Ιγμορίτιδα στα παιδιά: Αν και η ιγμορίτιδα θεωρείται συχνή λοίμωξη της παιδικής ηλικίας που συνοδεύει τα συνηθισμένα κρυολογήματα, ωστόσο πολλοί γονείς τρομάζουν στην ιδέα ότι το παιδί τους πιθανόν νοσεί.
Η πρόληψη όμως, και ειδικά η εγρήγορση των γονιών σε τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να διασφαλίσουν την καλή υγεία των παιδιών τους.
Ιγμορίτιδα στα παιδιά: Ποια είναι τα «σημάδια»;
Η ιγμορίτιδα εμφανίζεται πιο συχνά το χειμώνα με χαρακτηριστικό σύμπτωμα το βαρύ κεφάλι και ένα «μπούκωμα» στα αυτιά. Συχνά υπάρχει και δύσοσμο έκκριμα από τη μύτη ή πόνος ανάμεσα στα μάτια, σε ολόκληρο το πρόσωπο ή στο πίσω μέρος του κρανίου καθώς και ξηρός επίμονος βήχας. Η παροδική βελτίωση και η εκ νέου εμφάνιση των συμπτωμάτων πιθανόν να οφείλονται σε νέα ιογενή λοίμωξη.
Ιγμορίτιδα στα παιδιά: Τα συμπτώματα – Πότε πρέπει να πάτε σε ΠΑΙΔΟ-ΩΡΛ;
Όταν τα συμπτώματα ενός κρυολογήματος επιμένουν για περισσότερες από 5-7 ημέρες ή υπάρχει υψηλός πυρετός, παχύρρευστες-πυώδεις εκκρίσεις, οίδημα και πόνος γύρω από τα μάτια. Η τοπική θεραπεία είναι απαραίτητη, και θα ήταν χρήσιμο οι γονείς ακόμη και από τις πρώτες μέρες ενός απλού κρυολογήματος να πραγματοποιούν στο παιδί τους ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό ώστε να απομακρύνονται οι βλεννοπυώδεις εκκρίσεις.
Ιγμορίτιδα στα παιδιά: Υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες;
Ναι κυρίως τα μεγάλα κρεατάκια, η αλλεργική ρινίτιδα, οι πολύποδες, το στραβό διάφραγμα.
Ιγμορίτιδα στα παιδιά: Πώς θα καταλάβω ότι έχει
Βασική εξέταση είναι ο ενδοσκοπικός έλεγχος με το εύκαμπτο και σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται καλλιέργεια από τη μύτη που πρέπει να ληφθεί ενδοσκοπικά ή και απεικονιστικός έλεγχος.
Ιγμορίτιδα στα παιδιά: Είναι δυνατή η απεικονιστική διάγνωση;
Καλό ειναι να γνωρίζουν οι γονείς ότι οι κοιλότητες των ιγμορείων αρχίζουν να φαίνονται μετά την ηλικία των τριών ετών. Αυτό σημαίνει ότι οι ακτινογραφίες είναι περιττές στις ηλικίες κάτω των τεσσάρων ετών γιατί δεν βοηθούν σε τίποτε όσον αφορά την διάγνωση. Επίσης, σε περίπτωση που χρειαστεί απεικονιστική διάγνωση για το παιδί σας, ο καταλληλότερος τρόπος είναι αυτός της Μαγνητικής Τομογραφίας (MRI), καθώς αποφεύγεται η έκθεση του παιδιού σε ακτινοβολία, όπως αυτή της Aξονικής Τομογραφίας (CT).
Ιγμορίτιδα στα παιδιά: Ποια μέτρα πρόληψης πρέπει να πάρω;
Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να πλένουν τα χέρια τους τακτικά και να βήχουν στον αγκώνα τους και όχι μέσα στις παλάμες. Ακόμη, η σωστή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά, ο καλός ύπνος και η άσκηση θωρακίζουν το ανοσοποιητικό. Και βέβαια, το άρρωστο παιδί θα πρέπει να παραμένει στο σπίτι γιατί κινδυνεύει όχι μόνο να επιδεινωθεί η κατάστασή του αλλά να κολλήσει και άλλα παιδιά.
