Αυξητική στήθους: Φυσική αύξηση με λίπος – Η διαδικασία της λιπομεταφοράς

Η χρήση ενθεμάτων σιλικόνης δεν είναι πια η μοναδική λύση για την αυξητική στήθους. Τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος μια σύγχρονη, εναλλακτική μέθοδος με σημαντικά πλεονεκτήματα για τη γυναίκα, η αυξητική στήθους με λίπος από άλλα σημεία του σώματος, όπως είναι η κοιλιά και οι μηροί, χωρίς τη χρήση ενθεμάτων σιλικόνης.

Η μεταμόσχευση αυτόλογου λίπους είναι ένας απόλυτα φυσικός τρόπος για την αυξητική στήθους, αφού δεν εισάγεται ξένο υλικό στο σώμα και δεν υπάρχουν ανεπιθύμητες τομές. Μπορεί να επιτευχθεί ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα, με το στήθος να αυξάνεται κατά ένα νούμερο και το ντεκολτέ να βελτιώνεται αισθητά.

Για την επιτυχία της μεθόδου υπάρχουν όμως προϋποθέσεις, που εφ όσον υφίστανται σε κάθε επιλεγμένη περίπτωση, θεωρούμε ότι είναι προτιμότερη των ενθεμάτων σιλικόνης.

Αυξητική στήθους με λίπος: Ποιες γυναίκες είναι ιδανικές υποψήφιες;

Η επέμβαση εφαρμόζεται για την αύξηση και τη διόρθωση του στήθους όταν διαπιστώνεται μικρομαστία ή ανισομαστία, αλλά και για την αποκατάσταση του μαστού μετά από χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν προκειμένου να αντιμετωπιστούν ογκολογικές ή άλλες παθήσεις.

Η λιπομεταφορά όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και συμπληρωματικά ακόμα και σε αυξητική στήθους με τη χρήση ενθεμάτων σιλικόνης στον άνω πόλο και στο περίγραμμα του ενθέματος, βοηθώντας να καλυφθούν καλύτερα οι προθέσεις. Επίσης η χρήση λίπους είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διόρθωση δυσπλασιών του μαστού (πχ, σωληνωτός μαστός).

Δεν είναι πάντως όλες οι γυναίκες ιδανικές υποψήφιες για την αυξητική στήθους με λίπος. Η ανάγκη για μεταφορά σημαντικής ποσότητας λίπους ουσιαστικά αποκλείει τις λιποβαρείς και πολύ αδύνατες γυναίκες. Επίσης όσες έχουν ιστορικό κακοήθειας ή έχουν υποβληθεί σε ογκολογικές επεμβάσεις στον μαστό θα πρέπει να υποβληθούν σε εξονυχιστικές εξετάσεις προτού αποφασιστεί μια τέτοια επέμβαση.

Αυξητική στήθους με λίπος: Πώς πραγματοποιείται η διαδικασία;

Το πρώτο στάδιο της επέμβασης είναι η λιποαναρρόφηση συνήθως στην κοιλιά, τους μηρούς και σε κάποιες περιπτώσεις και στα γόνατα. Στη συνέχεια το λίπος διαχωρίζεται από προσμίξεις αίματος, υγρών και άλλων ιστών και υποβάλλεται σε περαιτέρω επεξεργασία, ώστε καθαρό πλέον να μπορεί να μεταμοσχευθεί στο στήθος.

Με ειδικές κάνουλες λιπομεταφοράς και μέσα από πολύ μικρές τομές, οι οποίες στη συνέχεια θα εξαφανιστούν, το λίπος τοποθετείται υποδόρεια, γύρω από τη μάζα του αδένα και κοντά στην επιφάνεια του μείζονος θωρακικού μυός. Η προσπάθεια του χειρουργού είναι να μην τοποθετηθεί λίπος μέσα στην μάζα του αδένα, ώστε να αποφευχθούν τραυματισμοί, αλλά και να μην τροποποιηθεί η κλινική και μαστογραφική του εικόνα. Μεταφέρονται τουλάχιστον 300 cc ανά μαστό, από τα οποία ένα μεγάλο ποσοστό θα απορροφηθεί από τον οργανισμό.

Κατά την μετεγχειρητική περίοδο θα υπάρξει ένα οίδημα στην περιοχή, αλλά και εκχυμώσεις, που όμως θα υποχωρήσουν τη δεύτερη εβδομάδα μετά την επέμβαση. Μπορεί επίσης η γυναίκα να αισθανθεί μούδιασμα στην περιοχή του πρόσθιου θωρακικού τοιχώματος, που όμως επίσης υποχωρεί σταδιακά. Σε κάθε περίπτωση η ασθενής θα πρέπει για ένα διάστημα δύο εβδομάδων να αποφεύγει την έντονη δραστηριότητα και την άρση βάρους. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων και πάντα ανάλογα με την έκταση της επέμβασης, ο χρόνος που απαιτείται ώστε να επιστρέψει η γυναίκα στην εργασία της είναι ένα δεκαήμερο.

Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε αυξητική στήθους με λίπος πρέπει να ελέγχουν τακτικά το στήθος τους, κάνοντας τις συνήθεις εξετάσεις τους, δηλαδή αυτοψηλάφηση, ψηφιακή μαστογραφία και υπερηχογράφημα. Μετά την επέμβαση ο έλεγχος των ακτινολογικών εξετάσεων πρέπει να γίνεται κάθε εξάμηνο και στη συνέχεια, αφού δεν διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα, κάθε χρόνο.

Αυξητική στήθους με λίπος: Κίνδυνοι και επιπλοκές

Η μόνη επιπλοκή στη μεταμόσχευση λίπους, λιπομεταφορά, είναι η δημιουργία κύστεων, λόγω της κακής κατανομής του λίπους κατά την έγχυση του κατά μήκος των τούνελ. Σημεία όπου το λίπος τοποθετήθηκε με μεγάλη ποσότητα, αδυνατεί  να επαναγγιωθεί με αποτέλεσμα τη δημιουργία κύστεως. Το μασάζ αμέσως μετά την τεχνική βοηθά να κατανεμηθεί και να ¨σκορπίσει¨ ισομερώς το μεταμοσχευθέν λίπος. Η ομοιόμορφη επίσης κατανομή του λίπους στο σύνολο του όγκου του στήθους είναι θέμα επιδεξιότητας του γιατρού στο να αποδώσει και ένα καλό αισθητικό αποτέλεσμα.

Ολοκληρώνοντας θα λέγαμε ότι η μέθοδος αύξησης στήθους περιορίζεται  σε γυναίκες με μεγάλο πρόβλημα λιποδυστροφίας, ή σε γυναίκες, που το κύριο τους πρόβλημα είναι η λιποαναρρόφηση και παρεμπιπτόντως το μικρό στήθος. Οι επιπλοκές αφορούν μόνο τη δημιουργία κύστεων μερικές φορές ή την ανεπιτυχή κατανομή του λίπους ώστε να αποδοθεί το σωστό αισθητικό αποτέλεσμα. Μένει να καταλήξουμε ότι σαν απόλυτη ένδειξη η λιπομεταφορά στο στήθος είναι για την επανόρθωση μαστού μετά από ογκεκτομή, όπου χρειάζεται να συμπληρώσουμε όγκο στην αφαιρεθείσα περιοχή.

Αυξητική στήθους με λίπος: Ποια είναι τα μειονεκτήματα της επέμβασης;

Στα μειονεκτήματα της αυξητικής στήθους με λίπος περιλαμβάνονται οι περιορισμοί στο μέγεθος της αύξησης, οπότε μπορεί να απαιτηθούν περισσότερες από μία συνεδρίες ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, ο αποκλεισμός λιποβαρών ή πολύ αδύνατων γυναικών από τη διαδικασία, αφού απαιτείται η μεταφορά διπλάσιου λίπους από αυτό που τελικά θα αξιοποιηθεί, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό του απορροφάται από τον οργανισμό, αλλά και η πιθανή εμφάνιση κύστεων και όζων στον μαστό.

Η αυξητική στήθους με χρήση λίπους είναι μια απαιτητική επέμβαση, που έχει ανοίξει νέες προοπτικές στην πλαστική χειρουργική, απαιτεί όμως έμπειρους πλαστικούς χειρουργούς, ώστε να είναι αποτελεσματική και ασφαλής.

Αυξητική στήθους με λίπος: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της επέμβασης;

Σημαντικό πλεονέκτημα της αυξητικής στήθους με λίπος είναι ο φυσικός τρόπος με τον οποίο μεγαλώνει το στήθος. Η λήψη του λίπους είναι εύκολη, δεν απαιτούνται ορατές τομές και η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία. Επίσης ο κλινικός έλεγχος του μαστού και η μαστογραφία δεν επηρεάζονται, ενώ η μέθοδος δεν κρύβει ογκολογικούς κινδύνους.

Πέραν των λοιπών όμως πλεονεκτημάτων, πολλές μελέτες έχουν δείξει και τις ευεργετικές δυνατότητες του λίπους όσον αφορά στην αναγέννηση νέων ιστών, εκτιμώντας ότι τα βλαστοκύτταρα που εμπεριέχονται στον λιπώδη ιστό μπορούν να οδηγήσουν στον σχηματισμό νέων κυττάρων και ιστών. Έτσι, πέραν της αυξητικής δράσης που έχει το λίπος, προσφέρει και βλαστοκύτταρα τα οποία επιδιορθώνουν τυχόν βλάβες των ιστών σε κυτταρικό επίπεδο.