Προσοχή, πρέπει να δώσετε όσες θέλετε να μείνετε έγκυοι, καθώς αθώα φαινομενικά σκεύη μπορεί να εντείνουν την υπογονιμότητα.
Τοξικές χημικές ουσίες που μπορούν να εντοπιστούν στα μαγειρικά σκεύη, το μακιγιάζ και τα προϊόντα περιποίησης μπορεί να κάνουν τις γυναίκες υπογόνιμες, σύμφωνα με νέα μελέτη που γνωστοποιήθηκε σήμερα.
Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια για τους κινδύνους των υπερφθοροαλκυλικών ουσιών ή PFAS.
Αυτές οι «για πάντα χημικές ουσίες» – που ονομάζονται έτσι επειδή μπορούν να παραμείνουν στο περιβάλλον για χιλιάδες χρόνια – έχουν συνδεθεί με τα πάντα, από τον καρκίνο μέχρι τη στειρότητα.
Πρόσφατα στοιχεία από ερευνητές σε Αμερική και Σιγκαπούρη υποδηλώνουν ότι η επίδραση του PFAS στη γονιμότητα θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι υποψιαζόμαστε.
Ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες με διάφορους τύπους PFAS στο αίμα τους που προσπαθούσαν να συλλάβουν είχαν έως και 40% χαμηλότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες και να γεννήσουν ζωντανό μωρό.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να χρησιμεύουν ως προειδοποίηση για τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδί ώστε να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικές
Δημοσιεύοντας τα ευρήματα στο περιοδικό Science of The Total Environment, ο συγγραφέας Dr Nathan Cohen, τόνισε, ότι θα η μελέτη πρέπει να χρησιμεύσει ως κλήση αφύπνισης.
«Η ουσία PFAS μπορεί να διαταράξει τις αναπαραγωγικές ορμόνες και έχει συνδεθεί με καθυστερημένη έναρξη της εφηβείας και αυξημένους κινδύνους για ενδομητρίωση καθώς και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών σε προηγούμενες μελέτες», είπε.
«Αυτό που προσθέτει η μελέτη είναι ότι το PFAS μπορεί επίσης να μειώσει τη γονιμότητα σε γυναίκες που είναι γενικά υγιείς και προσπαθούν φυσικά να συλλάβουν», πρόσθεσε.
Πότε πρέπει να κάνω εξετάσεις για γονιμότητα
Προσπαθείτε να συλλάβετε; Τα έχετε κάνει όλα «σωστά», αλλά και πάλι αδυνατείτε να κάνετε μωράκι; Πότε είναι η ώρα να ζητήσετε επιπλέον βοήθεια;
Σήμερα που η υπογονιμότητα αγγίζει τα επίπεδα επιδημίας η διερεύνηση υπογονιμότητας σε ένα ζευγάρι που προσπαθεί για παιδί θα πρέπει να γίνεται το νωρίτερο δυνατό και από ειδικό γυναικολόγο γονιμότητας επισημαίνει ο Dr Μαρινάκης.
Συγκεκριμένα θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια από έναν ειδικό γονιμότητας εάν:
- Είστε κάτω των 35 ετών και προσπαθείτε να μείνετε έγκυος για περισσότερους από 12 μήνες.
- Είστε άνω των 35 ετών και προσπαθείτε να μείνετε έγκυος για περισσότερους από 6 μήνες.
- Έχετε βιώσει επαναλαμβανόμενη απώλεια εγκυμοσύνης στο πρώτο τρίμηνο
- Έχετε ένα γνωστό πρόβλημα γονιμότητας, όπως πολυκυστικές ωοθήκες ή ενδομητρίωση, ή ανατομικές ανωμαλίες ( π.χ. ινομυώματα, ενδομήτριος πολύποδας).
- Εάν έχετε κύκλους που είναι είτε μικρότεροι από 24 ημέρες ή μεγαλύτεροι από 35 ημέρες, ή παραλείπετε εντελώς κύκλους.
- Αν ο σύντροφος σας έχει ιστορικό που συνάδει με υποψία ανδρικού παράγοντα υπογονιμότητας, όπως ιστορικό κιρσοκήλης, καρκίνου του όρχεος, λήψης επιβλαβούς φαρμακευτικής αγωγής, μη υγειούς τρόπου ζωής (κάπνισμα, κακή διατροφή) ή έκθεση σε βλαβερά χημικά.
Πότε χρειάζεται να δείτε άμεσα ένα ειδικό γονιμότητας;
Μερικοί ασθενείς γνωρίζουν από την αρχή ότι δεν θα μπορέσουν να συλλάβουν φυσικά και πρέπει να επισκεφτούν αμέσως έναν ειδικό γονιμότητας.
- Γυναίκες με ιστορικό απολίνωσης των σαλπίγγων ή με προηγούμενη αφαίρεση σαλπίγγων.
- Παρουσία φραγμένων σαλπίγγων.
- Ζευγάρια με ορισμένες συγγενείς ή γενετικές διαταραχές.
Σε ποιες περιπτώσεις θα ήταν σοφό να δείτε έναν γυναικολόγο γονιμότητας έστω και αν δεν προσπαθείτε για εγκυμοσύνη.
Μερικοί ασθενείς επισκέπτονται έναν γιατρό γονιμότητας όχι επειδή θέλουν να τεκνοποιήσουν άμεσα, αλλά επειδή θέλουν να διατηρήσουν τις επιλογές γονιμότητάς τους για αργότερα.
