Αυξημένα οιστρογόνα: Τα συμπτώματα

Μπορεί να θεωρούνται κατεξοχήν γυναικεία υπόθεση, ωστόσο τα οιστρογόνα τα συναντούμε και στον ανδρικό οργανισμό.

Στις γυναίκες, τα οιστρογόνα παίζουν κομβικό ρόλο στον κύκλο της περιόδου και στο αναπαραγωγικό σύστημα, ενώ στους άντρες είναι σημαντικά για τη σεξουαλική τους λειτουργία. Όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι αυξημένα στη γυναίκα, επηρεάζεται το σωματικό βάρος αλλά και η γενικότερη υγεία της.

Μια τυπική ένδειξη των υψηλών επιπέδων οιστρογόνων στον γυναικείο οργανισμό είναι η αύξηση του σωματικού βάρους –κυρίως η μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς και των ισχίων.

Αυξημένα οιστρογόνα: Τα συμπτώματα

  • Ακανόνιστη περίοδος, μεσοκυκλική σταγονοειδής αιμόρροια, βαριά περίοδος με αυξημένη αιμόρροια, πιο έντονα συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου
  • Φούσκωμα
  • Κρύα χέρια και πόδια
  • Δυσκολίες στον ύπνο
  • Κόπωση
  • Τριχόπτωση
  • Συχνοί πονοκέφαλοι
  • Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία
  • Διαταραχές μνήμης
  • Εναλλαγές διάθεσης, κατάθλιψη, άγχος
  • Πόνος ή ευαισθησία των μαστών, μη καρκινικές ψηλαφητές μάζες στον μαστό

Οιστρογόνα: Ο ρόλος τους και οι φυσιολογικές τιμές

Το οιστρογόνο αναφέρεται σε μια ομάδα ορμονών που παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη των γυναικείων σεξουαλικών χαρακτηριστικών και στην αναπαραγωγική διαδικασία.

Οιστρογόνα: Τι είναι; Και τι ρυθμίζει;

Το οιστρογόνο είναι ίσως το πιο ευρέως γνωστό και συζητήσιμο από όλες τις ορμόνες. Ο όρος “οιστρογόνο” στην πραγματικότητα αναφέρεται σε οποιαδήποτε ομάδα χημικά παρόμοιων ορμονών. Οι οιστρογονικές ορμόνες μερικές φορές αναφέρονται λανθασμένα ως αποκλειστικά γυναικείες ορμόνες όταν στην πραγματικότητα παράγουν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες. Ωστόσο, ο ρόλος των οιστρογόνων στους άνδρες δεν είναι απολύτως σαφής.

Για να κατανοήσουμε τους ρόλους που διαδραματίζουν τα οιστρογόνα στις γυναίκες, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε κάτι σχετικά με τις ορμόνες γενικά. Οι ορμόνες είναι ζωτικές χημικές ουσίες σε ανθρώπους και ζώα. Συχνά αναφέρονται ως “χημικοί αγγελιοφόροι”, οι ορμόνες μεταφέρουν πληροφορίες και οδηγίες από τη μια ομάδα κυττάρων στην άλλη. Στο ανθρώπινο σώμα, οι ορμόνες επηρεάζουν σχεδόν κάθε κύτταρο, όργανο και λειτουργία.

Ρυθμίζουν την ανάπτυξή μας, τον μεταβολισμό, τη λειτουργία των ιστών, τη σεξουαλική λειτουργία, την αναπαραγωγή, τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας χρησιμοποιεί τροφή, την αντίδραση του σώματός μας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και ακόμη και στις διαθέσεις μας.

Ο ρόλος των οιστρογόνων στις γυναίκες

Οι οιστρογονικές ορμόνες είναι μοναδικά υπεύθυνες για την ανάπτυξη των γυναικείων σεξουαλικών χαρακτηριστικών και αναπαραγωγής τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα. Ο όρος “οιστρογόνα” περιλαμβάνει μια ομάδα χημικά παρόμοιων ορμονών: οιστρόνη, οιστραδιόλη (η πιο πλούσια σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας) και οιστριόλη.

Συνολικά, τα οιστρογόνα παράγονται στις ωοθήκες, τα επινεφρίδια και τους λιπώδεις ιστούς. Πιο συγκεκριμένα, οι μορφές οιστραδιόλης και οιστρόνης παράγονται κυρίως στις ωοθήκες σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ενώ η οιστριόλη παράγεται από τον πλακούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στις γυναίκες, τα οιστρογόνα κυκλοφορούν στην κυκλοφορία του αίματος και συνδέονται με τους υποδοχείς οιστρογόνων σε κύτταρα στοχευμένων ιστών, επηρεάζοντας όχι μόνο το στήθος και τη μήτρα, αλλά και τον εγκέφαλο, τα οστά, το ήπαρ, την καρδιά και άλλους ιστούς.

Το οιστρογόνο ελέγχει την ανάπτυξη της μήτρας κατά το πρώτο μέρος του εμμηνορροϊκού κύκλου, προκαλεί αλλαγές στο στήθος κατά την εφηβεία και την εγκυμοσύνη και ρυθμίζει διάφορες άλλες μεταβολικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των οστών και των επιπέδων χοληστερόλης.

