Χώρισες; 7 τρόποι για να ξεπεράσεις γρήγορα τον χωρισμό σου

Όσο δυνατός και να είσαι, ένας χωρισμός μπορεί να σε κάνει «μικρό» και να «ξεκλειδώσει» σκοτεινές πτυχές του εαυτού σου που δεν ήξερες.

Εάν, όμως, αντιμετωπίσεις έναν χωρισμό με αισιοδοξία και προσπαθήσεις να έχεις μία υγιή προσέγγιση, θα βγεις από αυτόν πιο δυνατός από ποτέ.

Σε αυτό το πνεύμα, οι θεραπευτές αναφέρουν τα 7 πράγματα που κάνουν οι ανθεκτικοί και δυνατοί άνθρωποι μετά από έναν χωρισμό:

  1. Δεν προσπαθούν να τα ξαναβρούν με τον/την πρώην τους
    Κάποιος που έχει πάρει σοβαρά την απόφαση να προχωρήσει με τη ζωή του δεν στέλνει μεταμεσονύχτια μηνύματα στον/στην πρώην του. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν νιώθουν την ανάγκη να το κάνουν, αλλά προσπαθούν να αντισταθούν στον πειρασμό.«Γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπήρχε λόγος που δεν λειτούργησε η σχέση και αντί να κάνουν άλλη μία προσπάθεια, αποδέχονται την απώλειά τους και αντιστέκονται να επιστρέψουν στην παλιά τους σχέση», αναφέρει ο Aaron Anderson, σύμβουλος γάμου.
  2. Δεν ρίχνουν σε εκείνον το φταίξιμο, ούτε παίζουν το θύμα
    Όσοι περιμένουν θετικοί μετά τον χωρισμό προσπαθούν να «δουλεύουν» και πάνω στα συναισθήματά τους, αναφέρει η Olga Bloch, σύμβουλος γάμου. Αναγνωρίζουν ότι έχουν κάνει λάθη που οδήγησαν στον χωρισμό, αλλά αντί να κατηγορούν τον εαυτό τους, αναλαμβάνουν την ευθύνη για αυτά τα λάθη και επικεντρώνονται στο να γίνουν πιο δυνατοί.
  3. Δεν επιτρέπουν στην απώλεια να καθορίσει το ποιοι είναι
    Κάθε χωρισμός ισοδυναμεί με απώλεια. Μία απώλεια για την οποία όλοι πρέπει να θρηνήσουν, αλλά οι ανθεκτικοί άνθρωποι αρνούνται να την αφήσουν να καθορίσει ποιοι είναι και να αλλοιώσουν την ταυτότητά τους.
  4. Αναγνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να μπει μία τελεία
    Οι ανθεκτικοί άνθρωποι δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να σκέφτονται και να ξανασκέφτονται τις λεπτομέρειες του χωρισμού τους και σίγουρα δεν σπαταλούν χρόνο για να βλέπουν τι κάνει ο/η πρώην τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντίθετα, αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να μπει ένα τέλος και συνεχίζουν με τη ζωή τους.
  5. Δεν θεωρούν ότι δεν τους αξίζει η αγάπη, επειδή ο/η πρώην τους δεν τους αγαπά πια
    Η αξία ενός ανθρώπου δεν καθορίζεται από το πόσο ποθητό τον βρίσκει κάποιος άλλος, ειδικά ο/η πρώην του.
  6. Δεν προσπαθούν να «κερδίσουν» τον χωρισμό
    Ο χωρισμός δεν είναι μία μάχη με νικητές και χαμένους. Όσοι αποφασίζουν να προχωρήσουν στη ζωή τους προσπαθούν να γίνουν καλύτεροι για εκείνους και για κανέναν άλλον.
  7. Δεν κουβαλάνε το φορτίο του χωρισμού και στην επόμενη σχέση τους
    Όλοι έχουν παρελθόν και σχέσεις που τους έχουν πληγώσει. Αυτό, όμως, που κάνει τους δυναμικούς ανθρώπους να ξεχωρίζουν είναι ότι είναι πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν τους δαίμονές τους και να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, ώστε να προχωρήσουν στην επόμενη σχέση τους, χωρίς να κουβαλούν το φορτίο του χωρισμού.

Βασικοί λόγοι χωρισμού

Καταρχήν, ο φόβος της μοναξιάς είναι αυτός που πολλές φορές εγκλωβίζει κάποια άτομα σε μια σχέση που δεν τους εκφράζει και δεν τους αντιπροσωπεύει. Είναι σίγουρο, πως σχέσεις που βασίζονται αποκλειστικά στο συναίσθημα αυτό δεν μπορεί παρά να καταλήξουν σε αδιέξοδο. Με τον σύντροφό μας, μας δένει η αγάπη, η επικοινωνία, η αμοιβαία κατανόηση και αποδοχή και όχι φόβος να αντιμετωπίσουμε μόνοι τη ζωή και τις δυσκολίες που αυτή έχει.