- Η κατάψυξη ωαρίων ή η κατάψυξη εμβρύων (εφόσον υπάρχει σύντροφος) είναι οι καλύτερες επιλογές για όσες ανησυχούν για τη σχετιζόμενη με την ηλικία υπογονιμότητα. Αν ο οικογενειακός προγραμματισμός μετατίθεται για μια ηλικία αυξημένη αναπαραγωγικά τότε η κρυοσυντήρησης ωαρίων είναι η λύση.
- Επίσης για όσες γυναίκες πρόκειται να υποβληθούν σε ιατρική θεραπεία που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά τους, όπως θεραπεία κατά του καρκίνου η κρυοσυντήρηση ωαρίων ή εμβρύων μπορούν να εξασφαλίσουν μια μελλοντική εγκυμοσύνη.
- Παράλληλα σωτήρια μπορεί να είναι και η κρυοσυντήρηση σπέρματος για τους άντρες που είτε πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία που μπορεί να βλάψει το σπέρμα είτε βλέπουν τις παραμέτρους του σπερμοδιαγράμματος να εξελίσσονται με το χρόνο όλο και πιο αρνητικά.
Εξετάσεις γονιμότητας: Ποιες πρέπει να κάνει η γυναίκα και ο άνδρας
Όταν ένα ζευγάρι δεν καταφέρει να συλλάβει μετά από ένα έτος συστηματικών και απροστάτευτων επαφών, θεωρείται υπογόνιμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Oργανισμό Yγείας. Tο χρονικό διάστημα του ενός έτους μειώνεται στους έξι μήνες για μια γυναίκα άνω των 35 ετών.
Πότε πρέπει να επισκεφτούμε τον γυναικολόγο
1. Αν είστε κάτω των 35 ετών και προσπαθείτε να μείνετε έγκυος δίχως επιτυχία για ένα χρόνο.
2. Οι γυναίκες που είναι 35 και άνω πρέπει να επισκεφτούν τον ιατρό στους 6 μήνες αποτυχημένων προσπαθειών.
3. Αν υπάρχουν ταυτόχρονα ανδρική παθολογία και γυναικολογικά προβλήματα, πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.
Αίτια γυναικείας υπογονιμότητας
Ο παράγοντας γυναικείας υπογονιμότητας χαρακτηρίζεται από την δυσκολία στη σύλληψη και επίτευξη της εγκυμοσύνης και επηρεάζει το 60 % των ζευγαριών.
Υπάρχουν πολλές αιτίες γυναικείας υπογονιμότητας συμπεριλαμβανομένων ορμονικών διαταραχών, προβλήματα στη μήτρα και σάλπιγγες, ηλικία, ενδομητρίωση, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, φλεγμονές της μήτρας και των σαλπίγγων και άλλα προβλήματα.
Αίτια ανδρικής υπογονιμότητας
Προβλήματα που επηρεάζουν το σπέρμα, αποτελούν το 30% των αιτιών υπογονιμότητας ανδρικής προέλευσης.
Συνήθως είναι προβλήματα ποσότητας, κινητικότητας και μορφολογίας των σπερματοζωαρίων καθώς και προβλήματα εκσπερμάτωσης.
H διάγνωση τίθεται με το σπερμοδιάγραμμα καθώς και άλλες εξετάσεις που μπορεί να ζητηθούν.
Σε μερικές περιπτώσεις και οι δύο σύντροφοι μπορεί να έχουν πρόβλημα. Αυτό αποτελεί πολυπαραγοντική υπογονιμότητα και υπάρχουν ειδικές θεραπείες.
Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η In Vitro γονιμοποίηση
• Παθολογία σαλπίγγων
• Ανδρικός παράγοντας υπογονιμότητας
• Ενδομητρίωση
• Διαταραχές ωοθηκών
• Ανεξήγητη υπογονιμότητα
• Αποτυχία σπερματέγχυσης
Προσωπικό πλάνο θεραπείας
Η κατάσταση γονιμότητας του κάθε ζευγαριού είναι μοναδική. Βασισμένοι στην αξιολόγηση της γονιμότητας του ζευγαριού αλλά και τους στόχους θεραπείας, προτείνεται εξατομικευμένη θεραπεία με στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα.
Εξετάσεις γονιμότητας
Γυναίκες: Οι βασικές εξετάσεις για τις γυναίκες περιλαμβάνουν αιματολογικές εξετάσεις που μετράνε τα επίπεδα ορμονών που υποδεικνύουν την ποιότητα αλλά και ποσότητα ωαρίων. Είναι σημαντικό να ελέγχουμε τις σάλπιγγες και τη μήτρα με την υστεροσαλπιγγογραφία.
Απαραίτητες εξετάσεις:
• FSH και Οιστραδιόλη Ε2
• Προλακτίνη
• AMH
• TSH , Τ3, Τ4
• Ομάδα αίματος
• HIV , ηπατίτιδα Β, C
• VDRL
• Υστεροσαλπιγγογραφία
• Υστεροσκόπηση
• Λαπαροσκόπηση
Άνδρες:
- Σπερμοδιάγραμμα
- Αιματολογικές εξετάσεις που να περιλαμβάνουν ηπατίτιδα Β,C, ΗΙV
- Καλλιέργεια σπέρματος