Εμβόλιο κορoνοϊού: Αν και τα εμβόλια κατά του κορονοϊού έχουν κυκλοφορήσει, και οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει, υπάρχει μια μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και αναστάτωση των ανθρώπων.
Ο εμβολιασμός παραμένει αποτελεσματικός, ακόμη κι εμφανισθούν παρενέργειες ή ακόμη κι αν κάποιος κολλήσει πράγματι κορονοϊό.
Μέχρι στιγμής όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τις υγειονομικές αρχές της ΕΕ (EMA) και των ΗΠΑ (FDA) έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα.
Τα εμβόλια mRNA των BioNTech/Pfizer και Moderna έχουν αποτελεσματικότητα περίπου 95%, ενώ της AstraZeneca 76%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Και στις δυο περιπτώσεις, ο εμβολιασμός δεν αποκλείει απόλυτα την πιθανότητα να νοσήσει κάποιος.
Ανεξαρτήτως ποσοστού αποτελεσματικότητας τα εμβόλια προστατεύουν από την εμφάνιση σοβαρών ή θανατηφόρων επιπλοκών σε περίπτωση ασθένειας.
Εμβόλιο κορoνοϊού: Γιατί υπήρξαν θάνατοι και μετά τον εμβολιασμό;
Στη Γερμανία υπήρξαν ορισμένα περιστατικά ηλικιωμένων σε γηροκομεία που νόσησαν βαριά ή ακόμη πέθαναν από COVID-19 μολονότι είχαν εμβολιασθεί.
Στις καταγεγραμμένες περιπτώσεις όμως, οι ασθενείς μολύνθηκαν είτε λίγο πριν είτε λίγο μετά τον εμβολιασμό. Αυτό συνέβη κυρίως γιατί το εμβόλιο δεν είχε επαρκή χρόνο για να αναπτύξει την απαραίτητη ανοσολογική προστασία.
Σύμφωνα με το Επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για να προσφέρει το εμβόλιο ανοσολογική προστασία. Πλήρη προστασία παρέχει μόνο μετά και από τον δεύτερο εμβολιασμό.
Επίσης οι επιστήμονες διακρίνουν τη λεγόμενη αποστειρωτική από τη λειτουργική ανοσία. Η αποστειρωτική ανοσία σημαίνει ότι ένα εμβολιασμένο άτομο δεν μπορεί να μολύνει κανέναν.
Σύμφωνα με πρώτα στοιχεία για το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer και Moderna από το Ισραήλ, τα άτομα που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου έχουν κατά 92% χαμηλότερο κίνδυνο μετάδοσης της νόσου σε σχέση με μη εμβολιασμένα άτομα.
Οριστικά στοιχεία για τα λοιπά εμβόλια δεν υπάρχουν ακόμη, ωστόσο εκτιμάται ότι και εκεί τα ποσοστά αυτά θα είναι επίσης υψηλά. Όσο για τη λεγόμενη λειτουργική ανοσία, αυτή θεωρείται εγγυημένη για όλα τα εμβόλια: προλαμβάνουν ή μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων.
Εμβόλιο κορoνοϊού: Πόσο διαρκεί η προστασία από τα εμβόλια;
Στο ερώτημα αυτό δεν υπάρχει ακόμη σαφής απάντηση. Οι ερευνητές που εργάζονται στην φάση της παραγωγής εμβολίων μπορούν να αποφανθούν μόνο για το πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια.
Στην τρίτη φάση της ανάπτυξής τους μπορούν να αποφανθούν για τη λειτουργική ανοσία. Στην τέταρτη φάση, μετά δηλαδή την διάθεση των εμβολίων, συνάγονται συμπεράσματα για τη διάρκεια της προστασίας που παρέχουν.
Στην φάση αυτή βρισκόμαστε σήμερα και θα χρειαστούν ακόμη αρκετοί μήνες ή και χρόνια μέχρι την εξαγωγή τελικών συμπερασμάτων για τη διάρκειά της προστασίας.
