Έμφραγμα: Γιατί συμβαίνει – Τα 5 κυριότερα συμπτώματα

Η καρδιά μας ονομάζεται μυοκάρδιο άρα έμφραγμα του μυοκαρδίου ονομάζεται  η απόφραξη, το φράξιμο, το σταμάτημα η επιβράδυνση της κυκλοφορίας του αίματος στα αγγεία της καρδιάς.

Η καρδιά είναι ένας ισχυρός μυς , που εργάζεται ασταμάτητα νύχτα-μέρα, όσο ζούμε. Είναι φυσικό, για την έντονη αυτή εργασία, να χρειάζεται τροφή και οξυγόνο. Τα απαραίτητα στοιχεία της τροφής και το οξυγόνο για το μυοκάρδιο τα μεταφέρει το αίμα που κυκλοφορεί στις αρτηρίες της καρδιάς και ονομάζονται στεφανιαίες αρτηρίες. Οι στεφανιαίες αρτηρίες τροφοδοτούνται με αίμα από την αορτή, τη μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος, και είναι δύο: η αριστερή και η δεξιά στεφανιαία αρτηρία.

Ο σύγχρονος τρόπος διαβίωσης, που περιλαμβάνει πλούσια σε λίπη και αλάτι διατροφή, καθιστική ζωή, κάπνισμα και έλλειψη άσκησης είναι κάποιες από τις αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου . Ο τρόπος αυτός διαβίωσης ευνοεί την ανάπτυξη αθηρωματικών βλαβών, αλλά και τη δημιουργία εμφράγματος μετά ρήξη της αθηρωματικής πλάκας.

Έμφραγμα του Μυοκαρδίου: Πώς συμβαίνει;

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου προκαλείται από θρόμβο ο οποίος εμποδίζει την ομαλή ροή του αίματος προς την καρδιά. Ωστόσο, αν και ο τρόπος με τον οποίο προκαλείται είναι συγκεκριμένος, τα συμπτώματα αυτής διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Το έμφραγμα του μυοκαρδίου προκαλείται από θρόμβο ο οποίος εμποδίζει την ομαλή ροή του αίματος προς την καρδιά. Ωστόσο, αν και ο τρόπος με τον οποίο προκαλείται είναι συγκεκριμένος, τα συμπτώματα αυτής διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Οι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφράγματος είναι πολλοί και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την ηλικία, την κληρονομικότητα, την υψηλή πίεση, τη χοληστερίνη, την παχυσαρκία, την κακή διατροφή, το άγχος και την έλλειψη φυσικής άσκησης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, καλό είναι να παρατηρείτε και να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη τα «σημάδια» που δίνει το σώμα σας και μην περιμένετε το γνωστό οξύ πόνο για να καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά.

Έμφραγμα του μυοκαρδίου: Συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται το έμφραγμα δεν είναι κοινά σε όλους. Τα κυριότερα όμως είναι:

 • αίσθηση σφιξίματος στο θώρακα
 • πόνος στο θώρακα, ο οποίος αντανακλάται στη γνάθο, στο λαιμό,στον ώμο και στην πλάτη
 • πόνος ή μούδιασμα στο αριστερό χέρι ή δεξιό χέρι ή και στα δύο
 • πόνος στην περιοχή της άνω κοιλίας
 • δυσκολία στην αναπνοή
 • ναυτία – εμετός
 • έντονη εφίδρωση
 • χλωμή όψη
 • κόπωση

Η ένταση των συμπτωμάτων ποικίλει από ασθενή σε ασθενή. Κάποιοι ίσως βιώνουν εντονότερα τον πόνο και τα υπόλοιπα συμπτώματα και κάποιοι ηπιότερα, σχεδόν ανεπαίσθητα (ιδίως αυτοί που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Ας ρίξουμε μια ματιά στα βασικότερα συμπτώματα, αναλυτικότερα.

Αναπνοή που κόβεται και έντονη κόπωση

Ίσως πρόκειται για ένα σημάδι ότι η καρδιά σας δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στον φόρτο που καλείτε να διαχειριστεί. Εάν, μάλιστα, αισθάνεστε κούραση, που δεν υποχωρεί, χωρίς να έχει προηγηθεί έντονη δραστηριότητα, τότε καλά θα κάνετε να συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό σας. Η κούραση και η δύσπνοια είναι συμπτώματα που εμφανίζονται κυρίως σε γυναίκες, μήνες πριν το έμφραγμα.

Συνεχής εφίδρωση

Σύμφωνα με έρευνες ίσως είναι οιωνός προβλημάτων στην καρδιά. Συγκεκριμένα, η κυκλοφορία του αίματος δυσχεραίνεται όταν οι αρτηρίες είναι φραγμένες, με αποτέλεσμα να προκαλείται εφύδρωση, προκειμένου η θερμοκρασία του σώματος να διατηρείται στα φυσιολογικά επίπεδα. Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι και αυτό ένα συχνό σύμπτωμα σε γυναίκες με καρδιακά προβλήματα.

Δυσπεψία, ναυτία και εμετοί

Αν ξαφνικά έχετε δυσπεψία ή γαστρεντερικά προβλήματα χωρίς προφανή λόγο, τότε καλό θα είναι προληπτικά να επικοινωνήσετε με κάποιο γιατρό. Το γεγονός ότι το έμφραγμα, πλήττει κατά κύριο λόγο μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, που κατά κανόνα έχουν γαστρεντερικά προβλήματα, δεν βοηθάει στην έγκαιρη πρόγνωση της κατάστασης.

Πόνοι στο στήθος

Δεν εμφανίζονται στο 100% των περιπτώσεων, ωστόσο πρόκειται για το πιο αναγνωρίσιμο σύμπτωμα του εμφράγματος. Όσοι έχουν βιώσει το συναίσθημα, το περιγράφουν σαν ένας ελέφαντας να κάθεται στο στέρνο τους.

Πόνοι σε διάφορα σημεία του σώματος

Οι ενοχλήσεις που προμηνύουν έμφραγμα είναι δυνατόν να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία του σώματος. Ο πόνος στο αριστερό χέρι είναι επίσης ένα «δημοφιλές» σύμπτωμα, ωστόσο δεν είναι το μοναδικό σημείο εκτός από το στήθος που θα πρέπει να σας θορυβήσει.

Άλλα σημεία είναι τα εξής:

 • Άνω κοιλιακή χώρα
 • Ώμος
 • Πλάτη
 • Λαιμός
 • Δόντια ή σαγόνι

Θα πρέπει να θυμάστε πως όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί το περιστατικό, τόσο μικρότερες θα είναι οι μόνιμες επιπτώσεις αυτού στην καρδιά. Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε, ακόμη και προληπτικά, το ταχύτερο δυνατό με τον γιατρό σας και προσπαθήστε να μείνετε ψύχραιμοι.