Φτάρνισμα: Προσοχή! Μην το πνίγετε, από τι κινδυνεύετε

Πολλές φορές ευρισκόμενοι μπροστά σε κόσμο ή σε κάποιο event θελήσατε να πνίξετε ή πνίξατε το φτάρνισμά σας. Είναι μία κακή συνήθεια που πρέπει να την σταματήσετε όπως και δήποτε.

Σκεφτήκατε ποτέ όμως τι μπορείτε να πάθετε εάν καταπιέζετε το φτάρνισμα σας;

Οι αστικοί μύθοι έλεγαν ότι ποτέ δεν πρέπει να καταπιέζουμε το φτάρνισμα μας γιατί μπορεί να… εκραγεί το κεφάλι μας. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Κανένα κεφάλι δεν πρόκειται να σκάσει, αν και συχνά όταν καταπιέζουμε το φτάρνισμα νιώθουμε ένα πόνο – στιγμιαίο- στα μάτια στη μύτη και στα αυτιά.

Σύμφωνα με τους γιατρούς το φτάρνισμα είναι μια διαδικασία η οποία για να γίνει συμμετέχουν πολλές περιοχές του εγκεφάλου μας. Για να ξεκινήσει όμως η διαδικασία αυτή χρειάζεται να διεγερθούν με κάποιο τρόπο οι μεμβράνες της μύτης. Αλήθεια σε πόσες ταινίες δεν έχουμε δει να γαργαλάνε κάποιον με ένα φτερό στη μύτη και να φταρνίζεται.

Μόλις λοιπόν πυροδοτηθεί η διαδικασία του φταρνίσματος και ενεργοποιηθεί ο εγκέφαλος ακολουθεί μια ταχύτατη όσο και στιγμιαία αποβολή αέρα από το στόμα μας. Η εκτόξευση αυτή εκτός από αέρα περιλαμβάνει και εκατομμύρια σταγονίδια σάλιου, τα οποία βγαίνουν από το στόμα με την ταχύτητα τυφώνα. Ναι καλά διαβάσατε οι ταχύτητα εκτόξευσης αέρα και σάλιου κατά το φτάρνισμα ξεπερνάει τα 160 χιλιόμετρα την ώρα.

Η ένταση που βιώνει η μύτη και το στόμα μας και η ενέργεια που βγαίνει, εάν παρεμποδιστεί, με το να κλείσουμε τη μύτη μας, ή το στόμα μας, ή να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την ένταση του φταρνίσματος, μπορεί να… αυτοτραυματιστούμε. Δηλαδή μπορεί να συμβούν τα εξής:

  • Να ματώσει η μύτη μας,
  • να βουλώσουν στην καλύτερη περίπτωση τα αυτιά μας,
  • και στη χειρότερη να πάθουμε ρήξη τυμπάνου.

Επίσης μπορεί να πάθουμε

  • ξαφνικούς ιλίγγους ή
  • κάποιο οίδημα στο πρόσωπο μας.

Το χειρότερο όμως που μπορούμε να πάθουμε είναι

  • να αποκολληθεί ο αμφιβληστροειδής του ματιού μας.

Τρομάξατε με όσα διαβάσατε; Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να φταρνιστείτε, απλά καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ένα μαντήλι και “δώστε του να καταλάβει”. Κάντε το άφοβα και με ένταση…

Αλλεργική ρινίτιδα: Ποια τα συμπτώματα και ποια η θεραπεία της;

Οι πιο συνηθισμένες ανοιξιάτικες αλλεργίες είναι η αλλεργική ρινίτιδα που μπορεί να συνοδεύεται και από επιπεφυκίτιδα και το αλλεργικό άσθμα.

Συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας

Τα συμπτώματα που προκαλεί συνήθως η αλλεργική ρινίτιδα είναι:

  • φτάρνισμα
  • μπούκωμα στη μύτη
  • φαγούρα στη μύτη ή στο λαιμό
  • καταρροή
  • πονοκέφαλος
  • βήχας

Διάγνωση αλλεργικής ρινίτιδας

Για να γίνει η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας είναι απαραίτητος ένας πλήρης ενδοσκοπικός έλεγχος ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ανατομικές ανωμαλίες όπως ένα στραβό διάφραγμα, υπερτροφικές κάτω κόγχες, πολύποδες στη μύτη ή μεγάλα κρεατάκια στα παιδιά.

