Δάγκειος Πυρετός: Μετάδοση και συμπτώματα

Συναγερμός έχει σημάνει στο υπ. Υγείας για τυχόν εξάπλωση του Δάγκειου Πυρετού στη χώρα μας.

Τι είναι ο δάγκειος πυρετός

Ο δάγκειος πυρετός είναι μια μεταδιδόμενη νόσος και μπορεί να επιφέρει το θάνατο σε περίπτωση που δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως. Ο δάγκειος πυρετός εμφανίζεται παγκοσμίως και τα περιστατικά αγγίζουν περίπου τα 100 εκατομμύρια κάθε χρόνο.

Πώς μεταδίδεται ο δάγκειος πυρετός

Όπως ήδη αναφέρθηκε ο δάγκειος πυρετός είναι μεταδιδόμενη νόσος. Κύρια πηγή μετάδοσης είναι το τσίμπημα από μολυσμένο κουνούπι και συγκεκριμένα του τύπου Aedes.

Η μετάδοση του ιού γίνεται από το κουνούπι στον άνθρωπο και ποτέ από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Αρχικά το κουνούπι μεταδίδει τον ιό σε ασθενή που ήδη πάσχει από δάγκειο πυρετό και στη συνέχεια θα προσβάλει έναν υγιή άνθρωπο.

Πού οφείλεται

Ο δάγκειος πυρετός οφείλεται στο δάγκειο ιό που έχει τις εξής κατηγορίες:

  • DEN-1
  • DEN-2
  • DEN-3
  • DEN-4

Συμπτώματα του δάγκειου πυρετού

Τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο δάγκειος πυρετός είναι:

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα είναι ήπιας μορφής στα παιδιά από ότι στους ενήλικες.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για το δάγκειο πυρετό είναι ο Παθολόγος και ο Παιδίατρος

Διάγνωση για το δάγκειο πυρετό

Η διάγνωση του δάγκειου πυρετού δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη καθώς μπορεί να υπάρξει σύγχυση λόγω των συμπτωμάτων που εκδηλώνει και να θεωρηθεί ότι ο ασθενής φέρει κάποια άλλη λοίμωξη.

Η κλινική εικόνα και τα συμπτώματα του ασθενούς είναι ένας τρόπος διάγνωσης της νόσου.

Στην περίπτωση που ο γιατρός συστήσει αιματολογικό έλεγχο στον ασθενή τότε  ο πάσχων από δάγκειο πυρετό θα έχει χαμηλές τιμές λευκών αιμοσφαιρίων και θα παρατηρηθούν και άλλες αλλαγές στο αίμα του.

Όταν δεν είναι δυνατό να υποβληθεί ο ασθενής σε αιματολογικές εξετάσεις τότε ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει το test tourniquet.

Το test αυτό αποτελεί μια πρακτική μέθοδο για να διαγνωσθεί ο δάγκειος πυρετός. Το test tourniquet διενεργείται με το τύλιγμα του βραχίονα του ασθενούς από μια μανσέτα πιεσομέτρου για διάστημα 5 λεπτών.

Στην περίπτωση που εμφανιστούν κηλίδες στο δέρμα με παρουσία αίματος τότε επιβεβαιώνονται οι υποψίες ότι ο ασθενής πάσχει από δάγκειο πυρετό.

Θεραπεία για το δάγκειο πυρετό

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία που να καταπολεμά το δάγκειο πυρετό.

Χορηγείται φαρμακευτική αγωγή που περιλαμβάνει αναλγητικά σκευάσματα που περιέχουν την ουσία της ακεταμινοφαίνης.

Οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον ιό δεν πρέπει να λαμβάνουν φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν ως βάση την ασπιρίνη.

Επιπλέον μέτρα προς την αντιμετώπιση του ιού είναι η ξεκούραση αλλά και η κατανάλωση πολλών υγρών.

Σε περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται το θεράποντα ιατρό.

Πρόληψη κατά του δάγκειου πυρετού

Η πρόληψη κατά του δάγκειου πυρετού καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη δεδομένου ότι δεν υπάρχει εμβόλιο που να προστατεύει από τον ιό.

Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που είναι καλό όλοι να ακολουθούν για να προφυλαχθούν από τυχόν μόλυνση του ιού.

  • Χρήση εντομοκτόνων καθώς και προστασία με σίτες και παράθυρα για εσωτερικούς χώρους
  • Εντομοαπωθητικά με συστατικό DEET για χρήση στο δέρμα
  • Καταστροφή των σημείων που το κουνούπι Aedes γεννάει αυγά
  • Απολύμανση αντικειμένων που γίνεται αποθήκευση νερού

Υπουργείο Υγείας: Ανάγκη για τη λήψη μέτρων – Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας οφείλουν να ζητήσουν από τους διοικητές των Νοσοκομείων να λάβουν έκτακτα μέτρα και συγκεκριμένα, να προχωρήσουν σε δράσεις για την καταπολέμηση των κουνουπιών, ιδίως εάν διαθέτουν περιβάλλοντα χώρο με δυνητικές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών (λιμνάζοντα ύδατα, πράσινο κλπ).

Επίσης, να φροντίσουν για την προστασία των ασθενών, επισκεπτών και εργαζομένων των μονάδων υγείας από τα τσιμπήματα κουνουπιών, π.χ. με τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων και σητών σε παράθυρα και πόρτες, διάθεση και χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων ή ανεμιστήρων, διάθεση και χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών χώρου ή και σώματος σε περιπτώσεις που αυτό κρίνεται σκόπιμο (π.χ. σε περίπτωση νοσηλείας ασθενών με ελονοσία, Δάγκειο πυρετό, νόσο Ζίκα και Τσικουνγκούνια κατά την περίοδο μετάδοσης και εφόσον κυκλοφορεί στην περιοχή ικανός διαβιβαστής).

Επίσης, οι δήμοι οφείλουν να προβαίνουν, παράλληλα με τις περιφέρειες, στη λήψη μέτρων για την εξάλειψη εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών, την εξυγίανση του περιβάλλοντος, την ευαισθητοποίηση των δημοτών και να υλοποιούν έργα διαχείρισης κουνουπιών, βάσει των προκαθορισμένων αρμοδιοτήτων τους.

Ο επικείμενος κίνδυνος σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας «καθιστά επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων για την επιτήρηση και τον έλεγχο αυτού του γένους κουνουπιών, με ιδιαίτερη προσοχή και ενισχυμένη επιτήρηση σε περιοχές που αποτελούν δυνητικές πύλες εισόδου του κουνουπιού Aedes aegypti», όπως υπογραμμίζεται στην εγκύκλιο.

Τονίζεται δε, πως τα κουνούπια μπορούν εύκολα να μεταφερθούν από χώρα σε χώρα, μέσω αεροπλάνων και πλοίων.