Τιμές οιστρογόνων: Όταν τα οιστρογόνα είναι υψηλά ή είναι χαμηλά

Όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι υψηλά, επηρεάζεται με πολλούς τρόπους η καλή λειτουργία του οργανισμού σου. Πέρα από το αυξημένο σωματικό βάρος –ιδίως στην περιοχή της κοιλιάς και της περιφέρειας–, θα διαπιστώσεις ότι διαταράσσεται η κανονικότητα του έμμηνου κύκλου. Τα αυξημένα οιστρογόνα μπορεί να προκαλέσουν πολλές διαταραχές στην περίοδό σου, ενώ συνδέονται με πολλά και διαφορετικά συμπτώματα, όπως πόνος στο στήθος, ημικρανίες, γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Εάν τα οιστρογόνα παραμένουν παθολογικά υψηλά στον οργανισμό, έχει παρατηρηθεί σύνδεσή τους με σοβαρά νοσήματα, όπως θρόμβωση και καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ θεωρούνται επίσης «ένοχα» για τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

Να θυμάσαι ότι τα επίπεδα των οιστρογόνων κυμαίνονται ανάλογα με τη φάση του έμμηνου κύκλου. Η αξιολόγηση των επιπέδων των οιστρογόνων πρέπει να γίνεται από ενδοκρινολόγο ή γυναικολόγο.

Οιστρογόνα: Ο ρόλος τους στην εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών ετών, η υπόφυση στον εγκέφαλο παράγει ορμόνες που προκαλούν την απελευθέρωση ενός νέου ωαρίου από το θυλάκιο, του κάθε μήνα. Καθώς το ωοθυλάκιο αναπτύσσεται, παράγει οιστρογόνα, τα οποία προκαλούν πυκνότητα της επένδυσης της μήτρας.

Η παραγωγή προγεστερόνης αυξάνεται μετά την ωορρηξία στο μέσο του κύκλου μιας γυναίκας για να προετοιμάσει την επένδυση για να δέχεται και να τρέφει ένα γονιμοποιημένο ωάριο ώστε να μπορεί να εξελιχθεί σε έμβρυο. Εάν δεν πραγματοποιηθεί γονιμοποίηση, τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης πέφτουν απότομα, η επένδυση της μήτρας καταρρέει και εμφανίζεται εμμηνόρροια.

Εάν συμβεί γονιμοποίηση, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη συνεργάζονται για να αποτρέψουν επιπλέον ωορρηξία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα αντισυλληπτικά χάπια (από του στόματος αντισυλληπτικά) εκμεταλλεύονται αυτό το αποτέλεσμα ρυθμίζοντας τα επίπεδα ορμονών. Καταλήγουν επίσης στην παραγωγή μιας πολύ λεπτής επένδυσης της μήτρας, που ονομάζεται ενδομήτριο, η οποία δεν είναι αποδεκτή από ένα γονιμοποιημένο ωάριο. Επιπλέον, πυκνώνουν την αυχενική βλέννα για να εμποδίσουν το σπέρμα να εισέλθει στον τράχηλο και να γονιμοποιήσουν ένα ωάριο.

Τα από του στόματος αντισυλληπτικά που περιέχουν οιστρογόνα μπορεί επίσης να ανακουφίσουν τις κράμπες της εμμήνου ρύσεως και ορισμένα περιεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα και να ρυθμίσουν τους εμμηνορροϊκούς κύκλους σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι τα χάπια ελέγχου των γεννήσεων μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, της μήτρας και του παχέος εντέρου.

Οιστρογόνα: Πού βοηθάνε

Οστά

Το οιστρογόνο που παράγεται από τις ωοθήκες βοηθά στην πρόληψη της απώλειας οστού και συνεργάζεται με ασβέστιο, βιταμίνη D και άλλες ορμόνες και μέταλλα για την κατασκευή οστών. Η οστεοπόρωση εμφανίζεται όταν τα οστά γίνονται πολύ αδύναμα και εύθραυστα για να υποστηρίξουν τις φυσιολογικές δραστηριότητες.

Το σώμα σας χτίζει συνεχώς και αναδιαμορφώνει τα οστά μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται απορρόφηση και απόθεση. Μέχρι περίπου την ηλικία των 30 ετών, το σώμα σας δημιουργεί περισσότερα νέα οστά από ότι διαλύει. Αλλά μόλις τα επίπεδα οιστρογόνων αρχίσουν να μειώνονται, αυτή η διαδικασία επιβραδύνεται.

Έτσι, μετά την εμμηνόπαυση, το σώμα σας καταστρέφει περισσότερο οστό από ό, τι ξαναχτίζει. Στα χρόνια αμέσως μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες μπορεί να χάσουν έως και το 20% της οστικής τους μάζας. Αν και ο ρυθμός απώλειας οστού σταματά τελικά μετά την εμμηνόπαυση, η διατήρηση της οστικής δομής, ισχυρής και υγιής για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, καθίσταται περισσότερο επιτακτική.

Κολπική και ουροποιητική οδός

Όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι χαμηλά, όπως στην εμμηνόπαυση, ο κόλπος μπορεί να γίνει πιο ξηρός και τα κολπικά τοιχώματα πιο λεπτά, καθιστώντας το σεξ οδυνηρό.

Επιπλέον, η επένδυση της ουρήθρας, ο σωλήνας που φέρνει ούρα από την ουροδόχο κύστη στο εξωτερικό του σώματος, αραιώνει. Ένας μικρός αριθμός γυναικών μπορεί να παρουσιάσει αύξηση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος που μπορεί να βελτιωθεί με τη χρήση κολπικής θεραπείας με οιστρογόνα.