Λίγοι είναι αυτοί που θα διαφωνήσουν, πως η ανασφάλεια που βιώνουν οι άνθρωποι απέναντι στις προκλήσεις και στο ρυθμό της σύγχρονης ζωής είναι ένας βασικός λόγος που, συχνά, δημιουργεί πρόβλημα στις ερωτικές τους σχέσεις. Έτσι, λοιπόν, η ανασφάλεια αυτή μπορεί να μας οδηγήσει είτε σε μια δυσλειτουργική σχέση εξάρτησης, είτε σε ένα φόβο για συναισθηματική προσκόλληση στον άλλον. Παρόλο που η επαγγελματική και συναισθηματική ανασφάλεια θα περιμέναμε να οδηγεί, κυρίως, σε αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, φαίνεται πως μερικούς ανθρώπους τους κάνει πιο αδιάλλακτους, πιο φιλόδοξους και πιο εγωκεντρικούς. Αυτοί οι άνθρωποι καθοδηγούνται συνήθως από μια προσπάθειά να αποφύγουν την «παγίδα της εξάρτησης» και της προσκόλλησης στο σύντροφό τους. Το «μοίρασμα», όμως, των συναισθημάτων, των προβληματισμών και ακόμα της ανασφάλειας που νιώθουμε με τον ερωτικό μας σύντροφο είναι, κατά κύριο λόγο, αυτό που κάνει μια σχέση βαθύτερη και ουσιαστικότερη.

Φαινόμενο της εποχής αποτελεί και η ευκολία με την οποία οι νέοι άνθρωποι από τους πρώτους κιόλας μήνες της σχέσης ή της κοινής τους ζωής αναφέρουν το χωρισμό σαν λύση σε ένα πρόβλημα που προκύπτει. Κατά κάποιο τρόπο, τα νέα ζευγάρια μοιάζουν προετοιμασμένα και συμφιλιωμένα από την αρχή με την ιδέα του χωρισμού. Δεν αποδέχονται το συμβιβασμό σα λύση σε κάποια ζητήματα εμμένοντας εγωκεντρικά στις απόψεις και στις αποφάσεις τους. Δυστυχώς, στην εποχή μας οι άνθρωποι προσαρμόζονται δύσκολα και δεν έχουν το απαιτούμενο ψυχικό σθένος για να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση όπως είναι η δέσμευση και η αποκλειστική αφοσίωση σε ένα άτομο.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που πολλοί άνθρωποι διατηρούν ευκαιριακές και χωρίς εσωτερικό περιεχόμενο σχέσεις παρασυρόμενοι από το φόβο της δέσμευσης. Τι σημαίνει όμως φόβος της δέσμευσης; Φοβάμαι να δεσμευτώ σημαίνει διστάζω να μοιραστώ συναισθήματα, να εμπιστευτώ και να γίνω ευάλωτος μπροστά σε κάποιον άλλον άνθρωπο. Αυτό που λησμονούν, ωστόσο, όσοι καθοδηγούνται από τον φόβο αυτό είναι ότι έννοιες όπως η συντροφικότητα και το συναισθηματικό δέσιμο με κάποιον μπορεί να μας προσφέρουν συναισθήματα που θα μας οδηγήσουν στην εσωτερική πληρότητα και την συναισθηματική αρτιότητα.

Η διάλυση μιας σχέσης και η αντιμετώπιση του πόνου και των συναισθημάτων πικρίας, θυμού, φόβου και απογοήτευσης είναι μια αρκετά συνηθισμένη κατάσταση στη ζωή μας. Ο χωρισμός χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ένας «μικρός θάνατος». Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, ένας θρήνος όχι μόνο έπεται του χωρισμού, αλλά σχεδόν επιβάλλεται.

Δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να θρηνήσει τη σχέση αλλά σταματήστε να σκέφτεστε τι κάνατε λάθος και τι δεν κάνατε σωστά. Το παρελθόν δεν υπάρχει και δεν διορθώνεται ενώ το μέλλον, καθορίζεται, κατά κύριο λόγο, από εσάς. Οι βαριές σκέψεις, η αδυναμία λήψης αποφάσεων και η μοιρολατρία, που ακολουθούν, δημιουργούν αδιέξοδα και στενοχώρια. Αγαπήστε τον εαυτό σας και τις ανάγκες του. Άλλωστε, μόνο αν αγαπήσουμε τον εαυτό μας θα μπορέσουμε να αγαπήσουμε και τους άλλους γύρω μας. Κάντε ένα απολογισμό, τι δώσατε και τι πήρατε και καταγράψτε τις προσπάθειες που κάνατε χάριν αυτής της σχέσης.
Ο απολογισμός μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός.

Και, τέλος, πενθήστε για αυτή την απώλεια όσο χρειάζεστε, βάλτε την στην άκρη και προχωρήστε παραπέρα. Κι όταν το πένθος σας τελειώσει, όταν αποφασίσετε να ξεκινήσετε κάτι καινούριο, κάντε το χωρίς τον φόβο και την προκατάληψη του παρελθόντος. Είναι άδικο και για σας και το καινούριο πρόσωπο της ζωής σας.