Γρίπη των σκύλων: Ο ιός λέγεται ότι ξεκίνησε ως μία μορφή της γρίπης των πτηνών – γνωστή ως στέλεχος H3N2 – η οποία έχει ήδη εξελιχθεί και επηρεάζει τους σκύλους.
Αλλά οι επιστήμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι το στέλεχος μεταλλάσσεται ξανά και σύντομα θα μπορούσε να είναι αρκετά ισχυρό, ώστε να μολύνει ανθρώπους.
Το στέλεχος H3N2, που προέρχεται αρχικά από τη γρίπη των πτηνών, προσέβαλε για πρώτη φορά σκύλους το 2006. Οι επιστήμονες είχαν ήδη προειδοποιήσει ότι εάν η γρίπη των πτηνών εξελισσόταν ώστε να μπορεί να επηρεάσει θηλαστικά – όπως οι σκύλοι –, τότε θα υπήρχε σοβαρή πιθανότητα να μεταλλαχθεί και άλλο, ώστε να γίνει ισχυρότερη και να μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο.
Μελέτες σε 4.000 σκύλους στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Κίνας εξέτασαν τους κινδύνους εξάπλωσης του στελέχους. Οι ειδικοί της γρίπης των πτηνών διαπίστωσαν ότι ο ιός ήταν πλέον «πιο ικανός» να «αναγνωρίσει τους υποδοχείς των ανθρώπινων κυττάρων και να αναπαραχθεί στα ανθρώπινα κύτταρα».
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό eLife: «Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι οι σκύλοι μπορεί να χρησιμεύσουν ως ενδιάμεσοι για την προσαρμογή των ιών της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο». Έξι σκυλιά μολύνθηκαν σκόπιμα με τα γνωστά στελέχη της γρίπης των σκύλων του H3N2, αλλά διαπιστώθηκε ότι ο καθένας εμφάνισε «απλώς ήπια αδιαθεσία», με συμπτώματα όπως πυρετό, φτέρνισμα και βήχα.
Ο καθηγητής Τζέιμς Γουντ, επικεφαλής του τμήματος κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ είπε στον Independent: «Οι αλλαγές στον ιό των σκύλων προφανώς τον καθιστούν καλύτερα προσαρμοσμένο για μετάδοση μέσα στα θηλαστικά, όπως θα περίμενε κανείς μετά από τόσο μακρά περίοδο στους σκύλους».
Γρίπη των πτηνών: Πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει
Τον Φεβρουάριο, ο ΠΟΥ εκτίμησε τον κίνδυνο για τους ανθρώπους από τη γρίπη των πτηνών ως χαμηλό, αλλά προειδοποίησε πως δεν πρέπει να πάρουμε ως δεδομένο ότι κάτι τέτοιο θα ισχύει εσαεί.
Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο η γρίπη των πτηνών προκαλεί ανησυχία είναι το ποσοστό θνησιμότητας της. Από τους 873 ανθρώπους που μολύνθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια, ο ιός σκότωσε περισσότερους από τους μισούς.
Τον περασμένο μήνα μάλιστα, ο θάνατος ενός 11χρονου κοριτσιού στην Καμπότζη, ο πατέρας του οποίου βρέθηκε επίσης θετικός στη γρίπη των πτηνών, πυροδότησε φόβους για πιθανή μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές της Καμπότζης δήλωσαν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με το συμβάν.
Ένα άλλο στοιχείο που επίσης ανησυχεί τους επιστήμονες είναι οι ικανότητες της γρίπης να αλλάζει μορφή. “Είναι ένα από τα ταχύτερα εξελισσόμενα πράγματα στον πλανήτη”, δήλωσε ο Paul Digard, καθηγητής ιολογίας στο The Roslin Institute στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Ο ίδιος μάλιστα είπε ότι το μεγάλο πρόβλημα θα προέκυπτε εάν ένα άτομο ή ένα ζώο μολυνθεί τόσο από γρίπη των πτηνών όσο και από ανθρώπινη γρίπη, καθώς οι ιοί θα μπορούσαν να «αναμιγνύονται και να ταιριάζουν» δημιουργώντας έναν νέο υποτύπο, κάτι που «θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας πανδημίας».