Ιγμορίτιδα στα παιδιά: Παρά τις αντιβιώσεις, η ιγμορίτιδα συνεχίζει να ταλαιπωρεί το παιδί μου. Τι να κάνω;
Όταν, παρά την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, η φλεγμονή των ιγμορείων επιμένει και τεκμηριώνεται ενδοσκοπικά και απεικονιστικά, αυτό αποτελεί άμεση ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η χειρουργική επέμβαση της ιγμορίτιδας σήμερα γίνεται χωρίς τομές, ενδοσκοπικά με την χρήση κάμερας με μεγάλη ακρίβεια στους χειρισμούς, χάρη στην μεγέθυνση, τον φωτισμό και την χρήση της νευροπλοήγησης (navigation). Το σημαντικό είναι όταν η λύση πια είναι η χειρουργική αντιμετώπιση, οι γονείς να το αποφασίζουν έγκαιρα για να μην προκύπτουν επιπλοκές από τα γύρω όργανα όπως τα μάτια, ο εγκέφαλος ή τα αυτιά.
Ιγμορίτιδα στα παιδιά: Χρήσιμες συμβουλές
- Μαθαίνουμε στα παιδιά μας να πλένουν τακτικά τα χέρια τους με σαπούνι, ειδικά όταν επιστρέφουν από το σχολείο ή το παιχνίδι.
- Βήχουμε πάντα στο εσωτερικό μέρος του αγκώνα, ποτέ στα χέρια μας.
- Απομακρύνουμε τα λούτρινα, τις μοκέτες και τις βαριές κουβέρτες από το παιδικό δωμάτιο.
- Καθαρίζουμε καλά το σπίτι, ώστε να αποφεύγετε τη σκόνη και τα ακάρεα που επιδεινώνουν την κατάσταση του παιδιού.
- Ενισχύουμε τη διατροφή των παιδιών με καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Με αυτό τον τρόπο θωρακίζουμε τον οργανισμό τους.
- Παρακινούμε τα παιδιά μας να αθληθούν από μικρή ηλικία.
- Το άρρωστο παιδί παραμένει πάντα στο σπίτι. Η έκθεσή του μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή του αλλά και να κολλήσει και άλλα παιδιά.
- Ως γονείς, οφείλουμε να μην κάνουμε διάγνωση στο παιδί μας. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, επισκεπτόμαστε άμεσα στον ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο.
Ιγμορίτιδα: Έχω ή όχι; Τα συμπτώματα για να καταλάβεις – Θεραπεία
Η ιγμορίτιδα μας ταλαιπωρεί συχνά, κατά τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες, είτε λόγω λοιμώξεων, είτε αλλεργιών. Τι ακριβώς είναι η ιγμορίτιδα; Είναι η φλεγμονή των παραρρίνιων κόλπων (εξού και παραρρινοκολπίτιδα) ή αλλιώς των ιγμορείων. Τα ιγμόρεια βρίσκονται στο κρανίο μας, γύρω από τη μύτη και μέσα τους κυκλοφορεί ο αέρας. Όταν ο αέρας δεν κινείται ελεύθερα και φυσιολογικά, συγκεντρώνεται βλέννα και η περιοχή μολύνεται, προκαλώντας ιγμορίτιδα.
Ιγμορίτιδα: Αίτια
- Ρινικοί πολύποδες: Είναι η ανάπτυξη ιστών που κλείνουν τις ρινικές διόδους και τα ιγμόρεια.
- Αλλεργικές αντιδράσεις: Ένας από τους παράγοντες εκδήλωσης αλλεργίας είναι και η μυκητιασική λοίμωξη των ρινικών κόλπων.
- Σκολίωση ρινικού διαφράγματος: Ένα στραβό διάφραγμα (το τείχος μεταξύ των ρουθουνιών) μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση βλέννας και ιγμορίτιδα.
- Τραύμα στο πρόσωπο: Ένα κάταγμα στα οστά του προσώπου μπορεί να προκαλέσει απόφραξη των ρινικών κόλπων.
- Άλλες ιατρικές καταστάσεις: Οι επιπλοκές της κυστικής ίνωσης, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ή ο ιός του AIDS-HIV και άλλων ασθενειών του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορεί να οδηγήσουν σε ρινική απόφραξη.
- Λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος: Οι λοιμώξεις στο αναπνευστικό σας, όπως τα κρυολογήματα, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και να πυκνώσουν τις μεμβράνες των ρινικών σας κόλπων, εμποδίζοντας την αποστράγγιση της βλέννας και δημιουργώντας συνθήκες ώριμες για την ανάπτυξη των βακτηρίων. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να είναι ιογενείς, βακτηριακές ή μυκητιασικές.
- Αλλεργίες όπως η αλλεργική ρινίτιδα: Η φλεγμονή που εμφανίζεται με τέτοιου τύπου αλλεργίες μπορούν να μπλοκάρουν τα ιγμόρεια σας.
- Κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος: Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που ονομάζονται ηωσινόφιλα, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή των ρινικών κόλπων.
Μερικά ακόμη αίτια που προκαλούν την εμφάνιση ιγμορίτιδας είναι το κάπνισμα, οι φλεγμονές των δοντιών, η κυστική ίνωση και οι απότομες μεταβολές της ατμοσφαιρικής πίεσης.
Ιγμορίτιδα: Τύποι
1. Οξεία ιγμορίτιδα, η οποία μοιάζει με το κοινό κρυολόγημα, παρουσιάζοντας συμπτώματα, όπως είναι η καταρροή, το αίσθημα ρινικής συμφόρησης «μπούκωμα» και το αίσθημα πληρότητας στο πρόσωπο. Στην πορεία της πάθησης μπορεί να εκδηλωθούν πόνος στα δόντια, αίσθημα πληρότητας ή πόνος στα αυτιά, πυρετός και βήχας.
2. Υποξεία ιγμορίτιδα, κατά την οποία τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας διαρκούν για διάστημα 4 έως 12 εβδομάδων.
3. Χρόνια ιγμορίτιδα, που χαρακτηρίζεται από επίμονα συμπτώματα, τα οποία διαρκούν περισσότερο από 3 μήνες. Εκδηλώνεται με πυώδεις εκκρίσεις που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και οπισθορρινικές, πόνο ή πίεση στο πρόσωπο, πονοκέφαλο, βήχα και μειωμένη όσφρηση. Σημαντικοί παράγοντες, που οδηγούν στην χρόνια ιγμορίτιδα, είναι η έντονη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, οι ρινικοί πολύποδες και η αλλεργική ρινίτιδα, καταστάσεις, κατά τις οποίες, η ροή του αέρα δια μέσου της μύτης δεν είναι φυσιολογική.
4. Υποτροπιάζουσα ιγμορίτιδα, όπου ο ασθενής θα εμφανίσει επεισόδια οξείας ιγμορίτιδας αρκετές φορές μέσα στο χρόνο.
Ιγμορίτιδα: Συμπτώματα
- Ρινική συμφόρηση
- Εκκρίσεις βλεννώδους ή πυώδους υγρού από τη μύτη
- Οπισθορρινική καταρροή
- Κεφαλαλγία
- Αίσθημα πίεσης και πόνου στο πρόσωπο
- Βήχας
- Πόνος στα δόντια
- Πυρετός
- Διαταραχές στην όσφρηση
- Πόνος και αίσθημα πίεσης στα αυτιά
- Κακοσμία στοματικής κοιλότητας
Ιγμορίτιδα: Οξεία
Αν έχετε μια απλή μόλυνση των ρινικών κόλπων, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει θεραπεία με αποσυμφορητικά και εισπνοές ατμού. Η χρήση αποσυμφορητικών ρινικών σταγόνων ή σπρέι μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική στον έλεγχο των συμπτωμάτων.
Ωστόσο, όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και αυτά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πέραν της συνιστώμενης χρήσης τους. Αυτή κυμαίνεται συνήθως από 4 έως 5 ημέρες, ενώ μπορεί να έχουν και αντίθετα αποτελέσματα και να αυξήσουν τη συμφόρηση.
Εάν ο γιατρός σάς συστήσει αντιβιοτικά, αυτά λαμβάνονται συνήθως για 10 έως 14 ημέρες. Με μια τέτοια θεραπεία τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται και τα αντιβιοτικά δεν απαιτούνται πλέον.