Αναφορικά με τις μεταλλάξεις που έχουν ήδη εμφανιστεί,με κάποιες εξ αυτών, όπως το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, να έχει μολύνει και εμβολιασθέντες, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα εμβόλια μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων της νόσου αλλά και στη μείωση του αριθμού των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Εμβόλιο Κορονοϊού: Ποιες παρενέργειες παρουσιάζει το AstraZeneca – Ποιες χώρες το απαγόρευσαν
Στη Γερμανία, η κυβέρνηση του Βερολίνου ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αναστέλλει την χορήγηση του εν λόγω εμβολίου κατά της Covid-19 για γυναίκες κάτω των 60 ετών, μετά την διαπίστωση 31 περιστατικών θρομβώσεων. Τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου είχαν προηγουμένως αναστείλει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Βερολίνου και άλλα νοσοκομεία της χώρας.
Τι συμβαίνει στη Γερμανία;
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Ινστιτούτο «Paul Ehrlich», αρμόδιο για τα εμβόλια στην Γερμανία, έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 31 περιπτώσεις σπάνιας θρόμβωσης, έπειτα από εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca.
Εννέα από τα περιστατικά κατέληξαν, ενώ με εξαίρεση δύο περιπτώσεις, όλα αφορούν γυναίκες ηλικίας μεταξύ 20 και 63 ετών. Οι δύο άνδρες ήταν 36 και 57 ετών.
Σε αυτά τα στοιχεία παρέπεμψε και η υπουργός Υγείας του κρατιδίου του Βερολίνου Ντιλέκ Καλαϊτζί, ανακοινώνοντας την αναστολή χρήσης του για την συγκεκριμένη κατηγορία, ενώ εκπρόσωπος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité τόνισε ότι «αυτό το βήμα είναι απαραίτητο, διότι έχουν διαπιστωθεί νέα περιστατικά θρομβώσεων σε γυναίκες στην Γερμανία».
Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως ότι στο Charité δεν υπήρξε ανάλογο περιστατικό, ενώ έχουν χορηγηθεί ήδη 16.000 δόσεις εμβολίων στο προσωπικό, εκ των οποίων τα περισσότερα της AstraZeneca.
Την προληπτική αναστολή χρήσης του εμβολίου σε γυναίκες κάτω των 55 ετών αποφάσισε και το Νοσοκομείο Vivantes του Βερολίνου, επισημαίνοντας ότι η οδηγία αφορά κυρίως το προσωπικό του.
Σε αντίστοιχες κινήσεις προέβησαν ήδη και νοσοκομεία στην Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, όπου υπήρξαν μάλιστα και δύο περιστατικά θρομβώσεων. Μία 47χρονη γυναίκα πέθανε, ενώ μία 27χρονη έχει στο μεταξύ αναρρώσει.
Αναστάτωση και σε Καναδά
Ενα 24ωρο νωρίτερα είχε προηγηθεί παρόμοια ανακοίνωση και από τον Καναδά.
Ειδικότερα, Καναδοί υγειονομικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι αναστέλλεται προσωρινά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους ενήλικες κάτω των 55 ετών, ενώ ζήτησαν να διεξαχθούν περαιτέρω αναλύσεις για τα οφέλη και τους κινδύνους του εν λόγω εμβολίου ανάλογα με το φύλο και την ηλικία.
Στον Καναδά έχουν ήδη χορηγηθεί περίπου 307.00 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca αλλά δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες.
«Αναστέλλουμε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στους ενήλικες κάτω των 55 ετών εν αναμονή περαιτέρω ανάλυσης των οφελών και των κινδύνων», ανακοίνωσε ο Χάουαρντ Νζου αναπληρωτής επικεφαλής δημόσιας υγείας του Καναδά.
Είναι περισσότερα τα οφέλη κατά του κορονοϊού;
Το Εθνικό Συμβουλευτικό Κέντρο Εμβολιασμών (NACI), ένα ανεξάρτητο πάνελ εμπειρογνωμόνων, επισήμανε σε γραπτή του σύσταση ότι «από τα όσα γνωρίζουμε ως τώρα υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα για τα οφέλη της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca στους ενήλικες κάτω των 55 ετών».
Από την πλευρά της η βρετανική φαρμακοβιομηχανία απάντησε ότι σέβεται την απόφαση του NACΙ και πρόσθεσε ότι εργάζεται στενά με τις καναδικές αρχές.
Παράλληλα η AstraZeneca υπογράμμισε ότι τόσο η Βρετανία, όσο και η ΕΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απεφάνθησαν ότι τα οφέλη από τη χορήγηση του εμβολίου ξεπερνούν σημαντικά τους κινδύνους σε όλους τους ενήλικες.
Παρά τις διαβεβαιώσεις των ιατρικών φορέων και των κυβερνήσεων, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να έχουν όλο και περισσότερη δυσπιστία για το φάρμακο της AstraZeneca.
Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από την YouGov την περασμένη Δευτέρα αποκάλυψε ότι μόνο το 23% των Γάλλων και το 32% των Γερμανών θεωρούν το εμβόλιο ασφαλές.
Τι υποστηρίζουν οι Ελληνικές Αρχές;
Στην Ελλάδα το εμβόλιο της AstraZeneca έχει εγκριθεί για χρήση σε όλες τις ηλικίες άνω των 18 ετών από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Κατά τη χθεσινή (29/3) τακτική ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά καθησυχαστική, επαναλαμβάνοντας ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνεχίζει την έρευνα, τις τελευταίες 20 ημέρες, για να αποφανθεί αν υπάρχει αιτιώδης σχέση του εμβολίου με παρενέργειες θρόμβωσης και θρομβοπενίας.
Οπως είπε, έχουν καταγραφεί 28 περιπτώσεις θρομβώσεων σε σύνολο 17 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου και σημείωσε ότι σήμερα οι επιστήμονες γνωρίζουν αρκετά πράγματα για αυτή την παρενέργεια, την έγκαιρη διάγνωση της και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της.
Περαιτέρω εξήγησε ότι τα πρώτα συμπτώματα που είναι ύποπτα και χρειάζονται προσοχή, εμφανίζονται μετά από 7 με 14 ημέρες από τον εμβολιασμό.
Είναι θορυβώδη και δεν μοιάζουν με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων. Πρόκειται για έντονο πόνο στο στήθος και την κοιλιά και κεφαλαλγία.
Ολα αυτά τα έχουν κατά νου οι γιατροί και υπάρχει ευαισθητοποίηση για τον έγκαιρο εντοπισμό τους, ώστε να υπάρξει αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση, επισήμανε.
«Ελπίζουμε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσουν να δώσουν τις σωστές απαντήσεις για να επανέλθει και η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της AstraZeneca που είναι ένα ισχυρό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid» κατέληξε για το θέμα η κ. Θεοδωρίδου.
Αλλάζει η ονομασία του
Η AstraZeneca μετονόμασε το εμβόλιο της κατά του κορονοϊού, σε μια κίνηση που συμπίπτει χρονικά με τις προσπάθειές της εταιρείας να αποτινάξει από τις αμφιβολίες που έχουν προκύψει σχετικά με την ασφάλεια του σκευάσματός της έπειτα από την καταγραφή περιστατικών με ανεπιθύμητες παρενέργειεςπαγκοσμίως.
Το βρετανικό-σουηδικό φαρμακευτικό προϊόν, το οποίο μέχρι τώρα ήταν γνωστό απλά ως «εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19», θα ονομάζεται πλέον «Vaxzevria».
Στο σχετικό δελτίο τύπου, η εταιρεία είπε ότι η αλλαγή ονόματος δεν συνεπάγεται αλλαγές στο ίδιο το φάρμακο. Ωστόσο, οι γιατροί πρέπει να ενημερώνονται για την νέα επωνυμία, τόνισε η εταιρεία, επειδή η ετικέτα και η συσκευασία μπορεί να φαίνονται διαφορετικά.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε την αλλαγή της ονομασίας του εμβολίου.
Το «ντεμπούτο» του Vaxzevria έρχεται την ώρα που η AstraZeneca προσπαθεί να αντισταθμίσει την αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με το φάρμακό της, το οποίο δημιουργήθηκε σε συνδυασμό με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Περισσότερες από δώδεκα χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη σταμάτησαν προσωρινά την κυκλοφορία του εμβολίου μετά από αναφορές θρόμβων στο αίμα εμβολιασθέντων.
Αξιωματούχοι υγείας της ΕΕ, καθώς και η φαρμακευτική εταιρεία, υποστήριξαν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και δεν σχετίζεται με τα αυτά τα περιστατικά, μερικά από τα οποία οδήγησαν σε θάνατο.
Παρά τις διαβεβαιώσεις των ιατρικών φορέων και των κυβερνήσεων, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να έχουν όλο και περισσότερη δυσπιστία για το φάρμακο της AstraZeneca.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η αλλαγή του ονόματος οφείλεται αποκλειστικά στην κακή δημοσιότητα που έχει λάβει έως τώρα, καθώς η αίτηση του εμπορικού σήματος για το φάρμακο χρονολογείται από τον Δεκέμβριο.