδο ασφάλισης, αλλά συνεργάζονται με εξειδικευμένους παρόχους.

Ο καταναλωτής, λοιπόν, μπορεί να αγοράσει το προϊόν είτε απευθείας από την εταιρία, στην οποία έχει ασφαλίσει το όχημά του, είτε από την εταιρία οδικής βοήθειας.

Ανάλογα με το πρόγραμμα παρέχεται επί τόπου επισκευή – όπου είναι εφικτό – ρυμούλκηση σε συνεργείο ή στην κατοικία σας, αλλαγή ελαστικού, παροχή καυσίμου και επαναπατρισμό οδηγού και επιβατών σε περιπτώσεις βλάβης ή ατυχήματος.

Φροντίδα ατυχήματος

Υποστηρίζει καθοριστικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ασφάλισης αυτοκινήτου, προσφέροντας πολύτιμες λύσεις πέραν της βοήθειας για το όχημα, στη γρήγορη και ολοκληρωμένη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων ενός ατυχήματος, στη συλλογή κρίσιμων πληροφοριών, στη συμπλήρωση των εντύπων και στη φωτογράφηση των συμβάντων, αυξάνοντας, έτσι, την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα εξυπηρέτησής σας.

Προσοχή: Σε αντίθεση με την οδική βοήθεια η φροντίδα ατυχήματος περιλαμβάνεται συνήθως στις καλύψεις του ασφαλιστηρίου αυτοκινήτου χωρίς να τη ζητήσει ο ασφαλισμένος και δεν έχει κόστος.

Ιατρική βοήθεια

Σας προσφέρει καλύψεις υγειονομικής μεταφοράς, ιατρικές συμβουλές και επαναπατρισμό για εσάς ή και τους συνοδούς σας. Μεταξύ άλλων, δηλαδή, καλύπτονται τα έξοδα για:

  • Τη διακομιδή και υγειονομική μεταφορά του ασφαλισμένου, εφόσον κριθεί ιατρικά αναγκαίο να διακομιστεί σε κατάλληλο νοσηλευτικό ίδρυμα, συνεπεία ατυχήματος ή αιφνίδιας ασθενείας.
  • Την επιστροφή στη μόνιμη κατοικία του, κατόπιν νοσηλείας με μη κοινό υγειονομικό μέσο.
  • Την επιστροφή του στη μόνιμη κατοικία του, συνεπεία ατυχήματος που θα συμβεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, κατόπιν εξόδου από το νοσοκομείο με κοινό μέσο.
  • Την επιστροφή των συνταξιδευόντων μη παθόντων μελών της οικογενείας στην μόνιμη κατοικία του ασφαλισμένου, συνεπεία νοσηλείας του λόγω ατυχήματος.

Ταξιδιωτική βοήθεια

Περιλαμβάνει καλύψεις που παρέχουν υποστήριξη σε απρόβλεπτα συμβάντα όταν ταξιδεύετε, όπως ακυρώσεις ταξιδιών, απώλεια αποσκευών και εγγράφων, έκτακτες ιατρικές δαπάνες και υπηρεσίες για την αντιμετώπιση έκτακτων συμβάντων κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού σας.