Ιγμορίτιδα: Χρόνια
Ο ζεστός, υγρός αέρας μπορεί να ανακουφίσει τη ρινική συμφόρηση. Ένας υγραντήρας αέρα ή οι εισπνοές ατμού από μια κατσαρόλα με βραστό νερό μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν.
Τα ζεστά επιθέματα είναι χρήσιμα για την ανακούφιση από τον πόνο στη μύτη και στα ιγμόρεια.
Οι σταγόνες για τη μύτη είναι επίσης ασφαλείς για χρήση στο σπίτι και το ίδιο ισχύει και για τα αποσυμφορητικά σπρέι. Υπάρχει επίσης πιθανότητα ο γιατρός σας να σας συστήσει τη λήψη αντιβίωσης από το στόμα.
Ιγμορίτιδα: Διάγνωση
Η διάγνωση της ιγμορίτιδας θα πραγματοποιηθεί από τον Ωτορινολαρυγγολόγο, που σας παρακολουθεί. Αφού λάβει το ιστορικό σας και πραγματοποιήσει κλινική εξέταση, θα προχωρήσει σε διάγνωση και θα καθορίσει την κατάλληλη θεραπεία. Εάν κρίνει ότι είναι απαραίτητο, μπορεί να προχωρήσει σε απεικονιστικό έλεγχο, μέσω ακτινογραφίας ή αξονικής τομογραφίας.
Ιγμορίτιδα: Θεραπεία
Η έγκαιρη διάγνωση της ιγμορίτιδας είναι σημαντική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πάθησης, καθώς και την αποφυγή δυσάρεστων επιπλοκών. Η χρήση των αποσυμφορητικών ρινικών spray, δε θα πρέπει να ξεπερνά την ενδεδειγμένη διάρκεια της μίας εβδομάδας, ώστε να μην προκληθεί φαρμακευτική ρινίτιδα και τελικά να αυξηθεί η συμφόρηση στη ρινική κοιλότητα. Εάν, παρά τη συντηρητική θεραπεία, εξακολουθείτε να εμφανίζετε συμπτώματα, τότε ίσως χρειαστεί ενδοσκοπικός χειρουργικός καθαρισμός των ιγμορείων. Στις περιπτώσεις, που με την ιγμορίτιδα συνυπάρχει σοβαρή σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πλαστική ρινικού διαφράγματος, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η φυσιολογική ροή του αέρα μέσα στη μύτη και να μειωθούν οι πιθανότητες υποτροπής.
Εκτός από την φαρμακευτική αγωγή που πιθανώς να σας συστήσει ο γιατρός σας, μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα:
- Πίνετε άφθονα υγρά για να κάνετε πιο υδαρή την βλέννα και άρα πιο εύκολο για να την απομακρύνετε από τα ιγμόρεια.
- Εφαρμόστε υγρή θερμότητα στα ιγμόρειά σας με την τοποθέτηση ζεστών, υγρών πετσετών στο πρόσωπό σας. Κάντε το αυτό αρκετές φορές την ημέρα για 5-10 λεπτά κάθε φορά.
- Κάντε ένα ζεστό ντους και εισπνεύστε τον ατμό για να χαλαρώσετε τη βλέννα και να ανοίξετε τις ρινικές οδούς. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να ανακουφίσετε την πίεση στα ιγμόρεια. Αλλιώς, γεμίστε ένα μπολ/κατσαρόλα με ζεστό νερό, τοποθετήστε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας, σκύψτε πάνω από το δοχείο για να παγιδεύσετε τον ατμό και αναπνέετε κανονικά.
- Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα για να διατηρήσετε τον αέρα στο σπίτι σας πιο υγρό. (Αλλά όχι υπερβολικά υγρό, αφού τότε μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια και μύκητες).
- Αποφύγετε το αλκοόλ, το κάπνισμα και τον ξηρό αέρα. Όλα αυτά μπορεί να στεγνώσουν τα ιγμόρειά και τις ρινικές σας οδούς, αλλά και να επιδεινώσουν τον ερεθισμό της μεμβράνης από την βλέννα.