Πολύ συχνά χρειάζεται απεικονιστικός έλεγχος είτε με αξονική είτε με μαγνητική τομογραφία για να σταδιοποιηθεί πιο ολοκληρωμένα η νόσος. Σε ασθενείς με άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα είναι επιβεβλημένος και αλλεργιολογικός έλεγχος.

Θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας

Η αγωνία του χρόνιου ασθενούς είναι αν αυτό που έχει, θεραπεύεται ριζικά. Στην περίπτωση της αλλεργικής ρινίτιδας η πρώτη μας επιλογή αφορά την φαρμακευτική αγωγή. Η φαρμακευτική αγωγή έχει νόημα να ξεκινάει πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων και περιλαμβάνει πλύσεις με τα ειδικά σπρέι θαλασσινού νερού και τις συσκευές που κυκλοφορούν, τοπική εφαρμογή με κορτιζονούχα σπρέι και χορήγηση αντιϊσταμινικών με σκοπό τον έλεγχο των συμπτωμάτων και την καλύτερη ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Η χειρουργική αντιμετώπιση έχει ένδειξη σε ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα που έχουν παράλληλα ανατομικές ανωμαλίες στην κατασκευή της μύτης όπως αναφέραμε καθώς και χρόνια ιγμορίτιδα με υποτροπιάζουσες λοιμώξεις οι οποίες προκαλούν και έξαρση του άσθματος. Σήμερα, η ενδοσκοπική χειρουργική ρινός και παραρρινίων κόλπων μας έχει δώσει τη δυνατότητα με ασφάλεια και απόλυτη ακρίβεια για τον ασθενή να του προσφέρουμε λύση σε αυτό το πρόβλημα και να μπορεί να είναι αποδοτικός και λειτουργικός στην καθημερινότητα του.

Ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα ευάλωτοι λόγω του νέου κορωνοϊού

Μπορεί κάποιος ασθενής να έχει όλα αυτά τα συμπτώματα ή κάποια από αυτά όμως σε κάθε περίπτωση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που ζούμε αυτή την εποχή ένας αλλεργικός ασθενής είναι πολύ πιο ευάλωτος  από τον υπόλοιπο πληθυσμό να αναπτύξει μια λοίμωξη γιατί αναγκάζεται συνέχεια να περιποιείται τη μύτη και το στόμα του, όργανα μέσω των οποίων γίνεται είτε η διασπορά είτε η είσοδος στον οργανισμό.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να τονίσουμε ότι η αλλεργία είναι μια χρόνια νόσος και επηρεάζει πάρα πολύ την γενικότερη υγεία και την ποιότητα ζωής του ασθενούς γι’ αυτό και πρέπει ο ασθενής όπως σε κάθε χρόνια νόσο να λαμβάνει αγωγή.

Πόσο μάλλον αυτή την περίοδο αυτό καθίσταται ακόμη πιο αναγκαίο και σημαντικό γιατί θα οδηγήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων και στην ηρεμία των βλεννογόνων του ανώτερου αναπνευστικού με αποτέλεσμα τον περιορισμό της νοσηρότητας αυτών των ασθενών.

Είναι πολύ σημαντικό και ωφέλιμο να καταλάβουν οι ασθενείς που έχουν αλλεργική ρινίτιδα ότι αυτό δεν είναι ένα απλό κρύωμα που θα περάσει αλλά είναι μία χρόνια πάθηση και ότι η κατάλληλη θεραπεία τους εξασφαλίζει μια άλλη ποιότητα ζωής. Είναι πολύ απλό να καταλάβουμε ότι όταν πάψει κάνεις να βήχει ή να φταρνίζεται κάθε λίγο ή να φυσάει τη μύτη του κινδυνεύει πολύ λιγότερο από οποιαδήποτε λοίμωξη που κυκλοφορεί καθώς επίσης είναι και πολύ λιγότερο μεταδοτικός.

Χρήσιμες συμβουλές για ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα

  • Πίνετε άφθονο νερό.
  • Μην ξεχνάτε να τρώτε κάθε μέρα φρούτα και λαχανικά.
  • Αφήστε το σπίτι σας να αναπνεύσει, πετάξτε όλα τα περιττά.
  • Ελαττώστε την συγκέντρωση της σκόνης που αποτελεί τον ύπουλο εχθρό του πλανήτη σήμερα.
  • Κλείστε ερμητικά το σπίτι σας και το αυτοκίνητο όταν φυσάει.
  • Μην ξεχνάτε την καθημερινή άσκηση γιατί «νους υγιής εν σώματι υγιή».